19 / 04 / 2024

Cihangir Roma Bahçesi'ndeki sosyal tesis inşaatı meclis gündeminde!

Cihangir Roma Bahçesi'ndeki sosyal tesis inşaatı meclis gündeminde!

CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından yanıtlandırılması istemiyle İstanbul Cihangir'deki Roma Bahçesinde yapılan sosyal tesis inşaatına ve alandaki arkeolojik kalıntılarla ilgili alınan kararlara ilişkin soru önergesi hazırladı..



Cihangir Roma Bahçesi ndeki sosyal tesis inşaatı meclis gündeminde!


CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Kültür Ve Turizm Bakanı Nabi Avcı tarafından yanıtlandırılması istemiyle İstanbul Cihangir'deki Roma Bahçesinde yapılan sosyal tesis inşaatına ve alandaki arkeolojik kalıntılarla ilgili alınan kararlara ilişkin soru önergesi hazırladı. 


Yedekci önergesinde "İstanbul Cihangir’deki Roma Bahçesinde başlayan sosyal tesis inşaat çalışmalarında arkeolojik kalıntılar bulunmuştur. Yapılan itirazlar üzerine başlanan inşaat durdurulmuş, ancak daha sonra İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü alanda inşaat yapılmasına engel olacak tarihi eser olmadığını bildirmiştir. Bunun üzerine inşaat çalışmaları tekrar başlamıştır." dedi. Yedekci bu bağlamda 8 soru sordu.


Yedekci'nin soruları

1. İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu nasıl bir karar almıştır? Hazırlanan arkeolojik kazı raporu nasıl çıkmıştır?


2. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü alanda inşaat yapılmasına engel olacak tarihi eser olmadığına neye dayanarak karar vermiştir?


3. İstanbul Büyükşehir Belediyesi SİT bölgesi olan bu alanda nasıl bir sosyal kültürel tesis projesi hazırlamıştır? İnşaat izni nasıl verilmiştir?


4. İstanbul Büyükşehir Belediyesi SİT olan alanı 2009 yılından beri arkeolojik park ve sergi alanı olarak belirlemiş midir? Belirlediyse ne değişmiştir de sosyal kültürel tesis projesi yapma gereği oluşmuştur?


5. İstanbul Büyükşehir Belediyesi inşaatı başlayan alana ruhsat vermiş midir? Verdiyse kime nasıl vermiştir? Gerekli altyapı izinleri alınmış mıdır? Kimlere satılmıştır?


6. Roma Bahçesinde bulunan tarihi kalıntılar nelerdir? Envanteri çıkarılmış mıdır?


7. İnşaat esnasında hangi tarihi kalıntılar yok olmuştur? Yok olan bu tarihi kalıntıların telafisi mümkün müdür?


8. Bu proje 21.10.2016 tarihinde ruhsatlandırılmıştır. Tarihi kalıntılara büyük ölçüde zarar verecek çalışmanın durdurulmasını ya da iptal edilmesini düşünüyor musunuz?





Geri Dön