27 / 04 / 2024

Çin'in inşaat sektöründe frene basma eğilimi var!

Çin'in inşaat sektöründe frene basma eğilimi var!

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya "Çin'de 2016 yılının son çeyreğinde bir hareketlenme beklemiyoruz, inşaat sektöründe frene basma eğilimi devam ediyor ama bir taraftan da doğaltaş stokları bitiyor." dedi.



Türkiye'den 106 doğal taş ihracatçısı, dünyanın önde gelen fuarlarından Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na katılmak üzere Çin'e hareket etti.


Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ihracatta yıldız sektörleri arasında yer alan doğaltaş sektörünün ihracatta en büyük pazarı olan ancak son dönemde durgunluk yaşanan Çin'e "çıkartma yaptığını" ifade etti. 


Çin’in Xiamen kentinde 6-9 Mart 2016 tarihlerinde düzenlenecek 16. Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı için 79'u Milli Katılım Organizasyonu kapsamında olmak üzere, toplam 160 firmanın bu ülkeye gittiğini bildiren Kaya, şu değerlendirmede bulundu:


"Çin'de 2016 yılının son çeyreğinde bir hareketlenme beklemiyoruz, inşaat sektöründe frene basma eğilimi devam ediyor ama bir taraftan da doğaltaş stokları bitiyor. Çok büyük bir beklenti ile gitmiyoruz ancak en büyük pazarımızda müşterilerimizle ilişkilerimizi güçlü tutma adına yapmamız gerekenler var.


Xiamen sadece blok mermer satış noktası değil. İşlenmiş ürün almak için dünyanın dört bir tarafından alıcılar Xiamen Fuarı’na geliyor. Blok alımlarındaki yavaşlamaya rağmen işlenmiş ürün ihracat potansiyeli bizim için çok önemli. Malezya, Singapur, Meksika, Avusturalya, Kore, ABD’den talepler arttı." 


Geçen yıl Çin’e yapılan 1,4 milyar dolarlık maden ihracatının 728 milyon doları doğal taş ürünlerinden sağlandı. Maden ürünleri, Türkiye'nin Çin'e yaptığı ihracatın yüzde 52'sini oluşturdu.


AA




Haber Ege Telgraf Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Türk firmaları artık doğaltaşı işleyecek Türkiye'nin ihracatta yıldız sektörleri arasında yer alan doğaltaş sektörü, ihracatta en büyük pazarı olmakla birlikte son dönemde ciddi bir durgunluk yaşayan Çin'de 6-9 Mart 2016 tarihlerinde düzenlenecek 16. Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na 160 firma ile çıkartma yapmaya hazırlanıyor. Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nda Türkiye Milli Katılım Organizasyonu'nu Ege İhracatçı Birlikleri gerçekleştiriyor. Milli Katılım Organizasyonu ile 79 Türk firması fuara katılırken, bireysel katılan Türk firmaları ile birlikte Türkiye'den 160 firma dünyanın en büyük doğaltaş ve teknolojileri fuarında Çin ve Uzakdoğu başta olmak üzere tüm dünyaya ihracatlarını arttırma çabası içinde olacak. 


HAREKET GELECEK 


Çin'de inşaat sektöründe durgunluğun devam ettiği bir süreçte Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na katılacaklarını anlatan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Çin'de 2016 yılının son çeyreğinde bir hareketlenme beklediklerini söyledi. "Çin'de inşaat sektöründe frene basma devam ediyor" diyen Kaya, "Ama bir taraftan da doğaltaş stokları bitiyor. Çin'de 40 gün süren yeni yıl tatili de sona eriyor. Çin'de hükümetin ekonomik politikaları durgunlukta etkili. Çok büyük bir beklenti ile gitmiyoruz. Ancak en büyük pazarımızda müşterilerimizle ilişkilerimizi güçlü tutma adına gidiyoruz" şeklinde konuştu. Türkiye'nin Çin'e doğaltaş ihracatında blok mermer satışının ağırlıklı olduğunu hatırlatan Kaya, şöyle devam etti: "Xiamen sadece blok mermer satış noktası değil. 

işlenmiş ürün almak için dünyanın dört bir tarafından alıcılar Xiamen Fuarı'na geliyor. Blok alımlarındaki yavaşlamaya rağmen işlenmiş ürün ihracat potansiyeli bizim için çok önemli. İşlenmiş ürün ihraç eden firmalarımızın ticari bağlantılarla döneceğini umuyoruz." 



Ege Telgraf


Geri Dön