25 / 04 / 2024

Çinliler Türkiye'de arsa arıyor!

Çinliler Türkiye'de arsa arıyor!

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkan Yardımcısı Muharrem Yamaç Çinliler’in Avrupa ve Afrika’ya lojistik sıkıntısını aşmak için ‘harıl harıl’ Türkiye’de ortak ve arsa aradığını belirtti.



Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Ergün Güler, başkan yardımcıları Fatih Özkadı ve Muharrem Yamaç ile birlikte toplantı düzenledi ve sektördeki gelişmelerle hedeflerini açıkladı. Güler, sektörün iç pazar ve ihracat dahil geçen yıl yüzde 6 büyüdüğünü, 2016 için yüzde 5 büyüme öngördüklerini söyledi. Toplam üretimin 23 milyon adede yaklaştığını, bunun yüzde 75’inin ihraç edildiğini kaydeden Güler, “Sektörümüz 15 yılda yüzde 11 büyüdü. Büyümenin ana motoru ihracat. Devletin yaptığı destek programları şirketlere önemli avantajlar sağladı. İç piyasada 2015 yılı iç satışlarımız 6.4 milyon adet, ihracatımız ise 16.1 milyon adet olarak gerçekleşti. Sektörün toplam cirosu 30 milyar liraya ulaştı. Üyelerimiz 150 ülkeye ihracat yapıyor. Bunların içinde Avustralya dahi var. Çin Avusturalya’ya daha yakın olmasına rağmen, üyelerimizin yakaladığı teknolojik farklılıklar dolayısıyla buraya ihracat yapabiliyoruz. İhracatımızın yüzde 60-70’ini Avrupa ülkelerine gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

 

Arsa fiyatı zorluyor

 

Muharrem Yamaç da Çinliler’in Avrupa ve Afrika’ya lojistik sıkıntısını aşmak için ‘harıl harıl’ Türkiye’de ortak ve arsa aradığını vurguladı. Yamaç, “Çin ekonomi heyetleri organize sanayi bölgelerini geziyor. Çerkezköy’e geldiler, Kayseri’ye gittiler. Sadece ortak ve arsa aramıyorlar. Şirket satın almaya da açıklar. Çinliler’in gelmesi ekonomiye katkı sağlayacak. Olumsuz bir etki yaratacağını düşünmüyoruz” dedi.

 

Yamaç, arsa fiyatları yüzünden Türkiye’nin cazibesini kaybetmeye başladığına da dikkat çekti. Yamaç, “Trakya’da arsa metrekare maliyeti 150 dolar, Kayseri OSB’de bile 100 dolardan aşağı değil. Bu da yatırımcılar açısından Türkiye’nin cazibesini olumsuz etkiliyor. Yatırımcıları kaçırmamak için bir takım çalışmalar yapılmalı” diye konuştu.

 

Fatih Özkadı ise Çin’deki sadece bir üreticinin Türkiye’deki tüm üretim miktarı kadar beyaz eşya ürettiğini, Türkiye’nin asıl rakibinin Polonya olduğunu ifade etti. Özkadı, “Çin 300 milyon, Polonya 20 milyon adet üretim yapıyor. Üretim İtalya’dan, Kuzey Avrupa’dan Polonya’ya kayıyor. Bu yüzden daha fazla üretmemiz, Polonya ile aramızdaki farkı açmamız gerek” dedi.

 

Rusya’da asıl Ruble uçağı çakıldı

 

Rusya ve Türkiye arasında yaşanan gelişmelere değinen Ergün Güler, şöyle devam etti: “Ruble uçağı zaten 2013 yılında çakıldı. Asıl olumsuz etkiyi biz o zaman gördük. Geçen yıl ki uçak krizinden sonra yaşanan şokun bize majör etkisi olmadı. Irak konusunda da ihracat olarak daha önce gerçekleşen satışların sınır ticareti ile devam ettiğini belirledik. Eskiden rakamları takip edebiliyorduk ama şimdi sınır ticareti yapıldığı için rakamları takip edemiyoruz. İran 2016 yılında herkes için büyük bir fırsat olacak.”

 

Büyümenin itici gücü konut satışı

 

ERGÜN Güler, beyaz eşya sektöründe iç pazar büyümesini konut satışlarının tetiklediğini anlattı. Güler, “İç pazarda büyümenin itici gücü konut satışlarından kaynaklanıyor. Geçen yıl 1.3 milyon konut satıldı, bunun önemli kısmını yeni konut satışları oluşturdu. Yeni konut aynı zamanda yeni beyaz eşya demek. Nüfus artışı, evlilik, boşanma ve açılan öğrenci evleri sektör büyümesine önemli kakı sağlıyor. Konut satışları hiç artmasa dahi demografik yapı, evlilik, boşanma ve öğrenci evleri nedeniyle beyaz eşya sektörü büyür” diye konuştu.


Vatan


Haber Meydan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Toplam 23 milyon adetle dünyada Çin'den sonra en büyük beyaz eşya üreticisi olan Türkiye'de satışlar geçen yıl yüzde 6 büyüdü. Iç pazarda buzdolabı, çamaşır ve bulaşık makinesi ile fınn satışlarının toplamı 6.4 milyona çıktı. 


Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Ergün Güler, sektörün 2015'te hem iç pazar hem de ihracat yüzde 6 büyüdüğünü açıkladı. Güler, büyümenin 2016'da ise yüzde 5 seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. 


KONUT, 2015'TE MİLYONU AŞTI

İç pazarda büyümenin itici gücünün konut satışları olduğunu vurgulayan Güler, "Geçen yıl 1.3 milyon konut satıldı. Bunun önemli kısmını ise yeni konut satışları oluşturdu. Yeni konut aynı zamanda yeni beyaz eşya demek. Nüfus aruşı, evlilik, boşanma ve açılan öğrenci evleri nedeniyle kurulan yeni haneler de etkili oluyor" diye konuştu. 


TÜRKİYE DÜNYA İKİNCİSİ 

Güler, geçen yıl ihracatta yüzde 6 olan büyümenin Avrupa'daki düşük büyüme oranlan, Ortadoğu'daki siyasi karışıklık, Rusya İle yaşanan sorunlar nedeniyle bu yıl yüzde 5 olarak gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. Toplantıda verilen bilgiye göre beyaz eşya sektöründe buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırından oluşan dört ana ürün grubunda 2015 yılı iç satışları 6.4 milyon adet, ihracat ise 16.1 milyon adet olarak gerçekleşti. 


Türkiye yıllık 23 milyon adetlik beyaz eşya üretimi ile Çin'in ardından dünyanın en büyük ikinci beyaz eşya üreticisi konumunda bulunuyor. Türkiye beyaz eşya sektörünün Cinli firmaların ilgisini çektiğini belirten TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muharrem Yamaç, "Cin ekonomi heyetleri Çerkezköy OSB'yi, Kayseri OSB'yi ziyaret etti" dedi. Çinli üreticilerin Türk firmalarla ortaklık kuracak yer aradığını kaydeden Yamaç, "Ancak bir yandan da Türkiye cazibesini kaybediyor. Trakya'da arsa metrekare maliyeti 150 dolar, Kayseri OSB'de bile 100 dolardan aşağı değil." 


Meydan



Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Çin, dünyanın ikinci büyük beyaz eşya üreticisi Türkiye'de fırsat kolluyor. Çinli heyetler Türkiye'deki OSB'leri gezerek, üretim için ortak arıyor. Türkiye'nin lojistik avantajlarından etkilenen Çin, buradan Avrupa'ya açılacak.


Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği Başkanı (TÜRKBESD) ve Vestel Ticaret AŞ Genel Müdürü Ergün Güler, sektörün 2015 yılında iç pazar ve ihracat toplamında yüzde 6 büyüdüğüne işaret ederek, "2016 yılı büyüme beklentimiz yüzde 5" dedi. TÜRKBESD tarafından düzenlenen toplantıda sektörün 2015 yılı değerlendirmesi ve 2016 yılı öngörüleri paylaşıldı. Toplantıda konuşan Güler, 2015 yılı iç ve dış pazarda yüzde 6 büyüyen sektörde 2016 yılında yüzde 5 büyüme öngördüklerini belirterek, şunları söyledi:

KONUT SEKTÖRÜ DOPİNGİ

"İç pazarda büyümenin itici gücü konut satışlarından kaynaklanıyor. Gecen yıl toplam 1.3 milyon konut satıldı, bunun önemli bir kısmını ise yeni konut satışları oluşturdu. Yeni konut aynı zamanda yeni beyaz eşya anlamına geliyor. Nüfus artışı, evlilik, boşanma ve açılan öğrenci evleri de sektör büyümesine önemli kakı sağlıyor. Geçen sene ihracatta yaşanan yüzde 6 büyümenin bu yıl Avrupa'daki düşük büyüme oranları, Ortadoğu'daki karışıklık gibi sebeplerle yüzde 5 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz."

CİROLARI 30 MİLYARI AŞTI

Güler, "Son yıllarda şirketlerimiz markalaşma alanında da daha fazla yatırım yapmaya başladı. Konsolide ciromuzda, bütün üyelerimizin 30 milyar liralık bir toplam cirodan bahsedebiliriz. Ciromuzun çoğu da ihracattan geçiyor, ihracatta ağırlığımız Avrupa Birliği'nde ama son yıllarda diğer ülke ve kıtalara da kaymaya başladı" değerlendirmesini yaptı.

150 ülkeye ihracat

Güler, açıklamalarına şöyle devam etti: "Üyelerimiz toplam 150 farklı ülkeye ihracat yapıyorlar. Bu ülkelerin içinde Avustralya dahi var. Çin Avusturalya'ya daha yakın olmasına rağmen, üyelerimizin yakaladığı teknolojik farklılıklar dolayısıyla buraya da ihracat yapabiliyoruz."

Fiyatlar ucuzlar

Çinli heyetlerin Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'ni (OSB), Kayseri OSB'yi ziyaret ettiğini anlatan Yamaç, "Türk firmalarla ortaklık kuracak yer arıyorlar. Heyetler daha ziyade ticaret ve sanayi odaları ama içlerinde şirketler de var. Çin'in Türkiye'de yatırım yapması halinde belki de beyaz eşya fiyatları ucuzlayacak" ifadelerini kullandı.

AVRUPA'YA AÇILIŞ KAPISI

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muharrem Yamaç da, Türkiye'nin yıllık 23 milyon adetlik beyaz eşya üretimiyle Çin'in ardından dünyanın en büyük ikinci beyaz eşya üreticisi konumunda bulunduğunu ve cazibe merkezi haline geldiğini söyledi. Bu özelliğiyle Türkiye beyaz eşya sektörünün Çinli firmaların ilgisini çektiğini belirten Muharrem Yamaç, "Çin lojistik maliyetleri yüksek olduğundan, Çinliler şu an harıl harıl Türkiye'de ortaklık arıyor. Burada üretip Avrupa'ya açılmak istiyorlar" dedi.

500 bin kişiye dolaylı istihdam

Üyelerinin doğrudan istihdam ettiği çalışan sayısının 40 bin, dolaylı istihdamının ise 500 bin olduğu bilgisini veren Güler, "Bizim toplam 23 milyon adet üretimimiz var, bunun 18 milyon adedi ihracat. Yani ciromuzun, üretimimizin yüzde 75'i ihracattan geçiyor" ifadelerini kullandı.


Yeni Şafak


Geri Dön