26 / 04 / 2024

Çilek Mobilya Bosna Hersek'e 90 milyon euro yatırım yaptı!

Çilek Mobilya Bosna Hersek'e 90 milyon euro yatırım yaptı!

Çilek Mobilya'nın patronu Muzaffer Çilek, Boşnak diasporasını güçlendirmek için kolları sıvadı. 30 İŞKUR'a bu yılın ilk yarısında 125 bin Bosnalı genci Türkiye'ye meslek eğitimi için getiren Çilek, ülkeye 90 milyon euroluk yatırım yaptı..



Tarihi ve doğal dokusuyla dünya turizminden pay alma mücadelesi veren Bosna Hersek, savaşın izlerini sadece ülke sınırları içinde değil, tüm dünyada hafızalardan silmek istiyor. Kökeni Bosna'ya dayanan mobilya sektörünün en büyük ihracatçısı konumundaki Çilek Mobilya'nın Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Çilek'in de hedefi, memleketinin savaşla değil, yatırım ve turizmle anılmasını sağlamak. 


30 GENCE İŞ 

Bosna Hersek ile İlişkileri Geliştirme Merkezi Vakfı'nı (BİGMEV) kuran işadamı, bir yandan Türkiye'den memleketine yatırımcı götürmek için organizasyonlar yaparken bir yandan da Bosnalı gençlerin eğitimine el attı. Bu yıl Bursa Sanayi ve Ticaret Odası Eğitim Vakfı'yla (BUTGEM) işbirliğine giden Çilek, ilk aşamada 30 Bosnalı işsiz genci meslek sahibi yapacak. 100 bin TL bütçeli proje kapsamında, gençler Türkiye'ye gelerek 3D tasarımcılığı gibi Bosna Hersek'te ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim gördükten sonra ülkelerinde istihdam edilecekler. Tüm konaklama, yemek, eğitim ve ulaşım masraflarını karşılayacaklarını belirten Muzaffer Çilek, "UNDP ile eğitim alanlarını belirleyeceğiz. Her yıl sayıyı artırmayı planlıyoruz. Gençler 3 ay yoğun eğitim aldıktan sonra ülkelerine meslek sahibi olarak dönecek" dedi. Bunun dışında Türkiye'de eğitim gören Bosnalı öğrencilere burs da veren vakfın asıl hedefi Bosna'yı ekonomik anlamda kalkındırmak. 


90 MİLYON EURO 

Bugüne kadar Bosna Hersek'te 90 milyon euroluk yatırım yaptıklarını belirten Muzaffer Çilek, dünyanın dört bir yanına dağılan Boşnak diasporasını bir network ağı haline getirmek için de proje geliştiriyor. İşadamının gündemindeki önemli maddelerden biri de ülkedeki KOBİ'leri desteklemek. İşe eğitimle başlayan Çilek, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: "Bosna Hersek'te 6 şehirde eğitimler düzenleyeceğiz. KOSGEB'i de projeye dahil etmeyi planlıyoruz. Tecrübeleri çok önemli." 


4.2 MİLYONLUK GIDA BANKASI

Çilek Mobilya'nın ortakları Muzaffer, Mustafa ve Muharrem Çilek tarafından 2009'da kurulan Çilek Vakfı, Türkiye ve dünyanın çeşitli yerlerindeki beslenme sorunu yaşayan ailelere gıda yardımı yapıyor. Gıda bankası olarak da görev yapan vakfın fonunda toplanan 4.2 milyon lira Bursa, Eskişehir, Kütahya ve Bosna Hersek'in yanı sıra birçok ülkede beslenme sorunu çeken ailelere gıda paketleri gönderilmesinde kullanıldı. Muzaffer Çilek, vakfın bu yılki bütçesinin 1.2 milyon lira olduğunu ve bu rakamın her yıl yüzde 25 arttığını belirtti.


Yasemin Salih/Sabah Gazetesi


Geri Dön