19 / 04 / 2024

Çimento sektöründeki büyüme hedefi yüzde 6!

Çimento sektöründeki büyüme hedefi yüzde 6!

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, geçen yıl yiizde 12 büyüme gerçekleştiren çimento sektörünün bu yıl yüzde 6'lık büyümeyi hedeflediğini bildirdi.



Türk çimento sektörünü değerlendiren Güçlü, ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün asli unsurlarının başında gelen çimento sektörünün. dünya klasmanının üst sıralarında yer aldığını vurgulayarak, sektörün 70 milyon ton klinker, 100 milyon tonu aşkın çimento öğütme kapasitesine ve 80 milyon tona yaklaşan satış hacmine sahip olduğunu söyledi. Güçlü, bu özellikleri ile çimento sektörünün Avrupa'da l'nci, dünyada ise 5'inei sırada yer aldığını ifade ederek, ülkede kişi başına düşen çimento tüketiminin 2013'te 800 kilo gramın üzerinde gerçekleştiğini, dünya ortalamalarının 550 kilo gram civarında olduğu düşünüldüğünde ülkenin bulunduğu seviyenin öneminin daha iyi anlaşılacağını kaydetti. 


Türkiye çimento sektörünün ulaştığı büyüklük ve tecrübe seviyesi ile artık global oyuncu olma hedefini önüne koymak durumunda olduğunu vurgulayan Güçlü, "Sektör, 2013'te iç piyasaya 63,5 milyon ton satış ve 12,5 milyon ton ihracat gerçekleştirdi. Sektör, 2013 için gerçekleşmesi beklenen yüzde 4'liik GSYH büyümesinin çok üzerinde bir performans göstererek, yüzde 12'lik bir iç piyasa büyümesi gerçekleştirdi. Bu oran inşaat sektörünün 2013 yılı için beklenen yüzde 8'lik büyüme arzının da üzerinde" diye konuştu. Güçlü, 2013'te yaklaşık 12,5 milyon ton olarak gerçekleşen toplam ihracatın geçen yıla göre yüzde 9'luk bir azalma gösterdiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: "En çok ihracat yapılan ülkeler Libya 2,1 milyon ton, Irak 1,6 milyon ton ve Rusya 1,1 milyon ton olarak sıralanıyor. 2014 yılı beklentilerine gelince, iyimser ve kötümser açılar dikkate alındığında genel GSYH büyüme hedefinin bir miktar üzerinde, yani yüzde 6 dolaylarında bir gelişmeyi öngörmek mümkün. Önemli altyapı projelerinin yanı sıra başta kentsel dönüşüm olmak üzere yaşam alanlarına dönük projelerin de belli bir tempoda devam edeceğini öngörüyoruz. 


Hiç kuşkusuz art arda yaşanacak 3 seçim sürecinin de bu tempoya katkısı olacak. 

Ancak nıakro ekonomik konulardaki hassas noktalar ve özellikle cari açık konusundaki kırılgan tablo bu tempoyu olumsuz yönde etkileyebilecek bir sonuç doğurabilir. Her şeye rağmen yıl sonunda yüzde 6'lık bir büyüme gerçekçi bir hedef olarak görünüyor." Güçlü, sektörün yapısı itibariyle istikrarlı ve güvenilir hammadde kaynaklarına sahip olmak durumunda olduğunu dile getirerek, "Hammadde ruhsatlarının canlı tutulması ve işletme ürünlerinin sağlanmasındaki uygulamada bazı sıkıntılarla karşılaşılıyor. Bu konudaki izin yetkilerinin Başbakanlığa devrine yönelik düzenleme ilgili tüm sektörleri olumsuz yönde etkiliyor" dedi. 


Sektörde enerji sarfiyatının yoğun olduğunu ve en temel harcama kaleminin elektrikle, katı yakıt olduğunu anlatan Güçlü, şunları kaydetti: "Sektör genel anlamda tüm üretim süreçlerinde enerji verimliliğini en üst düzeyde gerçekleştirme çabalarını öteden beri sürdürüyor. Sektör son yıllarda enerji tasarrufu konusunda önemli bir adım attı. Atık ısıdan yararlanarak elektrik üretimini hedefleyen bu projeler giderek yaygınlaşıyor. Böylelikle sektördeki toplam elektrik sarfiyatının yüzde 20-25'i geri dönüştürülebilecek. Ülkemizdeki toplam elektrik tüketiminin yüzde 3 unii gerçekleştiren sektörün bu ölçüde bir tasarrufu gerçekleştirmesinin önemi ortadadır. 


Belde


Geri Dön