19 / 04 / 2024

Çimsa Bilecik ile 'beton'da büyüyecek

Çimsa Bilecik ile 'beton'da büyüyecek

Çimsa, 19 milyon 20 bin dolara aldığı Bilecik Hazır Beton'la, bu sektöre odaklanıyor.



Çimsa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, "Hazır betonda pazar payımız düşük. Bilecik Hazır Beton ile payımızı artırmak istiyoruz" dedi.

SABANCI Holding Çimento Grubu'nda bulunan Çimsa, Bilecik Hazır Beton'un sekiz beton tesisi ve üç maden ocağını 19 milyon 250 bin dolara satın almasının ardından çimento sektöründeki büyüme oranlarını, beyaz beton ve dolgu malzemesi olan agregada da yakalama hedefi koydu. Çimentoda, Akçansa'yla beraber Türkiye'deki çimento tüketiminin yüzde 20'sini karşılayan Çimsa, beyaz betondaki üretimini yeni yatırımıyla 2 milyon metreküpe çıkarırken, bu alandaki pazar payını da yükseltmek istiyor.

Payımız artacak

Hazır beton ve agregaya bu yıl içinde 19 milyon doları aşan yatırım yaptıklarını belirten Çimsa'nın Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, "Hazır betonda çimentoyla karşılaştırınca düşük kalan pazar payımız var. Bilecik Hazır Beton'un satın alınmasıyla payımızı artırmak istiyoruz. Türkiye'deki 75 milyon metreküp hazır beton pazarındaki payımızı artıracağız. Hazır betonda kapasitemiz 2 milyon metreküpe ulaşacak" dedi. Hacıkamiloğlu, Çimsa'nın geçen yıl 447 miyon dolar olan cirosunu, bu yıl sonunda 500 milyon dolara çıkaracaklarını, bu artışın önemli bir kısmının da Bilecik Hazır Beton satın alması sonrasında oluşacak kapasite artışından geleceğini kaydetti. Geçen yıl 83 miyon dolarlık yatırım yaptıklarını ve bu yıl da bu yatırım tutarını yakalayacaklarını ifade eden Hacıkamiloğlu, Rekabet Kurumu'nun da onayıyla Bilecik Hazır Çimento'nun bütün aktiflerini satın aldıklarını aktardı. Mehmet Hacıkamiloğlu, Bilecik ve Eskişehir bölgesindeki sanayi ve altyapı gelişmelerinin diğer bölgelerde de olması gerektiğini ifade ederek, Türkiye'de büyüme yönlerini hazır beton ve agrega olarak seçtiklerini kaydetti.

Çimento üreticileri, sektörün üçte ikisinin konuta bağlı olmasını da eleştiriyor. Hacıkamiloğlu, Türkiye'de çimento sektörünün üçte ikisinin konut sektörüne bağlı olmasını sağlıklı bulmayarak, "Son iki yıldaki konuttaki patlama satışlarımıza olumlu yansıdı. Ama konut ağırlıklı olmak sektörün istediği bir yapı değil. İşlerin üçte ikisinin konuta bağımlı olması sağlıklı değil. Bu, sektörü kırılgan yapıyor. Konuttaki talep ekonomik değişimlerden çok etkilenir" diye konuştu.

İlk altı ay iyi geçti

Mehmet Hacıkamiloğlu, konut sektöründe ve ekonomide yaşanan gelişmelerin çimentoya ve kendi şirketlerine etkisini de değerlendirerek, çimentoda ilk altı ayın iyi geçtiğini ve tüketim anlamında daralma görmediklerini kaydetti. Hacıkamiloğlu, dünyadaki mortgage krizi ve siyasi belirsizlikten inşaat sektörünün etkilenmeden çıkmasını beklemediklerini, herkeste 'bekle gör' ruh hali oluştuğunu aktarırken, Anadolu'da alışveriş merkezi ve altyapı inşaatlarının da devam ettiğini dile getirdi.

Beton yol asfaltla aynı maliyete geldi

HAZIR beton üreticilerinin beton yollar yapılması konusundaki talebi, son dönemde petrol fiyatlarındaki artışa paralel olarak asfaltın pahalanmasıyla daha da arttı. Çimsa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, Avrupa'da ve diğer gelişmiş ülkelerde beton yolların oranının önemli oranda arttığını dile getirerek, "Önceden asfalt yol maliyeti daha ucuzdu. Petroldeki artışla bu beton yolla başa baş hale geldi. Türkiye'de çimento ve betondan faydalanarak beton yol yapmak mümkün. Usulüne uygun olarak yapılan beton yollar, 20 yıl kullanılabilir. Beton yol, asfalt yenilemesi nedeniyle oluşan trafik sıkışıklığından şehirleri kurtarıyor" değerlendirmesi yaptı.

Yurtdışında üretim tesisi kurmak istiyoruz

ÇİMSA Çimento Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu, yurtiçinde hazır betonda 41 tesise ulaştıklarını anlatarak, yurtdışı faaliyetleriyle ilgili şu bilgileri verdi: "Karadeniz ve Akdeniz Havzası'nda büyüyeceğiz. Buralarda terminallerimiz var. Bunların sayısını artırmaya çalışıyoruz. Asıl hedefimiz yurtdışında üretim tesisine sahip olmak. Akdeniz ve Karadeniz'e, komşu ülkeler ve Türki Cumhuriyetleri de ekleyeceğiz. Bu yıl ihracatın ciromuzdaki payı yüzde 25-30'a çıktı. 46 ülkeye ihracat yapıyoruz. Geçen yıl çimento ve hazır beton dahil ihracatımız 113 milyon dolardı, bu yıl bu rakamı 150 milyon dolara çıkaracağız."

Çimentoda her yıl kapasite 10 milyon ton artıyor

MEHMET Hacıkamiloğlu, çimento sektörüyle ilgili de değerlendirme yaparak, sektörde her yıl 10 milyon tonluk kapasite artırımı yaşandığını aktardı. Hacıkamiloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yatırımlar her gün ilan edilmeye devam ediyor. Bunların ne kadarı hayata geçecek bilemiyoruz. Türkiye'nin çimento tüketiminin artacağı bir gerçek. Bu gecikebilir, dalgalanabilir ama Türkiye'nin şu anda tükettiğinin üzerinde çimentoya ihtiyacı var. Gelişmiş ülkelerde de aynı trend izlendi. Ekonomik altyapıdaki ihtiyaca cevap verdikten sonra bu geriliyor. Geçen yıl Türkiye'de 45 miyon ton çimento tüketimi oldu. Bu yıl tüketim geçen yıla göre yüzde 4.5 oranında arttı."
 
Hanife BAŞ / Hürriyet


Geri Dön