19 / 03 / 2024

çılgın Proje, İstanbul 'u adaya dönüştürecek!

çılgın Proje, İstanbul 'u adaya dönüştürecek!

İSTANBUL için düşünülen ‘çılgın Proje ' Yunanistan 'da da büyük yankı uyandırdı. Ta Nea haberinde “Erdoğan seçimlere bir buçuk ay kala İstanbul için çılgın plan açıkladı ” dedi. Elefterotipia ise “İstanbul ada oluyor ” başlığını kullandı...



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Başbakan Tayyip Erdoğan 'ın önceki gün açıkladığı “Kanal İstanbul ” projesiyle birlikte çatalca ve Silivri Bölgesi 'nde emlakçıların telefonlarının kilitlenmesini değerlendirirken, “Oralarda arazi almayı düşünenler şunu da düşünsünler, ya kanal üzerinden geçerse. Onu da düşünsünler. Tam da üstüne basabilir. çünkü net nokta verilmedi. Tarım alanlarına, havzalara ve ormanlara özellikle hassasiyet gösteriliyor. Buna yakın bir havalimanı, lojistik merkez olabilecek şekilde bir liman projesi var ” dedi.


Bu sadece simülasyon
Arazi değerleri üzerinde farklı konuların gündeme geldiğini belirten Topbaş, şunları söyledi: “Projenin yeri kısmen belli olmasına rağmen sayın başbakanımızla yaptığımız çalışma sonucunda bu detayların açıklanmamasını, üzerindeki çalışmaların biraz daha yürütülmesini istediği için basit bir simülasyonla bu çalışma ortaya kondu. İstenseydi çok daha mükemmel, çok daha estetik, çok daha cazibesi olan bir simülasyon da konulabilirdi. Diğer projeler, planlar yansıtılmadı. ”

Paralı otoban gibi
Kanal İstanbul 'dan paralı geçişlerin nasıl sağlanacağı ve geçişlerin Montrö Antlaşması 'na aykırı olup olmadığı yönündeki soruya Topbaş, şu yanıtı verdi: “Boğazlardan geçişte şu anda bir ücret alınmıyor. Alınması da sözkonusu değil. Burada bir kanal açıldığında, ücretli hale geldiğinde zorlayarak insanları buradan geçiremezsiniz. Türkiye 'de de paralı otobanlar var. Ama diğer taraftan normal yollar da devam ediyor. İsteyen normal yollardan gider. İsteyen de çok daha cazip, çok daha hızlı, otoban niteliğinde, daha sağlıklı ulaşabileceği ulaşımı tercih edebilir. Bu onların yararınadır. ”

Yunan basını: çılgın Proje, İstanbul 'u adaya dönüştürecek

İSTANBUL için düşünülen ‘çılgın Proje ' Yunanistan 'da da büyük yankı uyandırdı. Ta Nea, Elefterotipia, Etnos ve Kathmerini gibi Yunanistan 'ın yüksek tirajlı gazeteleri Kanal İstanbul projesini birinci sayfalarından duyurdu. Ta Nea haberinde “Erdoğan seçimlere bir buçuk ay kala İstanbul için çılgın plan açıkladı ” dedi. Elefterotipia ise “İstanbul ada oluyor ” başlığını kullandı.

Karadeniz 'e kıyısı olan tüm ülkeler yararlanır

BAşžBAKAN Recep Tayyip Edoğan 'ın ‘çılgın Proje ' olarak adlandırdığı Kanal İstanbul projesi dış basında farklı şekillerde ele alındı. İngiliz Financial Times (FT) haberinde Avrupa Enerji ve Güvenlik Girişimi Danışmanı Alexandros Petersen 'ın “Eğer iyi yapılırsa, yalnızca Türkiye değil, Karadeniz 'e kıyısı olan tüm ülkeler için çok büyük bir iyileşme olur. Ancak iyi planlanmazsa, Boğaz 'ın sorunlarını yakındaki başka bir alana taşıyabilir ” sözlerine de yer verildi. The Guardian gazetesi ise haberin başlığına The Erdoğan 'ın, “kanalın Süveyş ve Panama 'yı geride bırakacağı ” sözlerini taşıdı. Gazete, muhalefet partisi liderlerinin projeye karşı çıktıkları bilgisini verdi. çevre mühendislerinden de görüşler alınan haberde projenin çevreye etkisine ve ekonomik sonuçlarına dikkat çekildi. The Guardian haberinde çerve Mühendisi Guy Battle 'ın şu sözlerine yer verdi: “Proje sadece bir geçiş yolu olarak planlanmış değil. Bir sosyal altyapı ile birlikte inşa edilecek kanalın tüm ülkeye yararı olacak. Projenin karbon nötr olabilmesi için inovatif adımları düşünmek önemli. ”
Hürriyet/Selçuk YAşžAR


Geri Dön