26 / 04 / 2024

Çimento sektörü rotayı denizaşırı ülkelere çevirdi!

Çimento sektörü rotayı denizaşırı ülkelere çevirdi!

BURSA Ortadoğu'ya çimento ihracatı azalarak devam ederken, sektör oyuncuları rotayı deniz aşırı ülkelere çevirdi. 107 milyon ton çimento, 68 milyon ton klinker üretim kapasitesi olan Türkiye, geçen yıl 61 milyon ton çimento kullandı...



BURSA Ortadoğu'ya çimento ihracatı azalarak devam ederken, sektör oyuncuları rotayı deniz aşırı ülkelere çevirdi. 107 milyon ton çimento, 68 milyon ton klinker üretim kapasitesi olan Türkiye, geçen yıl 61 milyon ton çimento kullandı. 10 milyon tonu 85 ülkeye ihraç edilirken, 7 milyon tonu deniz yoluyla taşındı. 2 milyon tonluk klinker ihracatının ise neredeyse tamamı deniz yoluyla 27 ülkeye gönderildi. Çimento ihracatında ilk sırada Libya, Irak ve Rusya bulunurken, Türkiye en çok klinkeri İsrail, Brezilya ve Togo'ya gönderdi. Türkiye'nin Çin, Hindistan, Amerika ve İran'dan sonra dünyanın 5. büyük çimento üreticisi olduğunu belirten Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mürsel Öztürk, Avrupa'nın ise bir numaralı üreticisi konumunda olduğunu söyledi. Çimento ürünlerinden her yıl yaklaşık 1 milyar dolarlık gelir sağlandığım vurgulayan Öztürk, jeopolitik riskler ve komşu ülkelere yapılan ihracatı değerlendirdi. Öztürk, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'nun Türkiye'nin büyük çaplı alıcıları konumunda olduğuna dikkat çekerek, yaşanan savaş, kargaşa ve kaosa karşın Suriye, Mısır ve Libya gibi ülkelere çimento ihracatının devam ettiğini ancak azalarak sürdüğünü belirtti. Türkiye'nin güneyine yapılan çimento yatırımlarının önemine değinen Öztürk, "Oradan ihracat deniz yoluyla yapılacağından potansiyel çok yüksek. Yüksek tonajlı gemilerle Kuzey ve Güney Amerika'ya kadar çimento gönderilebilir. Bu avantajı iyi kullanmamız gerek" dedi. 

İç tüketimde de özellikle Marmara ve Ege Bölgelerinde artış yaşanacağını düşündüklerini belirten Öztürk, kentsel dönüşüm çalışmaları, büyükşehir sınırlarının genişlemesiyle köylere hizmet götürülmesi, İzmir-Bursa-İstanbul Otoyolu, 3. köprü, yüksek standartlarda konut talebi ve  TOKİ  çalışmalarının sektöre olumlu katkı sağlayacağını dile getirdi. 


Dünya 



Geri Dön