19 / 04 / 2024

Çin tapu ve kadastro modeli için Türkiye'nin kapısını çaldı!

Çin tapu ve kadastro modeli için Türkiye'nin kapısını çaldı!

Elindeki arazileri vatandaşa dağıtmaya hazırlanan Çin, Türk tapu ve kadastro modelini inceledi



Çin Halk Cumhuriyeti, tamamı devlete ait olan arazilerini vatandaşlara açmak için çalışma başlattı. Çin'de vatandaşların elinde arazi tapusu, hiçbir toprağında da kadastrosu bulunmuyor. Çin, gerçekleştireceği tapu devrimiyle, dev bir kadastro atağına da kalkacak. Böylece, elindeki arsaları şahıslara dağıtarak, bu arazilerin kaydını da tutacak. Kadastro sisteminde, özel arsaların sistematik şekilde numaralandırılması ve parseliyle birlikte haritalarda gösterilmesi gerekirken, böylece şahıslara ait olan araziler de kayıt altına alınmış olacak. Kadastrolama işlemi özel şahısların hukuki haklarını da belirleyecek.


Türkiye'nin kapısını çaldı


Hiçbir tapu ve kadastrolama deneyimi olmayan Çin, bu amaçla Türkiye'nin kapısını çaldı. Avrupa modeli tapu ve kadastrolama sistemine geçmek isteyen Çin, geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye de bir ziyarette bulundu. İstanbul'a gelen Çin Bayındırlık İmar ve Kadastro Birimi heyeti, İstanbul Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğünü ziyaret etti. Tapu ve Kadastro Birimi Direktörü Zhang Guo Bin başkanlığındaki heyet, uygulayacakları kadastro sistemi için birkaç model ülke belirlediklerini belirterek, bu kapsamda Türk sistemini de incelemek istediklerini söyledi. Model araştırması yapan heyet, "Siz de belirlediğimiz modellerden birisiniz" diyerek, Türkiye'deki kadastro sisteminin detayları hakkında bilgi aldı.


Önce haritasını çıkar sonra vatandaşa dağıt


Çinli heyet, Türkiye'deki gayrimenkul mevzuatı ve uygulamaları konusunda bilgi aldı. Heyet, özellikle imar hareketleri, toplu yapılaşma, kamu mallarının yönetimi ile kamulaştırma uygulamaları gibi konular hakkında görüş alışverişinde de bulundu. Türk yetkililer ise Çin'in Türkiye modelini benimsemesi için iki ülke idareleri arasında bir protokol imzalanması gerektiğini söyledi. Türk yetkililer, Çin'in öncelikle elindeki arazileri haritaya bağlaması ve ondan sonra vatandaşa mülkiyet devri aşamasına geçmesi gerektiğini kaydetti.


Bugün


Geri Dön