19 / 04 / 2024

Çılgın mimarlardan şaka gibi binalar!

Çılgın mimarlardan şaka gibi binalar!

Dışarıdan bakıldığında bir animasyonu ya da oyuncağı andıran yapılar dünyanın en çılgın mimarları arafından yapıldı



Mimarlık çoğu zaman risk almayı gerektiriyor. Eğer çarpıcı bir yapıya imzanızı atmak istiyorsanız o zaman aldığınız risk de buna paralel olarak artıyor. Dünyanın en ilginç yapıları da işte bu çılgın mimarlar tarafından yapıldı. Kimisi zor coğrafya koşullarını en iyi değerlendirebilmek için uçurumun kenarına üçgen bir ev inşa etti. kimisi ise 8 ayrı kuleyi "renkli" hava koridorları ile birbirine bağladı. Bazıları ise çocukluğunun çok etkisinde kalmış olacak ki üst üste dizdiği legolardan yola çıkarak gerçek yaşam alanları oluşturdu. Bazıları ise dışarıdan simsiyah gözüken tipik bir dikdörtgen mimariyi içeride renklerndirdi ve farklı şekillere bürüdü. İŞte dünyanın en çılgın binalarından birkaç örnek...

Uçurumda bir yaşam
Japonya'da mimarlar her türlü coğrafyadan nasıl pay çıkarabileceklerini iyi biliyor. O kadar ki dik bir uçurumun kenarını bile değerlendirerek işte bu yapıyı ortaya çıkarmışlar. Japon Mimar Shuhei Endo'nun yapyığı bu evde gerçekten de yaşanıor. İçerisi üçgen şeklinde olan ev iki kattan oluşuyor. Binanın dış mimarisinde çatı ile ön cephe birleşmiş durumda.

Yan binaya geçmek işte bu kadar kolay!
Binalar arasında oluşturduğu renkli köprülerle yapılar arasında bağlantı sağlayan bu yapı Çin'in başkenti Pekin'de hidrid bir yapı olarak tasarlandı. Steven Holl Mimarlık tarafından yapılan proje 220 bin metrekare alan üzerinde birbirine renkli hava köprüler vasıtasıyla bağlanan 8 kuleden oluşuyor. Yapı içinde 750 apartman dairesi ile otel, okul ve farklı sosyal alanları barındırıyor. Yapı Asya ve Avustralya'da "en iyi yüksek bina" kategorilerinde ödül kazandı.

Dans eden apartman
Hareket halinde gibi gözüken bu apartman Dans Eden Apartman fikrinden yola çıkılarak yapıldı. Güney Kore'de bulunan yapı Koreli mimarlık şirketi Unsangdong Mimarlık tarafından mimarlığa kazandırıldı. Her dairenin terasa sahip olduğu yapı oblik hatlar kullanılarak oluşturuldu. Terasların yeşillendirildiği bu yapı içinde parklar, sosyal alanlar kütüphane ve performans alanlarının bulunduğu geniş bir alana sahip.

Moğolistan'ın ortasında huni şeklinde ilginç bir villa
Bomboş bir arazinin ortasında bu ilginç yapı görenleri şaşkına çeviriyor, Moğolistan'da bulunan Villa 24 adındaki bu yapı farklı yerlerinden çıkarılan teraslarla dışarısı ile bağlantı kuruyor. Yukarıdan bakıldığında huniyi andıran villa direk havuza inen merdivenleri ile de dikkat çekiyor.

Lego değil rezidans binası
Bir binadan çok birbiri üzerine yerleştirilmiş bir legoyu andıran bu yapı OMA Mimarlık tarafından Singapur'da yapılıyor. Mimarlık literatürüne yeni bir tipoloji kazandıran bu yapı standard dikey rezidansı birbiri üstüne alelade yerleştirilmiş görünümü veren yataya çeviriyor. Daha geniş bir alana yayılan ve birbiri içine geçen yapı 31 apartman bloğunda toplam 1040 üniteyi tek bir yapıda buluşturuyor.

Dışı karanlık içi toz pembe
İngiltere'nin Batı Bromich bölgesindeki bu şirin yapı bir sanat galerisi. Sanat galerilerinin soğuk yüzünü silip eğlenceli bir alana dönüştüren bu yapı "Haz Kutusu" konseptinden yola çıkılarak yapıldı. Binanın dışarıdan siyah kaplı karanlık yapısı aslında pencerelerdeki pembe ile içerisi hakkında ipuçları veriyor. Yapının dışındaki eğri şirin pembe pencereler içeride toz pembe bir mimari ile sizi karşılıyor. Tipik dikdörtgen yapısının aksine binanın içi farklı şekillerdeki alanlar, formlar ve eğrilerle değerlendirildi.
Dilek Taş/Sabah Emlak


Geri Dön