19 / 04 / 2024

çılgın proje çılgınlığı başladı!

çılgın proje çılgınlığı başladı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın 27 Nisanda açıklayacağı İstanbul için hazırlanan “çılgın Proje ” vatandaşlar arasında merak konusu oldu. Son iki gündür kamuoyunda geniş yankı ve merak uyandıran çılgın projenin ne olabileceği konusunda vatandaş da inter



Türkiye, Başbakan 'ın “çılgın Proje ”sine kilitlendi. Birçok örnek ve uçuk iddialar var.

İSTANBUL TRAFİĞİNE HAVALI çÖZÜM

HAVARAY

Metro hattına yolcu taşımak için “Havaray ” sistemi kurulacak. Proje, özellikle şehir trafiğinin yoğun olduğu noktalarda uygulanacak.

İKİNCİ BOĞAZ

Silivri-çatalca hattı üzerine “Suni Boğaz ” yapılacak. İstanbul 'un deniz trafiğinin tamamen bu yeni kanaldan yapılması hedefleniyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın 27 Nisanda açıklayacağı İstanbul için hazırlanan “çılgın Proje ” vatandaşlar arasında merak konusu oldu. Son iki gündür kamuoyunda geniş yankı ve merak uyandıran çılgın projenin ne olabileceği konusunda vatandaş da internette proje üretti.

Ulaşımdan yerleşime, teknolojiden sanata pek çok konuda İstanbul 'da yaşayanların hayatını kolaylaştıran projeler arasında tarihÜ® yarımadayı ikiye bölen kanallar, Karadeniz 'i Marmara 'ya yeni bir kanal açarak bağlayan ikinci Boğaz geçişleri, havaray taşıma sistemleri, Anadolu-Avrupa yakası arasında kurulması istenen teleferik sistemleri vatandaşların oldukça ilgisini çekti.

UYGARLIKLAR KÖPRÜSÜ

Kamuoyunda tartışılan çılgın projelerin başında İstanbul Boğazı 'na oluşturulacak bir ada ile her iki kıtaya kurulan 4 köprü fikri oldukça dikkat çekiyor. İkisi Avrupa, ikisi Anadolu yakasına kurulacak köprülerin, Boğazın en geniş noktasında tam ortasına kurulacak olan yapay adanın bütün dünyanın ilgisini çekeceği belirtiliyor. Bu proje kapsamında Marmara 'da yeni adalar oluşturulması da gündemde. Denizi doldurarak elde edilen yapay adalar hem turizm, hem eğlence merkezleri için cazibe merkezi oluşturabilecek. İstanbul için düşünülen yapay adaların “Lale ” figürüyle desteklenmesini isteyenler de çoğunlukta. Başbakan Erdoğan 'ın Dubai gezisi sırasında gördüğü yapay adalardan oldukça etkilendiğini belirten mimari çevreler “Denizden dolguyla elde edilen kara parçalarının ekonomiye önemli katkı sağladığını ” belirtiyor.

YENİ BOĞAZ MI GELİYOR

Karadeniz ve Marmara arasına ikinci bir Boğaz açılması düşüncesi de vatandaşlar arasında oldukça rağbet görüyor. Bu projede iki farklı güzergah öngörülüyor. Bunlardan biri Haliç 'i Kağıthane-Nurtepe ağzından Seyrantepe-Hamidiye önünden geçirerek Ayazağa güzergahından çayırbaşı 'ndan Karadeniz 'e ulaştırma düşüncesi var. Yeni ve büyük bir adanın oluşturulduğu İstanbul bu sayede ikinci bir Boğaza kavuşurken ulaşım ve yerleşim konusunda büyük bir alan ortaya çıkmış oluyor. İstanbul için önerilen 2023 çılgın Proje fikirlerinin tamamında ulaşımla ilgili düşünceler yer alıyor. Dar caddeler için hava ray sistemlerinin yer aldığı ulaşım-taşıma projelerinde teleferik düşüncesi de ihmal edilmemiş. Boğaz üzerine kurulması düşünülen teleferik sistemiyle Mecidiyeköy 'den Anadolu yakasına daha hızlı geçiş imkanı sağlayan teleferik sisteminin şehir içinde yaygınlaştırılması düşünülmüş.

HALİç 'TEN MARMARA 'YA...

İstanbul 'un çehresini değiştirecek bir başka proje de bizden olsun. Türkiye Gazetesi Yazıişleri haber toplantısında ortaya çıkan fikir, tarihÜ® yarımadayı, ada haline getiren üstelik kamulaştırma bedeli olmayan bir proje. Haliç 'i Marmara 'ya bağlayan ikinci bir deniz yolu İstanbul 'un tarihÜ® ihtişamına yeni bir kapı aralayabilir. İstanbul 'un tarihÜ® dokusunu zenginleştirmeye aday proje Haliç 'ten Unkapanı-Aksaray-Yenikapı güzergahı üzerinden açılan su yolu ile deniz ulaşımına farklı bir boyut kazandırırken Dersaadet 'in yeniden canlanmasını da sağlayacak. Mevcut yolun kullanılması halinde maliyetin de diğer projelere nazaran daha ucuz olacağı söyleniyor.
Star


Geri Dön