25 / 04 / 2024

Ceyhun Özüm: Doğalgaz zammı sanayide hızı keser

Ceyhun Özüm: Doğalgaz zammı sanayide hızı keser

DOSABSİAD Başkanı Ceyhun Özüm doğalgaz zammının, çıkışa geçmeyi planlayan sanayici ve üreticinin hızını keseceğini savundu



Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD) Başkanı Ceyhun Özüm, 2010 yılı içinde yapılmasının planlandığı belirtilen doğalgaz zammının, çıkışa geçmeyi planlayan sanayici ve üreticinin hızını keseceğini savundu.

Özüm, yaptığı yazılı açıklamada, planlanan zammın zamanlama ve miktarının iyi düşünülmesi gerektiğini belirterek, 2009 yılında fazlasıyla gayret sonucunda bir düzene sokulan ekonomik göstergelerin, yapılacak yeni bir zamla raydan çıkabileceğini iddia etti. İç ve dış piyasanın yeniden hareketlenmeye başlayacağı yıl olan 2010'un çok önemli olacağını dile getiren Özüm, şunları kaydetti: "Doğalgaza zam hızımızı keser. Sanayi ve konutlarda kullanılan doğal gazın 2010'da zamlı olması, sanayicinin hevesini kıracaktır. Sanayi bölgeleri zaten doğal gazı, konutlara göre daha pahalı tüketiyor. Konut ve sanayi aboneleri için yeni yılda zamlı doğalgaz kullanımı, ekonomik kalkınma planlarıyla örtüşmeyecektir. Fiyat artışına gerekçe olarak gösterilen petrol ve dövizdeki hareketlenme, tüm ülke sanayicisini etkiliyor ancak, ürünlerini pahalıya satamıyor. Sanayici kazanamazken, giderlerini artırmanın hiçbir mantıklı açıklaması olamaz. Doğalgaz anlaşmalarında yer alan müeyyideler dikkate alınarak belirlenecek yeni bir fiyat politikası izlenmelidir. Ayrıca, anlaşmalarda yer alan maddeler devreye sokularak alınacak gaz miktarı düşürülmelidir. Aksi halde, bu yıl da alınmayan gaza ciddi miktarda para ödenmek zorunda  alınacak." Küresel krizden etkilenen Türkiye'nin 2010 yılında toparlanma sürecine gireceğini ifade eden Özüm, 2011 yılında ise yeniden kalkınmanın başlayacağını bildirdi.
AA


Geri Dön