07 / 05 / 2024

çimentonun fiyatı yüzde 31 demirinki yüzde 41 arttı

çimentonun fiyatı yüzde 31 demirinki yüzde 41 arttı

Konuttaki hareketlilik çimento ve demir şirketlerine yaradı. Üst üste yapılan zamlarla çimentonun fiyatı % 31 demirinki % 41 arttı. İnşaatçılar isyanda: 'Bu fırsatçılık' diyor. çimentocuların savunması ise 'Enerji fiyatları arttı'



çimentonun hammaddesi klinkerin fiyatı son bir yılda yüzde 3 düştü, inşaatçıların kullandığı çimentonun fiyatı yüzde 31 arttı. Benzer durum demirde de var. Son üç ayda inşaat demirine gelen zammın oranı yüzde 40'ı buluyor. Maliyetlerdeki hızlı artış binlerce daire yapan dev inşaat firmalarını çileden çıkardı ve konut patlaması sırasında  TOKİ  Başkanı Erdoğan Bayraktar'a 2006'da 'Her sabah kalktığımda çimentoculara beddua ediyorum' dedirten tartışmanın bir benzeri yeniden alevlendi.

FATURA TÜKETİCİYE çIKACAK
İnşaatçılar 'Zammın nedeni konut sektöründeki hareketlilikle çimentoda yaşanan talep artışı' diyor. çimento sektörü ise aynı konuya farklı açıdanbakıyor: 'Enerji maliyetimizi yükseliyor. Bizi günah keçisi göstermeyin'. Fatura ise son aşamada yine tüketiciye kesilecek. Malzeme fiyatlarında indirim olmazsa önümüzdeki günlerde yeni konut fiyatlarına zam kapıda. çimento fiyatları son bir yılda yüzde 31 oranında arttı. Fiyatlar 2010 Nisan'da 67 TL seviyesindeyken 2011 başında 105 TL'ye çıktı. Demir fiyatları ise haziran ortalarında 970 TL iken ocakta bin 280 TL seviyelerine kadar çıktı. İnşaatçılar bu artışları geçen seneden itibaren fiyat artışına yansıtmadıklarını söylüyor. Ocak ayı ortasından itibaren ise bu fiyatlara zaman olarak yansıyacak. Bazı inşaatçılar ise sadece maliyetler değil faiz oranlarındaki artış gibi etkenlerle birlikte özellikle seçimler sonrasında da bir artış bekleneceğini söylüyor.
Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet çelik:

Kışın bile zam yaptılar
İNşžAATIN iki önemli girdisi demir ve çimentoda fiyat artışları konut üreticilerini müşteriyle maliyet arasında bırakıyor. çimento şirketlerinin tamamı borsaya açık. Verilerine bakıyorum hepsi karlı. İnşaat sektöründeki en ufak hareketlenmede çimentoya zam yapıyorlar. Kışın fiyatlar düşerdi, şimdi konut hareketli diye kşında zam yapar oldular. Ama aynı gemideyiz yarın olası bir krizde hepimiz etkileniriz.

Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas:
Fırsatçılık yapıyorlar
17 Ocak'tan itibaren yüzde 7-8 oranında fiyatları artıracağız. Bu artış inşaattaki maliyet artışından kaynaklanıyor. 2011'de malzeme fiyatlarına ciddi oranda zam bekleniyor. İnşaat malzemesi üreticileri tamamen fırsatçılık yapıyorlar. Talep ve arz yükseldiğinde fiyatları artırıyorlar. İnşaat sektörü bu zammı fiyatlara daha yansıtmadı. Bu aydan itibaren fiyatlara maliyetler yansıtılabilir.

Ağaoğlu şžirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu:
Ucuz konut teslimi gecikir
İNşžAAT 2010'da toparlandı. çimentocular, demir üreticileri gibi inşaatın ana girdisi olan malzemeleri üretenler bu fırsatı değerlendirmek istiyor. Son 3 ayda demirde yüzde 40, çimentoda yüzde 30 civarında fiyat artışı yaşandı. Artışın devam etmesi halinde konut fiyatları da yukarı yönlü hareketlenir. Bu artışlar ucuz konut üretiyoruz diye ortaya çıkanların teslimatlarında problemler yaşatır.

Türkiye çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Adnan İğnebekçili:
Bizi günah keçisi göstermeyin
İNşžAATçILAR bizi günah keçisi ilan ediyorlar. Bizim de enerji maliyetlerimiz artıyor. Kömürün maliyeti 89 dolardan 140 dolara çıktı. Petrokimya ürünleri de 94 dolardan 150 dolara geldi. Maliyet enflasyonu yüzde 25'lerin üzerinde. 2011'de arz talep durumuna göre fiyatlar değişebilir. İhracat fiyatları yükselirse bu iç piyasaya da yansır.

Varyap Yönetim Kur. Başk. Süleyman Varlıbaş:
çimento talebi fiyatı artırdı
GİRDİ maliyetlerinin yükselmesi proje fiyatlarının da yükselmesine neden olur. 2011'de projelere olan girdi taleplerinin fazlalılığı girdi maliyetlerini de yükseleceğini gösterdi. çimentocuların da girdi maliyetleri mutlaka yükseliyordur. Ancak ben çimentodaki artışın enerji maliyetlerinden kaynaklandığını düşünmüyorum. Herkesin kar marjını belli seviyede tutması lazım.
Dilek Taş-Bülent Yoldaş/Sabah

Basında yer alan diğer haberler:

çimentocular uyardı: Konut satışlarında sorun var, sonra bizi suçlamasınlar

Türkiye çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili, 'Konut satışlarında ciddi bir sıkıntı var. Reklamlardan anladığım bu' dedi.

Türkiye çimento Müstahsilleri Birliği (TçMB), çimento sektörünün 100 yılık değerlendirmesini yaparak, gelecek 100 yılın hedeflerini açıkladı. 1911 yılında üretim kapasitesi sadece 20 bin ton olduğunu söyleyen TçMB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili, 100"üncü yılında 66 milyon tonun üzerinde üretim hacmine ulaşacaklarını ifade etti.

'2010 yılında Türk çimento sektörü, yaklaşık 4,5 milyar dolar cirosu, 1 milyar dolar tutarındaki ihracatı ve Türk çimento sektörü doğrudan 15.000 kişiye yarattığı istihdam ile Türkiye ekonomisi içinde önemli yere sahip bir sanayi dalı haline geldi. Önümüzdeki 10 yılın sonunda sektörümüzün yüzde 60"lar seviyesinde büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Bu nedenle iç pazarla yetinmiyor, yaklaşık 90 ülkeye ihracat gerçekleştirmemize rağmen, yeni pazarlar geliştirmeyi önceliğimiz olarak görüyoruz.'  

POTANSİYEL PAZAR BATI AFRİKA

İğnebekçili 2008 krizinden sonra önem kazanan pazarlar arasında yer alan Batı Afrika"nın Türk çimento sektörü için potansiyel pazar haline geldiğini ifade etti. İğnebekçili œTürkiye"de üretilen çimento, kalite bazında global pazarda rekabetçi konumda. Güney Asya ülkelerine kıyasla ihraç pazarlarına yakın ve ihracı gerçekleştirilen ürünler CE standardı taşımaktadır.dedi  

ABD, İspanya, İtalya ihracatında azalma yaşadıklarını söyleyen Adnan İğnebekçili, en büyük durgunluğu Rusya pazarında yaşadıklarını belirtti. 3.5 milyar tonluk Rusya ihracatının 2010 yılında 10"da biri kadar gerileyerek 400 milyon tona düştüğünü ifade etti. Bu dönemi geçici dönem olarak nitelendiren İğnebekçili ekonomik durum düzeldikçe Rusya"daki ihracatlarının artacağını söyledi.  

BİZİ SUçLAMASINLAR...  

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan İğnebekçili, inşaat firmalarının son zamanlarda artan konut maliyetlerini çimento şirketlerine yüklemelerine isyan etti.  

'Konut satışlarında ciddi bir sıkıntı var. Reklamlardan anladığım bu' diyen İğnebekçili, 'İnşaat şirketleri başarılı projeler yapamadıkça maliyetler yükseldi diye çimento şirketlerine dönüyorlar' dedi. Bugün konut fiyatları ve maliyetlerinde bir artış varsa bunun sorumlusunun çimento fiyatları olmadığını söyleyen İğnebekçili, 'Kimse bizi suçlamasın. Bugün üniversitelerin ve bağımsız kuruluşların yaptığı araştırmalara göre çimentonun inşaat maliyetlerindeki payı yüzde 4. İlk bakışta çimento çok kullanılıyor gibi görülse de maliyetler üzerinde çok büyük bir etkisi yok' dedi.  

KİMSE BİR şžEY SÖYLEYEMEZ  

Türkiye'de TÜİK tarafından açıklanan enflasyon ile çimento üreticilerinin maliyet enflasyonunun aynı olmadığını dile getiren İğnebekçili, 'Bizim maliyetlerimiz çok değişken. çimento sektörü enerji yoğun bir sektör olduğu için enerji maliyetlerinin artması bizi çok etkiliyor. Kömür, petrokok gibi kullandığımız yakıt fiyatları bir yılda yüzde 50'lerin üzerinde artış kaydetti.

TÜİK verilerine göre, 2009 Aralık - 2010 Aralık ayları arasında çimento fiyatlarındaki artış ise sadece yüzde 9. Buna karşın bizim maliyet artışımız ise yüzde 25 dolaylarında oldu. Bu anlamda çimento fiyatlarındaki artışa kimse bir söz söyleyemez' dedi.  
Radikal


Geri Dön