05 / 05 / 2024

Çin'le inşaat alanında anlaşma yapılacak!

Çin'le inşaat alanında anlaşma yapılacak!

Cumhurbaşkanı Gül, Çin'e 107 kişilik işadamı ordusu ile çıkarma yaptı. İşadamlarının çantasında enerji, inşaat, hammadde ve gıda gibi alanlarda 3 milyar dolara yakın anlaşma bulunuyor...



Büyüme rekorlarını kırarak dünyanın 4'üncü büyük ekonomisi haline gelen Çin ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi, ülkemiz aleyhine sürekli artan bir seyir izlemeye devam ediyor. 2008'de Çin'e 1.4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye, aynı dönemde 15.6 milyar dolarlık ithalat yaptı. Dış ticaretteki makasın kapatılması için Çin'e 50 işadamı, 40 oda ve dernek temsilcisi ile Çin'den katılacak 17 Türk şirket temsilciyle birlikte 107 kişilik heyet ile çıkarma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2.9 milyar dolarlık (4.5 milyar TL) anlaşma ile dönecek. Bunun dışında başka anlaşmalar da masaya gelecek.

İnşaat ve enerji ilk sırada

Alınan bilgiye göre gezi süresince imzalanacak anlaşmalar arasında enerji, inşaat, gıda ile mermer ve krom gibi hammaddeler önemli yer tutuyor. Enerji alanında Türkiye'de faaliyet göstere İtalyan AB Energy, Çolakoğlu Grup, Sinotrade ve Cenay Grup ile anlaşmalar imzalayacak. Türk Telekom ise Çin firmalarından yapacağı mal alımları için çerçeve anlaşması imzalayacak. Fındık Tanıtım Grubu fındık ihracatı ve karşılıklı anlaşmalar konusunda, Denizlili firmalar da mermer ve krom konularında anlaşmalar yapacak. Tutar olarak en büyük yatırım ise Cenay Grup ile Çin Ulusal Elektrik Ekipmanı şirketi ile imzalanacak. Cenay Grup'la Çin Ulusal Elektrik Ekipmanları arasında yapılacak 750 milyon dolarlık anlaşmayla Türkiye'de metro projeleri ile Azerbaycan'da otoyol ve enerji yatırımları planlanıyor.

TÜSİAD da heyette

Heyette, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, THY Başkanı Candan Karlıtekin, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜ- SİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve çok sayıda işadamı da bulunuyor. Heyette Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz,  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de yer aldı.

Gül: Yuan ve TL ile ticarete geniş vizyonla bakılmalı

Çin seferi öncesi iki ülkenin birbirlerini hâlâ tam olarak keşfedemediği inancını dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, 17 milyar dolarlık ticaret hacminin dengesiz olduğuna işaret edip, yatırımlarda da dikkat çekici eksiklik bulunduğunu vurguladı. TRT Türk'ün Pekin'de açılan bürosunu da ziyaret eden Abdullah Gül, Çin'in ikili ekonomik ilişkilerde ABD doları yerine ülke paralarının kullanılmasına ilişkin talebinin hatırlatılması ve bu konudaki değerlendirmesinin sorulması üzerine de, böyle bir talep üzerinde çalışabileceklerini bildirdi. Rusya ile bu yönde bir ortak anlayışa ulaşıldığını hatırlatan Gül, bunun iyi analiz edilmesi ve konuya geniş bir vizyonla bakılması gerektiğini ifade etti. "Bu ziyaretimizin en önemli ağırlığı, ekonomik ilişkilere ivme kazandırmak'' diyen- Gül sözlerine şöyle devam etti: "Burası çok dinamik bir ekonomi ama burada hala Çin Komünist Partisi var. Dolayısıyla otoriter, disiplinli bir yönetimin altında Çin ekonomisi gelişiyor. Birçok şey devletin eliyle yapılıyor ve yönlendiriliyor. Şirketlerin büyük bir kısmı devlet şirketleri, özel şirketler de devlet desteğini arkasında hissediyor. Biz de 'Türk devleti de Türk özel sektörünün yanındadır' diyoruz."

Bakan yardımcısı karşıladı

Cumhurbaşkanı Gül'ü, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhai Jun, Çin Halk Cumhuriyeti'nin  Ankara  Büyükelçisi Gong Xiaosheng, Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli ve diğer ilgililer karşıladı. Cumhurbaşkanı Gül ile eşi Hayrünnisa Gül, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, TürkiyeÇin Parlamentolararası Dostluk Grubu üyesi milletvekilleri de Pekin'e geldi.

Türk fındığı Amerikalı'nın bademi ile yarışıyor

Batı tarzı damak tadı yeni yeni oturan Çin'de Türk fındığının rakibi Amerikalıların bademi. Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, "200-300 dolara badem, 500-600 dolara fındık alınıyor. Ofis kurduk, protokol imzalanacak. Dondurma firması ve pastane zinciri ile anlaştık. 1 gram kullanılsa 20-30 tonluk ihracat olur" dedi.

İzmir tütün ve sigara kağıdı için çalışıyor

Heyetteki İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, dünyada içilen her 3 sigaradan birinin tüketicisi olan Çin'e Ege tütünü ihraç etmek için çalıştıklarını belirtti. Noyan Güler anlaşmanın yapılması halinde 1 milyon çiftçinin yararlanacağının altını çizdi. Mopak ise sigara kâğıdı ihracı için şirketlerle görüşmelere devam ediyor.

Çinli 'Mehmet' mermer için Denizli'yi arşınlıyor

Mermer ve traverten kenti Denizli'den Mermerciler Odası Başkanı Samet Gündüz birçok Çinli firmanın Türkiye'de, hatırı sayılır büyüklükte Türk firmanın da Çin'de ofisler açtığını belirtti. Gündüz, "Denizli'de yerleşen firmalar var. Mehmet lakaplı bir Çinli var. Çinliler kromda birinci, mermerde ise ABD'den sonra ikinci konuma ulaştılar" dedi.

Bandırma'ya santral İtalyan

Gruppo AB'nin enerji şirketi AB Energy Bandırma bölgesinde yatırım için 40 milyon euroluk bir anlaşma yaptı. Tarih olarak 2009 sonunun belirlendiği proje için Çin Ulusal Elektrik Ekipman şirketinin satıcı olacak. Proje kapsamında 135 megawatlık bir termik santral ünitesi olacak.

İnşaat şirketi Sinotrade 450 milyon euroluk bir yatırım tutarı ile petrol rafinerisi yapımı çalışmalarına hazırlanıyor. Türkiye ve Litvanya'da ortak işbirliği yapacak olan firmanın proje için belirlediği tarih ise 2011. Çin'de Guangdong Eyaleti'nde merkezi bulunan firmadan Ridan Mey, Türkiye ile olan ikili ilişkilerin arttığını ve bir çok alanda yatırım fırsatlarının doğduğunu söyledi. Şirketin faaliyet alanlarından biri de tekstil.

Sinotrade, petrol rafinerisi inşa edecek
- Devletlerarası anlaşmalar
- Kültür varlıklarının korunması
- Enerji alanında işbirliği
- Dışişleri bakanlıkları arasında işbirliği
- Xinhua Haber Ajansı ile Anadolu Ajansı arasında işbirliği
- Kültür merkezlerinin korunması
- Müteahhitlik hizmetleri alanında işbirliği
Barış Ergin/Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Çin'den 800 milyon dolar geliyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çin'i ziyaretinin ikinci gününde üç Türk bankası ve Türk Telekom, Çin Eximbank ile toplam 800 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı. TÜSİAD da bugün Çin'de işbirliği toplantısı düzenleyecek

İş Bankası, Garanti, Akbank ve Türk Telekom, Çin Eximbank'tan kredi aldı. Üçü banka toplam dört kuruluşun aldığı kredi 800 milyon doları buldu. Global kriz şartlarında dış kaynak bulmakta zorlanılırken Çin'den temin edilen bu krediler önemli bir imkan oluşturdu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çin Halk Cumhuriyeti ziyareti sürüyor. Gül, ziyaretin ikinci gününde, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile birlikte Koç Topluluğu şirketlerinden Arçelik A.Ş.'nin Pekin'deki Beko mağazasını ziyaret etti.
Çin'le iş yapan veya yapmak isteyen onlarca işadamının katıldığı ziyaret sırasında dört önemli kredi anlaşması gerçekleşti.
İş Bankası, Garanti Bankası ve Akbank, Çin Eximbank'la 100'er milyon dolarlık kredi anlaşması yaptı. Bu kredilerin Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaretin finansmanında kullandırılacağı bildirildi.
Dün Çin Eximbank'la yapılan kredi anlaşmalarının en büyüğünü Türk Telekom gerçekleştirdi. Türk Telekom'dan yapılan açıklamada Çin Eximbank'la la 500 milyon dolara kadar ticari finansman kredisi kullanmasına ilişkin çerçeve anlaşmasının imzalandığı duyuruldu.

Beko'yu ziyaret etti
Beko mağazasını ziyareti sırasında, Arçelik A.Ş.'nin Çin'deki Ülke Müdürü Kürşat Coşkun'dan şirketin Çin'deki yatırımları ve faaliyetleri hakkında bilgi alan Gül, "Çin fabrikanızda üretilen çamaşır makineleri, gardırop tipi buzdolapları ve ankastre bulaşık makinelerini görmekten memnun oldum. Yatırımların büyüyerek sürmesini temenni ederim" dedi.
Coşkun da "Çin'de 280 satış noktasına ulaştık. Daha da yaygınlaşmayı planlıyoruz" dedi. Beko yetkilileri tarafından Cumhurbaşkanı Gül'e Çince el yazısıyla işlenmiş sağlık ve uzun ömürü temsil eden "gül" tablosu armağan edildi.
Bu arada Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Abdullah Gül onuruna bir davet verdi. Davete TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ da katıldı.
TÜSİAD, Çin Halk Cumhuriyeti'ne düzenlenen resmi ziyaret kapsamında bugün Pekin'de, Çin Avrupa Birliği Ticaret Odası (EU Chamber of Commerce in China-EUCCC) ile birlikte bir toplantı düzenleyecek.

İşbirliği konuşulacak
TÜSİAD'ın Pekin Bürosu'nun koordinasyonunda düzenlenecek toplantıya, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ başkanlığındaki TÜSİAD heyeti, EUCCC Başkanı, Çinli ve Çin'de faaliyet gösteren Avrupalı şirketlerin başkan ve CEO'ları ile Çin iş dünyasından temsilciler katılacak.
Toplantıda, iki ülke arasındaki yeni işbirliği alanları, Türkiye'ye Çin yatırımları ve Türk şirketlerin Çin pazarındaki sorunları değerlendirilecek.
Milliyet

Çin seferinde dört imzayla 800 milyon $ kredi cepte

Çin'de ikili görüşmeler yapan Akbank, Garanti, İş Bankası ve Türk Telekom Çin Eximbank ile 800 milyon dolarlık anlaşma yaptı. Güneş enerjisi, tarım ve Ar-Ge ise yeni görüşme alanları...
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çin ziyareti doğrudan yatırım ve ticaret anlaşmaları kadar finans sektöründe de bir çok olumlu haberi beraberinde getirdi. Akbank ve Garanti Bankası ve İş Bankası kredi imkânı sağlayan 100'er milyon dolarlık çerçeve anlaşması imzalarken Türk Telekom da 500 milyon dolara kadar ticari finansman kredisi kullandırılmasına ilişkin bir anlaşmanın altına imza attı. Bu anlaşmalar dışında bir çok sektörden ikili görüşmeler konusunda ipuçları da gelmeye başladı. Çin'in lider güneş enerjisi camı üreticilerinden Wu- Han LiNuo Solar Energy Grup'un Türkiye'de yatırım araştırması yaptığı kaydedilirken, Çin'in en önemli süt ve süt ürünleri firmalarından Mengnu'nun Türkiye'deki fındık üretimi ile ilgilendiği vurgulandı. China Construction, China Metallurgical, ZTE ve Huwei firmaları da yatırım ve işbirlikleri için görüşmelere devam ediyor.

TÜRK TELEKOM'A 500 MİLYON $
Günün kârlı çıkanları arasında yer alan diğer firma olan Türk Telekom Çin'deki tedarikçi herhangi bir şirket arasında olası ihracat veya ithalat işlemlerinin finansmanı için, Çin İhracat-İthalat Bankası tarafından 500 milyon dolara kadar ticari finansman kredisi anlaşması imzaladı. Garanti Bankası ise anlaşmanın ithalat ve ihracat işlemlerinde, kısa, orta ve uzun vadeli finansman alternatifleri sağlayarak, dış ticareti önemli ölçüde artırmasının hedeflendiği açıklamasını yaptı. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Tolga Egemen yaptığı açıklamada anlaşmanın ürün ve vade alternatiflerini içerecek esneklikte olmasının büyük önem taşıdığını söyledi. İş Bankası ise aldığı kredinin kısa, orta ve uzun vaoeli finansmanlar, akreditif refinansmanı şeklinde kullanılacağını belirtti.

YEDİ İKİLİ ANLAŞMA İMZALANDI
Çin'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çin Devlet Başkanı Hu Jintao huzurunda yedi ikili anlaşma imzalandı. "Gül'ün Dışişleri Bakanı iken 2005'te Çin'i ziyaret ettiğini ve ülkesinin eski dostu olduğunu" ifade eden Hu Jintao, bu ziyaretin de geniş bir işadamı heyetiyle yapılmasını takdirle karşıladıklarını belirtti. Hu, "Türkiye ile ilişkileri uzun süredir geliştirmeye önem veriyoruz'' dedi.

BEKO, ÇİN'İ 280 MAĞAZA İLE FETHETTİ
ABDULLAH Gül, Arçelik'in Pekin'deki Beko mağazasını ziyaret etti. Arçelik'in Ülke Müdürü Kürşat Coşkun, heyete faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Gül "Ürettiğiniz çamaşır makinelerinin yanı sıra gardırop tipi buzdolapları ve ankastre bulaşık makinelerini de görmekten dolayı memnun oldum" dedi. Coşkun ise Arçelik'in üç senede Beko markası ile 280 satış noktasına ulaştığını belirtti.

DONDURMALARINI TÜRK FINDIĞI İLE KAPLAYACAK
ÇİN'İN en önemli süt ve süt ürünleri üreten firmalardan biri olan ve dondurma üretiminde de iddialı olan Mengnu, Türkiye'de fındık alımı ve işlemesi konularında görüşmeler yapıyor. Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy konu ile ilgili yaptığı açıklamada firmanın dondurmalarının etrafını fındık püresi ile kapladığını belirtti.

FUARLARIN MÜDAVİMİ GÜNEŞE GELİYOR
ÇİN'İN lider güneş enerjisi camı üreticilerinden biri olan WuHan LiNuo Solar Energy de Türkiye'ye gözünü dikenlerden. Yılda 130 bin tonluk üretime imza atan firma, ürünlerini Asya, Avrupa, Amerika'ya ihraç etmektedir. Türkiye'de sık sık fuarlara katılan firma Türkiye'nin potansiyeli en büyük enerji alanlarından güneşi seçmiş durumda.

ERDEMİR'İN ORTAĞI YATIRIM ARAYIŞINDA
2005'İN Temmuz ayında 48 milyon dolarlık bir sözleşme ile Erdemir Çelik'le anlaşan China Metallurgical Group, yeni yatırımlar peşinde. Pekin merkezli bir hükümet girişimi olan China Metallurgical Group mühendislik, müteahhitlik, gayrimenkul ve kâğıt yapımı alanlarında görüşmelerini sürdürüyor. Çin'in en büyük üreticilerinden biri olan grup, aynı zamanda Çin'in çok uluslu firmalar listesinin başında bulunuyor.

- China Construction Türkiye'de ihalelere girmeyi planlıyor
- China National Complete Plant Türkiye'de enerji ve altyapı projeleri ile ilgileniyor. Projeler arasında İstanbul metrosu ve termik santraller öne çıkıyor.
- Türkiye'ye 3G ile giren ZTE, AnalTECH ile birlikte IPTV ürünleri alanında çalışacak
- Elektrikli ev aletleri konusunda faaliyet gösteren Midea firması Ar-Ge alanında yatırım yapmayı amaçlıyor.
Sabah

Gül, Çin'de Beko mağazasını gezdi  

Çin'de resmî temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Koç Grubu şirketlerinden Beko'nun başkent Pekin'deki mağazasında, bu ülkede üretilen çamaşır makinesi modellerini inceledi. Beko'nun Çin Genel Müdürü Kürşat Coşkun, Gül'e, Çin'deki fabrikalarında, Türkiye standartlarında üretilen 5 ve 7 kilogramlık yeni çamaşır makinesi ürünlerinin tanıtımını yaptı.

Beko'nun kaliteli ve pahalı ürünlerinin Çinlilere satılabilmesinin memnunluk verici bir başarı olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Çin fabrikanızda üretilen çamaşır makinelerinin yanı sıra gardırop tipi buzdolapları ve ankastre bulaşık makinelerini de görmekten dolayı memnun oldum. Çin'de yaptığınız yatırımların büyüyerek devam etmesini temenni ederim." dedi. Gül'e burada, Çince el yazısıyla işlenmiş 'sağlık ve mutluluk dilekleri'nin olduğu bir gül tablosu hediye edildi. Cumhurbaşkanı Gül'e Beko mağazasındaki temaslarında, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile İçişleri Bakanı Beşir Atalay eşlik etti.

Beko'nun Çin'de 280 satış noktası ve 20 kendi mağazası bulunuyor. Çin'de 65 milyon dolar yatırım yapacak olan Beko, 2007'nin sonunda Chanzhou'da çamaşır makinesi fabrikası satın almıştı. Beko'nun Çin stratejisi, kaliteli beyaz eşya ürünlerini alım gücü yüksek Çinlilere satmak.

Bankalardan Çin çıkarması 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çin ziyareti Türk bankalarına yaradı. Garanti Bankası ile Akbank, Çin Eximbank'ı ile çerçeve anlaşması imzaladı.

Buna göre her iki bankanın da Türkiye ile Çin arasındaki dış ticaret hacmini desteklemek amacıyla imzaladığı anlaşmanın tutarı 100'er milyon dolar. Her iki anlaşmanın toplam tutarı ise 200 milyon dolar.
Osman Erol Pekin/Zaman

Çin Seddi 3 milyar dolarlık dev anlaşmayla yıkılacak
 
Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin'le ihracatı artırmak isteyen Türkiye, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve 107 kişilik heyetle yaptığı çıkarmada birçok iş alanında 2.9 milyar $'lık anlaşma imzalayacak

Son dönemde Çin'le Türkiye arasında artan ticaret ilişkileri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 107 kişilik heyetle yaptığı ziyaretle zirve yaptı. Aralarında 17 şirket temsilcisi ve TÜSİAD temsilcilerinin de olduğu heyetle Çin'e çıkarma yapan Gül, Çin'den  2.9 milyar dolarlık (4.5 milyar TL) anlaşma yaparak dönmek istiyor. Çin'de imzalanacak anlaşmalar arasında enerji, inşaat, gıda ile mermer ve krom gibi hammaddeler önemli yer tutuyor. Heyette, Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, THY Başkanı Candan Karlıtekin, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ve çok sayıda işadamı da bulunuyor.  Türkiye, 2008 yılında Çin'e 1.4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken aynı dönemde 15.6 milyar dolarlık ithalat yaptı.

Kuş Yuvası Stadı büyüledi
GÜL ziyaretinin ikinci gününde, 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nın açılış ve kapanışının yapıldığı statı da gezdi. Mimarisi nedeniyle Kuş Yuvası'na benzetilen 91 bin kişilik stadyumun inşası 5 yıl sürdü ve Türk müteahitlerin katkısıyla Mart 2008'de tamamlandı.

Abdullah Gül Beko mağazasını açtı
GÜL, Pekin'de bir alışveriş merkezi içinde yer alan Koç Holding yatırımı Beko'nun beyaz eşya dükkanını açtı. Beko'nun Çin Genel Müdürü Kürşat Coşkun, Gül'e Çin'deki fabrikalarında üretilen 5 ve 7 kilogramlık yeni çamaşır makinesi ürünlerinin tanıtımını yaptı. Beko'nun Çin'de 280 satış noktası bulunuyor.
Akşam

Çin gezisi meyvelerini veriyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Çin'e gerçekleştirdiği resmi ziyaret önemli anlaşmalara vesile oldu. İkili görüşmeler için Çin'de bulunan firmalardan Akbank, İş Bankası ve Garanti Bankası, Çin Eximbank ile 100'er milyon dolarlık çerçeve anlaşması imzaladı. Türk Telekom ise 500 milyon dolara kadar ticari finansman kredisi kullandırılmasına ilişkin bir anlaşma yaptı. Bunların dışında birçok sektörde de ikili görüşmeler yapılıyor. Çin'in lider güneş enerjisi camı üreticilerinden WuHan LiNuo Solar Energy Group Türkiye'de yatırım araştırmasına başladı. Yine ülkenin en büyük süt üreticisi Mengu da Türkiye'deki fındık üretimi ile ilgileniyor. China Construction, China Metallurgical, ZTE ve Huwei de yatırım ve işbirliği için görüşmelere başladı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Gül, Çinli şirket yöneticileriyle çalışma yemeğinde biraraya geldi. Gül'ün konakladığı Westin Chaoyang Oteli'ndeki yemeğe heyetteki Türk işadamları da katıldı.
Takvim

Çin'le 7 alanda ikili işbirliği 800 milyon dolarlık kaynak 

Gül'ün Çin ziyaretinde 7 ayrı anlaşma yapıldı. Akbank, Garanti, İş Bankası ve Türk Telekom toplam 800 milyon dolarlık krediye imza attı

Yıllarca dışarı kapalı olarak yaşayan Çin'e 107 kişilik bir ekonomi ordusu ile çıkarma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi ziyaretin ikinci gününde, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao tarafından resmi törenle karşılandı. Başkent Pekin'de etkili olan sıcak hava nedeniyle `Halkın Büyük Meclisi' salonunda gerçekleştirilen karşılama törenini sonrasında heyetlerarası görüşmelere geçildi. Ardından Gül ve Hu'nun huzurunda iki ülke arasında enerji, bankacılık, finans ve kültür konularını içeren 7 işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşmalar kapsamında İş Bankası, Garanti Bankası ve Akbank, Çin Eximbank'ı ile 100'er milyon dolarlık, Türk Telekom da yine aynı bankayla 500 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı. Gül ve Hu'nun huzurunda imzalanan bir diğer anlaşma da Anadolu Ajansı ile Çin Haber Ajansı Xinhua arasında görüntü değişimini öngören anlaşma oldu. Anlaşmaların imzalanmasının ardından Gül, Hu ve heyet üyeleri, kadeh kaldırdı. Törende bir konuşma yapan Hu, `Gül'ün Çin'in eski dostu olduğunu, Çin'e verdiği önem ve iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirme adına yaptığı çabaları takdirle karşıladığını' söyledi. Hu, 2005'te dışişleri bakanı olarak Çin'e gelen Gül'ü ikinci kez ülkelerinde görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti. Abdullah Gül de, Türkiye ve Çin'in tarihi dostluk bağları bulunduğunu, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da ileri götürmek istediğini vurguladı.
Star


Geri Dön