29 / 03 / 2024

Çimento sektörü yüzde 6 büyüyecek!

Çimento sektörü yüzde 6 büyüyecek!

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Şefik Tüzün, bu yıl sektörde iç tüketim bazında yüzde 5-6 büyüme beklediklerini belirterek inşaat sektöründeki büyümenin Türkiye için lokomotif olduğunu söyledi.



Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Şefik Tüzün, bu yıl sektörde iç tüketim bazında yüzde 5-6 büyüme beklediklerini belirterek, "İç tüketimi de dahil ettiğimizde bu yıl toplamda 80-82 milyon ton seviyesine ulaşılabilir. Sektörün toplam kapasitesi 100 milyon ton yani 20 milyon ton kadar bir ekstra kapasitemiz var." dedi.


Tüzün, inşaat sektörünün Türkiye'nin büyümesinde son yıllarda lokomotif görevi gördüğünü söyledi. Bu durumun 2017 için çok daha geçerli hale geldiğini dile getiren Tüzün, "Türkiye için 2016'da yüzde 2,5-3 arasında bir büyümeden bahsediliyor. Bu, Türkiye için düşük bir rakam ama buna rağmen çimento sektörü olarak 2016'da tüketim bazında yüzde 6'lık büyüme bekliyoruz." diye konuştu.


Bunun, bütün olumsuzluklara rağmen büyümede ağırlığın inşaat tarafında olduğunu gösterdiğini anlatan Tüzün, "2017 için tamamlanması öngörülen ve devam eden çok ciddi projeler var. Konut projelerine baktığınız zaman büyük şehirlerde çok büyük projeler sürdürülüyor. Konut satışlarında geçen sene artış yaşandı. Bunları bütün olarak ele aldığımızda 2017'de Türkiye'nin büyümesinin inşaat sektörüne odaklandığını görüyoruz. Birlik olarak 2017'de geçen yıldan daha iyi olarak iç tüketim bazında yüzde 5-6 büyüme bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


"Teşvikler sektöre ciddi katkıda bulunacak"


Sektör ihracatı hakkında da konuşan Tüzün, ihracat miktarının son 2-3 yıldır 12 milyon ton civarında sabitlendiğini kaydetti. İhracatta bu yıl fazla artış beklemediklerini kaydeden Tüzün, buna karşın ABD ekonomisindeki iyileşmenin çimento taleplerini olumlu etkilemesini beklediklerini söyledi.


Suriye'nin, iç savaş koşullarına rağmen, ihracattaki en önemli ülke olma konumunda bulunduğunu anlatan Tüzün, Suriye'deki sorunların çözülmesi halinde bu ülkede ciddi bir potansiyel oluşacağını, ülkenin yeniden yapılandırılması aşamasında çimentoya talebin ciddi oranda artacağını belirtti.


Tüzün, sektörde kapasitelerin de arttığını vurgulayarak, "İç tüketimin dışında yurt dışına satmamız gereken 15-20 milyon ton ürün var. İç tüketimi de dahil ettiğimizde bu yıl toplamda 80-82 milyon ton gibi bir rakama ulaşılabilir. Sektörün toplam kapasitesi 100 milyon ton seviyesinde. Yani 20 milyon ton kadar bir ekstra kapasitemiz var. Dolayısıyla sağlanacak olan teşvikler ile yurt dışındakiler için konut alımında uygulanacak KDV teşviklerinin yapı sektörüne ciddi katkıda bulunacaktır." dedi.


Dünya


Geri Dön