29 / 03 / 2024

Çine Barajı'nın inşaatının yüzde 90'ı tamamlandı

Çine Barajı'nın inşaatının yüzde 90'ı tamamlandı

Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, Çine Barajının 1 Eylül 2010 tarihinde su tutmaya başlayacağını bildirdi



İndap, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çine Barajının şu anda Türkiye'de ve Avrupa'daki en yüksek gövdeli baraj inşaatı olduğunu belirterek, dünyada da beşinci sırada yer aldığını söyledi. Barajın gövdesinin yüzde 90'ının tamamlandığını, yıl sonuna kadar da gövdeyi bitireceklerini ifade eden İndap, şöyle konuştu:

"Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 1 Ekim 2010 tarihinde Çine Barajının su tutmaya başlayacağını söylemiş olsa da biz bunu bir ay daha öne çekeceğiz. Yani Çine Barajı'nda 1 Eylül 2010'da suyu tutacağız. Böylece Aydın'ın taşkın yönünde bir korkulu rüyası sona erecek. Tutulacak suyla 23 bin 500 hektar alan sulanabilecek ve yıllık 118 milyon kilovat saat enerji üretilebilecek."

İndap, Çine Barajının temelinin 1995 yılında atılmış olmasına karşın, fiili olarak 1 Ekim 2004 tarihinde çalışmalara başlandığını, barajın 5 yıl gibi kısa bir sürede bitirilmesinin Türkiye için bir rekor olduğunu ifade etti.

BARAJLARDA DOLULUK ORANI YÜZDE 40
Türkiye'nin son iki yıldır çok büyük kuraklık yaşadığını, ancak bu yıl bütün barajların yüzde 100 doluluk oranına ulaştığını dile getiren İndap, şu anda sulama sezonunun başında olmalarına karşın Aydın, Denizli ve Muğla'da bulunan barajlardaki toplum doluluk oranının yüzde 40 olduğunu söyledi. İndap, barajlarda yüzde 40 oranında su kalmasının en büyük nedeninin iki yıl boyunca yaşanan kuraklıkta vatandaşların su tasarrufunda bulunmaya alışmış olmaları ve sulama sezonunda üreticilerin salma sulama yerine damlama sulama yöntemlerini kullanmalarının etkili olduğunu kaydetti.
AA

Geri Dön