25 / 04 / 2024

Cidde Kingdom Tower en yüksek bina rekorunu kıracak!

Cidde Kingdom Tower en yüksek bina rekorunu kıracak!

Dubai’deki Burj Khalifa’nın en yüksek bina rekorunu 2020’de Kingdom Tower kıracak. Kingdom Tower 2020 yılında tamamlanacak.



Yüksek binalar hem şehirlerin simgesi haline geliyor, hem de rekabeti beraberinde getiriyor. ABD’nin uzun yıllar elinde tuttuğu ‘en yüksek bina’ liderliğini son dönemde ele geçiren Ortadoğu ülkelerinin arasındaki yarış da kızıştı. Suudi Arabistan, Dubai’deki Burj Khalifa’nın rekorunu 2020’de ‘Kingdom Tower’ (Kraliyet Kulesi) ile kırmaya hazırlanırken, Dubai’den bu hamleye yeni bir yüksek bina ile karşılık geldi.


New York'ta bulunan Empire State binası 1931’de açıldığında 385 metre yüksekliğiyle dünyanın imrendiği bir gökdelen olarak tarihe adını yazdırdı. New York bu başarısını Chicago’daki 442 metrelik Willis Tower ile pekiştirdi. Ancak bu başarı uzun sürmedi. Malezya’nın Kuala Lumpur şehrindeki Petronas Tower binaları, 1998 yılında ABD’nin elinden en yüksek bina unvanını aldı. İki binadan oluşan Petronas Tower’ın boyu 451 metre olarak o yıllarda rekor kırdı. Malezya bu rekoru elinde 6 yıl tutabildi.


Cidde Kingdom Tower en yüksek bina rekorunu kıracak!


REKABET ORTADOĞU’DA

Tayvan’daki Tapei’ye inşa edilen Taipei 101 adındaki gökdelen 508 metre yüksekliğiyle rekor kırarak adını listeye yazdırdı. Dubai'de 2010 yılında açılan 163 katlı Burj Khalifa 828 metre yüksekliğiyle liderliği ele geçirdi. Ama Dubai’nin bu atağı yaklaşık 10 yıl sürecek gibi duruyor. Çünkü Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde yapılacak Kingdom Tower (Kraliyet Kulesi) adındaki yeni binanın uzunluğu 1001 metre olacak. Kingdom Tower 2020 yılında tamamlanacak. Binanın maliyeti ise 1.2 milyar dolar civarında. 


Kingdom Tower’ın en çok dikkat çeken yanı 610 metre yükseklikte büyük bir balkon tasarımına sahip olması. Bu balkon, seyir terası olarak kullanılacak ve ziyaretçiler Kızıl Denizi bu noktadan seyredebilecek.


HAMLE VAR REKOR YOK

Suudi Arabistan’ın bu atağından sonra Birleşik Arap Emirlikleri harekete geçti. Dubai’de yeni bir uzun kule yapılması için düğmeye basan ülke, şu anda adı belli olmayan ancak yaklaşık 928 metre uzunluğunda inşa edilmesi planlanan binayı başlattı. Emaar İnşaat Başkanı Mohammed Alabbar, kulenin yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla hayata geçeceği bilgisini paylaşarak, “6.79 milyon metrekarelik daire, 851 bin ticari alan ve 4 bin 400 odalı 22 otel planladık. Dünyanın en çok ziyaretçisi olan Dubai Mall’da olduğu gibi geniş koridorlara sahip olan bir alışveriş merkezi de inşa edeceğiz. Yüzde 30 daha ferah bir alışveriş merkezi olacak” dedi. Ancak bu binanın Cidde’nin rekorunu kıramayacağı anlaşılıyor.


Cidde Kingdom Tower en yüksek bina rekorunu kıracak!


Hürriyet 




Geri Dön