19 / 04 / 2024

Çin, Türkiye'deki hızlı tren projesi için talip oldu!

Çin, Türkiye'deki hızlı tren projesi için talip oldu!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Cumhurbaşkanımızın ziyaretinde Çin Devlet Başkanı, Edirne-Kars hızlı tren hattı, Antalya-İzmir hızlı tren ve otoyol projeleriyle ilgilendiklerini söylediler" dedi.



Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Cumhurbaşkanımızın ziyaretinde Çin Devlet Başkanı, Edirne-Kars hızlı tren hattı, Antalya-İzmir hızlı tren ve otoyol projeleriyle ilgilendiklerini söylediler. Çin Ekonomi Bakanı da bizden teknik adımlar beklediklerini söyledi" dedi.


Ekonomi Bakanlığının Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) ile birlikte İzmir’de düzenlediği “Uluslararası Yatırımcılarla İstişare Toplantısı”nın ardından açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin dünyadan en hızlı büyüyen 7. ülke olduğunu ifade ederek, “Bugün işsizlik oranlarıyla ilgili yeni rakamlar açıklandı. Türkiye siyasi istikrar ve buna bağlı ekonomik istikrarı bir an önce en üst seviyede oturtarak yeniden son 13 yılda sağladığı yüzde 4,7 büyüme son 23 çeyrekte sağladığı yüzde 5,1’lik büyüme rakamlarının da üzerine çıkacak. Bu yüzde 5’in üzerine taşıdığımız büyümeyle 1,6 milyon vatandaşını iş sahibi yapması gerekiyor. Bunu yapamadığı zaman sıkıntı yaşıyor. Türkiye, son 1 yılda 1 milyon 100 bin kişilik bir istihdam oluşturmuş. Bu yeterli değil. Türkiye iş gücüne katılım oranında bir rekora gelmiş, yüzde 52,4’e ulaşmış. Bu Haziran’da yüzde 52 idi” dedi. 


“2016’DA DAHA DA BÜYÜYECEĞİZ”


İşsizlik oranının yüzde 9,8 olduğunu söyleyen Zeybekci, “İstihdam edilen toplam iş gücü sayısı 30 milyon 311 bin kişi, istihdam edilen kişi sayısı 27 milyon 342 bin kişi, işsiz sayısı 2 milyon 970 bin kişiye ulaşmış. Türkiye önümüzdeki dönemde işsizlik rakamlarını iki haneye ulaşmadan bunları aşağıya çekecek. Türkiye yıl sonu itibariye yüzde 4’e yakın bir büyümeyle bu seneyi kapatacak. 2016 ile ilgili büyüme beklentilerimiz daha da yukarıda olacak. Siyasi ve ekonomik istikrarla beraber pozitif alanlara geçeceğiz” diye konuştu.


“HIZLI TREN PROJESİNE ÇİN TALİP OLDU”


Geçtiğimiz hafta İstanbul’da yapılan G-20 Ekonomi Bakanları zirvesinde sonraki dönem başkanı Çin Ekonomi Bakanı’yla özel bir görüşme yaptıklarını söyleyen Zeybekci, “Cumhurbaşkanımızın Çin ziyaretinde, Çin Devlet Başkanı’nın da bizzat bahsettiği Edirne-Kars hızlı tren hattı, Antalya-İzmir hızlı tren ve otoyol projeleriyle ilgilendiklerini söylediler. Çin Ekonomi Bakanı da buna hazır olduklarını ve bizden teknik adımlar beklediklerini söyledi” ifadelerini kullandı.


Bu projelerin bölge ekonomisi açısından çok önemli odluğunu dile getiren Bakan Zeybekci, “Bölgede hareket ettirebileceğimiz 20-25 milyon turistin olduğu ve yük taşımacılığı ile ulaşımda ne kadar önemli olduğunun altını çizdik. 22 aydan bu yana Ege’nin başkenti İzmir’i serbest bölgeler şehri yapma gayretimiz hızla devam ediyor. Bunu da içerine arkadaşlarımız la konuştuk” dedi.


Vatan



Haber Türkiye Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temmuz ayında yaptığı Çin ziyaretinde ilk ipuçlarını verdiği, ‘Çin’in bazı hızlı tren hatlarında rol almak istediği’ konusu G20 Zirvesinde yapılan anlaşmalarla tescillendi.


Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çin Cumhurbaşkanı Xi ikili bir görüşme gerçekleştirmişti. Görüşme sonrasında bakanlar düzeyinde yapılan Demiryolu İşbirliği Anlaşmasıyla, bünyesinde 6 farklı hat bulunduran Edirne-Kars Hızlı Tren projesinde Çinlilerin rol alması bekleniyor.  Her iki ülkenin de sıcak baktığı bu dev proje gerçekleşirse Pekin’i Londra’ya bağlayacak dev bir yüksek hızlı demir yolu hattı oluşturulmuş olacak. Bu hattın toplam uzunluğunun yaklaşık 2 bin kilometre olduğu belirtiliyor. Bu projeyle ilgili olarak çalışmaların önümüzdeki yıl içerisinde hız kazanması bekleniyor. Çin ile demir yolunda yapılan bu anlaşmanın 30 ila 40 milyar dolar değerinde olduğu ifade ediliyor. 

İmzalanan anlaşma sonrasında yapılan açıklamalarda anlaşma içeriğinin Edirne-Kars hattı çerçevesinde yapıldığı söylense de Çinlilerin Türkiye’deki bazı hızlı tren projelerine de talip oldukları biliniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, temmuzda yaptığı Çin ziyareti sonrası Çinlilerin Antalya-İzmir demir yolu ve 8 farklı demir yolu projesine de talip olduğunu söylemişti. Bu demir yollarına dair zirvede herhangi bir anlaşma sağlanıp sağlanmadığı önümüzdeki günlerde belli olacak. Yapılan anlaşmayla ülkeler birbirleriyle birçok konuda bilgi alışverişinde de bulunacak. Bunlar arasında demir yolu planlama, tasarı, işletim ve yönetim konuları yer alıyor. 


AR-GE İŞ BİRLİĞİ

Çin’le demir yolu teknolojisi araştırmaları ve demir yolu teknik standartlarının geliştirilmesi konularında da iş birliği yapılması bekleniyor.


Türkiye


Geri Dön