25 / 04 / 2024

Cibuti'de 5 bin dönümlük araziye özel ekonomik bölge!

Cibuti'de 5 bin dönümlük araziye özel ekonomik bölge!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cibuti ile ticari işbirliğinin boyutlarının artırılacağını belirterek, Türk işadamlarına yatırım çağrısında bulundu. İki ülke enerji, su, sağlık ve eğitimde işbirliği yapacak..



Türkiye'den Cibuti'ye cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Cibuti arasındaki ekonomik ticari işbirliğin boyutunun 65 milyon dolar olduğuna dikkat çekerek, "Bu rakam şu anda istenilen seviyede değil ama bunu artırmak mümkün. İşte bu üst düzey ziyaretlerle birlikte inanıyorum ki bu süreç hızlanacaktır" dedi. 


THY UÇUŞ SAYISINI KATLAYACAK 

Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Gulleh ile ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti ile Cibuti Cumhuriyeti hükümetleri arasındaki TİKA Program Koordinasyonu anlaşmasıyla, buradaki eserlerin restorasyonla ayağa kaldırılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, haftada 7 gün olan Türk Hava Yolları (THY) Türkiye-Cibuti seferlerini 14'e çıkarma teklifinde bulunduklarını belirterek, "Temenni ediyorum ki bu teklifimizin kabulüyle daha farklı bir hareketlilik olacak" değerlendirmesinde bulundu. 


ÖZEL EKONOMİK BÖLGE 

Ziyaretle birlikte Cibuti ile 8 anlaşma imzaladıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ile Cibuti Radyo Televizyon Kurumu arasında anlaşma yapıldı. Bir diğer anlaşma ile 5 bin dönümlük bir arazi üstüne özel ekonomik bölge kurulacak. Bir diğer nokta, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Cibuti Hükümeti arasındaki gençlik ve spor alanında işbirliği anlaşması. Denizcilik, polis eğitim işbirliği, güvenlik işbirliği konularında da anlaşma imzalandı. Bir diğer anlaşma ise yine askeri alanda eğitim ve teknik, bilimsel işbirliği anlaşması ve TİKA" diye konuştu. 


'HER ZAMAN AFRİKA'NIN YANINDAYIZ' 

Sağlıkta da Cibuti'de butik bir hastane kurma projelerinin olduğunu ifade eden Erdoğan, "Türkiye'deki Cibutili öğrenci sayısını 65'ten 100'e çıkaracağız. Diğer taraftan buraya tam donanımlı 3-5 ambulans desteği ve otomotik çöp araçları gönderilecek" diye konuştu. Gulleh ise "Sevgili kardeşim" diye hitap ettiği Erdoğan ve heyetini Cibuti'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cibuti-Türkiye İş Forumu'nun kapanışında da iki ülkenin iş dünyası temsilcilerine hitap etti. Türkiye ile Afrika'nın kucaklaşmasının ticari ve ekonomik boyutunun ötesinde bir manası olduğunu söyleyen Erdoğan, "Bu kardeşlik bağımızın güçlenmesidir. Her platformda Afrika'nın yanında yer alıyoruz ve yer almaya devam edeceğiz" dedi. 


SEKİZ ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seyahatinde eşlik eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cibuti Dışişleri Bakanı Mahmoud Ali Youssouf ile görüştü. İki ülke arasında özellikle enerji, su, sağlık, altyapı ve eğitim konularında işbirliği yapılmasının da gündeme geldiği görüşmede, Bakan Çavuşoğlu, TİKA'nın Cibuti'de önemli projeler gerçekleştirdiğini vurguladı. Görüşmede ayrıca Cibuti güvenlik kuvvetlerine eğitim ve diğer alanlarda Türkiye'nin destek sağlayabileceği ve turizmde işbirliği yapabileceği de iletildi. Ziyaret sırasında 8 anlaşma imzalandı.


Sabah


Geri Dön