29 / 03 / 2024

Çinliler, İstanbul'daki metro inşaatlarına talip oldu

Çinliler, İstanbul'daki metro inşaatlarına talip oldu

Çinliler, İstanbul'a yapılacak 3. köprünün ardından şimdiden kente yapılacak yeni metro hatlarına talip oldu



İşadamları ile İstanbul'a 3 ayda ikinci ziyaretini yapan Çinli yetkililer, ihaleye çıkacak 4 yeni metro hattını yapmak istiyor. 
 
Çinliler, 2010 yılında metrolar için Büyükşehir'e ilk ziyaretini ocak ayında gerçekleştirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilileriyle bir araya gelen Çin özel sektör temsilcileri, İstanbul'daki metro projelerinde yer almak istediklerini belirtti. Çinliler, belediye yetkililerine İstanbul'un metroları için 10 milyar dolara kadar uygun faizli kredi ile yatırıma hazır oldukları mesajını iletti. İstanbul'un metroları için ikinci zirveyi geçen hafta yapan Çinliler, bu kez taleplerini devlet eliyle gerçekleştirdi. Çin Dış Ticaret Kredi ve Sigorta Müsteşarı Wang Xu, Çinli işadamları ile yaptığı ziyarette Türkiye ile Çin arasında yatırım ve işbirliği grubu kurmak için hazırlık yaptıklarını iletti.

Ulaştırma Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı'nda da görüşmeler yaptıklarını ifade eden Wang Xu, "İşbirliği grubu için mayıs ayında Pekin'de ilk toplantıyı yapacağız. Hedefimiz Çin'den Orta Asya ülkelerine ve Türkiye'ye uzanan yeni bir ipek yolu kurmak. Bunun için Çin Kalkınma Bankası ile Türkiye Cumhuriyeti Hazine Müsteşarlığı, bir protokol imzalayacak. Ayrıca Çin ile Türkiye arasında inşaat ve altyapı alanında işbirliği yapılmasını amaçlayan geniş çaplı bir proje için de haziran ayında imzalar atılacak." dedi. İstanbul'da özellikle raylı sistem ve çevre projeleriyle ilgilendiklerini ve bu işlerin ihalelerine girmek istediklerini vurgulayan Xu, "Türkiye ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yapmaya yüzde yüz hazırız. Son 10 yıl içerisinde Çin'de raylı sistem teknolojisi çok ilerlemiş durumda. Bu kadar kalabalık bir heyeti buraya getirmenin amacı, İstanbul ile birçok alanda işbirliği yapmak istememiz." diye konuştu.

Çinli işadamları, İstanbul'da yapılması planlanan 78 kilometre uzunluğundaki 4 ayrı metro hattına talip oldu. İstanbul'daki metro projelerinde yer almaları durumunda 10 milyar dolara kadar uygun faizli kredi sözü veren Çinlilerin, sağlayacakları kredinin, vadesi uzun ve faizlerinin son derece düşük olduğu öğrenildi.

İHALEYE ÇIKILACAK YENİ METRO HATLARI

- Kesin projeleri hazırlanıp ihale aşamasına getirilen ve bu yıl ihaleedilecek Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metro hattı: 19 km, 17 istasyon 2011 yılında ihale edilebilecek hatlar:

- Bakırköy İDO Sahili-Bağcılar (Kirazlı) metro hattı: 9 km, 8 istasyon

- Kabataş-Beşiktaş-Alibeyköy-Mahmutbey metro hattı: 25 km, 19 istasyon

- Bakırköy-Beylikdüzü metro hattı: 25 km, 18 istasyon

- Yenikapı-İncirli metro hattı: 7 kilometre, 5 istasyon

- Havaalanı-Olimpiyatköy metro hattı: 15 kilometre, 10 istasyon
Yasin Kılıç / Zaman


Geri Dön