24 / 04 / 2024

Cihan Kamer: Emaar şirketindeki hisselerimi sattım

Cihan Kamer: Emaar şirketindeki hisselerimi sattım

Cihan Kamer, 'altın vuruş' olarak nitelendirdiği bir planla nisanda devrim yapmaya hazırlandığını belirtti



Krizden, farklı pazarlama stratejileri ve inovasyonla çıkmayı hedefleyen Atasay Kuyumculuk'un patronu Cihan Kamer, 'altın vuruş' olarak nitelendirdiği bir planla nisanda devrim yapmaya hazırlandığını belirtti. Sevgililer Günü'nde tek taş pırlanta kampanyası başlatan Atasay, bu düzenlediği kampanya ile üç gün içinde 35 bine yakın ürün sattı. Sektörde 30 yılını deviren Cihan Kamer "Herkesi bir tek taş altın sahibi olabileceği hissini vermeye çalıştım" diyor. Kamer benzer bir projeyi gündemine almış durumda. 'Altın vuruş' olarak nitelendirdiği bu yeni stratejiyi şu sözlerle anlattı: "Nisanda büyük bir projemiz var. Altın vuruş diyebiliriz buna. Dünyada ve Türkiye'de bir ilk olacak. Anneler gününe yetiştirmeye çalışıyoruz. Sevgililer gününde 1'e 30'luk bir oran yakalıyorsak bu sefer 1'e 400 bekliyoruz."

'HER YIL % 30 KÜÇÜLDÜK'
Kuyum sektöründe daralmanın bundan üç yıl önce başladığını ifade eden Kamer, sektörün her yıl ortalama yüzde 25 - 30 küçüldüğünü kaydetti. 2008'de 83 ton olan ihracatın 2009'da 50 tona gerilediğini belirten Kamer, 2010'da toparlanma yılı olacağını söyledi. Kamer'e göre 2011 büyüme 2012 ise patlama yılı olacak. Kamer, "İnsanlar krizde yastıkaltı diye tabir ettiğimiz altınlarını bozdurdu ve bu nedenle yeni bir talep oluşacak" dedi.

DÖNEM TOPLANTILARI
Kamer, Asgold Coronet ürünü, sektörün finansman ihtiyacına çözüm getiren "altın anahtar" modeli ve dönem toplantıları ile sektörü rahatlatıcı adımlar attıklarını belirtti. Cihan Kamer, sektörde ilk defa üç ayda bir düzenlenen dönemsel toplantılar yapmaya başladıklarına işaret etti ve bu hafta düzenlenecek olan fuar kapsamında da dönem toplantılarına devam edeceklerini söyledi. Yüzlerce mağaza ve satış noktası ile beyin fırtınası yaptıklarını, sinerjinin krizde işe yaradığını söyleyen Kamer, firmaların ve satıcıların bir araya geldiği bu toplantılarla sektörün önünü görebildiğini vurguladı.

HEDEF YURTDIŞI
Enerji alanında lisanslarını sattıklarını söyleyen Kamer, "Gayrimenkul işine de çok enteresan bir proje gelmediği takdirde girmeyi planlamıyoruz" dedi. Cihan Kamer, "Türkiye'nin en büyük gayrimenkul şirketi olma yolundaki Emaar şirketindeki hisselerimi sattım. Önümüzdeki süreç içinde Türkiye açısından çok ilginç bir proje olmazsa girmeyeceğiz. Ama yurtdşında gayrimenkul olsun enerji olsun o alanlara girebiliriz. Gelişmekte olan bazı ülkelerde büyüyebiliriz. Ortadoğu bölgesinde gelecek vaadeden işlere girebiliriz" dedi. İran'ı ve Irak'ı çok iyi pazarlar olarak gördüğünü belirten Kamer, "Bir ekonomi ne kadar kapalı olursa o kadar çok potansiyeli var demektir. Bu ülkelerde içinde bulunduğumuz sektörlerde büyümek istiyoruz" dedi.

Tersane yatırımı tamamlandı
 
Krizde kendi işlerine odaklanacaklarını belirten Cihan Kamer, sadece İstanbul'da yapımı tamamlanan yat tersanesi işine devam edeceklerini söyledi. Kamer 80-100 milyon dolar ayırdıkları bu yatırımın da büyük işler yapabilecek kapasitede olduğunu söyledi. Ekonomistlerin krizde firmalara ana işlerine odaklanmaları yönünde tavsiyede bulunduklarını belirten Kamer, tecrübeli olunan alanlarda hareket etmenin daha rahat olduğunu söyledi. Kamer, "Diğer alanlardan çekildik. Bu alanlara daha sonra girebiliriz ama örneğin bir çok hidroelektrik santral işi vardı. Onlara girmedik ya da elektrik dağıtıma" dedi.

Yeni hedef İran, Irak ve Suriye

Amerika, Ortadoğu ve Avrupa pazarlarının neredeyse bittiğini söyleyen Kamer, 27 yıllık dünya toptancılık serüveninin de komşu ülkelerde devam edeceğini vurguladı. Özellikle İran, Irak ve Suriye'de. Her pazarda aynı anda büyüme gibi bir şey düşünmediklerini söyleyen Kamer, "Yeni mağazalar açacağız. Biz açacağız. Her ülkede aynı anda büyümek yerine bir kerede bir pazara odaklanacağız" dedi.

Gram altınlar sertifika ile dünyaya açılacak

Cihan Kamer'in kriz projelerinden biri de gram altınları uluslararası hale getirmek. Londra Altın Piyasası'nın onay verme kurumu Londra Külçe Piyasası Birliği'nden sertifika alacaklarını ve bu şekilde gram altınları dünyanın tüm bankalarında geçerli kılacaklarını söyleyen Kamer, yurtdışında Türk altınlarını satabileceklerini ifade etti.
Barış Ergin/Sabah


Geri Dön