25 / 04 / 2024

CHP, 2B arazisi üzerinde binası olana tapu verecek!

CHP, 2B arazisi üzerinde binası olana tapu verecek!

CHP 'nin 2B projesini açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “2B arazisinde binası olanlara, tarımsal faaliyetlerde bulunanlara ve orman köylülerine kullandıkları arazinin tapusunu vereceğiz ” dedi



CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘2B Barış Projesi ' adını vedikleri projeyi açıkladı. Kılıçdaroğlu, “2B alanlarında, çevre ve orman kaygısını gözeten, devlet ile vatandaşlar arasındaki sorunları tümüyle sona erdirecek, bu çerçevede yapılaşmış alanlar ile tarımsal alanlardaki mülkiyet sorununu çözecek, orman köylülerini destekleyecek bir proje uygulayacağız. Proje, devlet ile vatandaşlar arasındaki temel uyuşmazlık alanlarında barışı sağlamayı amaçlıyor ” dedi.

Sadece orman köylerinde 7 milyon yurttaşın bu sorunla karşı karşıya olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, bu sorunun 9 yıldır çözülmeyen bu sorunun çözümü için hazırladıkları projeyi, 2B sorununu en yoğun yaşayan Sultanbeyli 'de açıklamayı uygun gördüklerini bildirdi.

‘Devlet köylüsüyle barışacak '

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Köylü yurttaşımızın 2B arazisiyle ilgili devletle arasındaki uyuşmazlık çözülecek ve barışı sağlayacağız. Hem mülkiyet sorununu çözeceğiz, orman köylüsünü destekleyeceğiz, çevre duyarlılığımızı da koruyacağız. 2B arazisinde binası olanlara, tarımsal faaliyetlerde bulunanlara ve orman köylülerine kullandıkları arazinin tapusunu vereceğiz. Bedelli mi, bedelsiz mi bu da tartışma konusu   Konut yapılarında emlak vergisi değeri üzerinden, aynı büyükşehir veya belediye sınırları içinde başka bir konutu varsa rayiç bedel üzerinden devredilecek. Esnafın işyeri olarak kullandığı binalar da emlak vergisi değeri üzerinden, diğerleri de rayiç bedel üzerinden devredilecektir. Tarım hayvancılık amaçlı olarak kullanılan arazilerde tarım hayvancılık faaliyetinde bulunanlara emlak vergisi değeri üzerinden, orman köylülerinin yerleşim veya tarım hayvancılık amaçlı kullandıkları araziler aynı amaçlı kullanmaları koşuluyla kullanıcılarına bedelsiz olarak teslim edilecektir. Üzerinde yapı bulunmayan tarımsal amaçlı kullanılmayan araziler de ormanlaştırılacak. ”

Gelirlerin % 40 'ı orman islahına

Kılıçdaroğlu, bu satıştan elde edilecek gelirin yüzde 40 'ının, orman alanlarının ıslahı ve ihyası, yani orman alanlarının oluşturulmasıyla ilgili, yüzde 30 'unun orman köylülerinin kalkınması ve Türkiye 'de hayvancılığın ve yeni kurulacak olan hayvancılık ve et ürünleri kurumunun desteklenmesi için kullanılacağını söyledi.

68 ilde 413 bin hektar 2B arazisi var

Anayasa 'ya göre 31.12.1981 tarihinden önce orman niteliğini kaybetmiş olması nedeniyle Orman Kanunu 'nun 2/B maddesi uyarınca orman sınırları dışına çıkarılan arazilerin 2B arazileri olarak anılıyor. 68 ilde yaklaşık 413 bin hektar 2B arazisi olduğu tahmin ediliyor. Bu arazinin 208 bin hektarının kadastro ve güncelleme çalışması yapıldı, 205 bin hektarlık kısmının ise kadastro ve güncelleme çalışması devam ediyor. 2B arazilerinin mülkiyeti Hazine 'ye, üzerindeki yapıların mülkiyeti ise özel şahıslara ait. Mülkiyetteki bu ikili yapı sorununun çözülmesi gerekiyor.

‘Recep beyi yasaklıyorsa biz de ‘Bay Recep ' deriz '

Kılıçdaroğlu, “Sizin seçim meydanlarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için kullandığınız 'Recep Bey ' ifadesinin patenti alındı. Bu patenti alan firmanın da iktidara yakın bir firma olduğu iddia edildi. Bunu nasıl değerlendireceksiniz CHP olarak bunu yargıya taşıyacağınızı açıklamıştınız ” şeklindeki soru üzerine şöyle konuştu:
“Bu soruya belki espriyle yanıt vermek lazım. Recep Beyi yasaklıyorlarsa biz de 'Bay Recep ' deriz. Ayrıca bir insan kendi adından niye utanır ki Ben 'Recep Bey ' dediğim zaman niye utanıyor, niye sıkılıyor, niye kızarıyor Kullandığımız ifade, saygın bir ifade. ”
Bir gazetecinin orman alanındaki villalar ile ilgili sorusu üzerine de Kılıçdaroğlu, “Orman alanında kim villa yapıyorsa sorumlusu İstanbul 'u yönetenlerdir. İstanbul 'un yönetimini CHP 'nin aldığı tarihten itibaren, orman alanını yağmalayanlara ve orman alanında yasa dışı villa yapılmasına izin verilmeyecek ” diye konuştu.
Milliyet


Geri Dön