20 / 04 / 2024

Cins değişikliği işlemi nasıl yapılır?

Cins değişikliği işlemi nasıl yapılır?

Tapu üzerinde yapılan cins değişikliği işlemi nasıl yapılır? Yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Cins değişikliği işlemi nasıl yapılır?

Cins değişikliği işlemi, tapu kütüğüne kayıtlı herhangi bir gayrimenkulün cinsinin kayıtlar üzerinde değiştirilmesi olarak ifade ediliyor. Peki cins değişikliği işlemi nasıl yapılır, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Söz konusu işlem, bir gayrimenkulün cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale getirilmesini ifade ediyor. Örneğin gayrimenkulünüzün bağ, bahçe, tarla gibi olduğunu düşünelim, gayrimenkulünüzü arsaya dönüştürmek istediğiniz takdirde cins değişikliği işlemini de yapmanız gerekiyor.  


Cins değişikliği işlemi nasıl yapılır?

Tapu müdürlüğünde yapılan cins değişikliği işlemi için bazı belgelerin temin edilmesi gerekiyor. Bu belgeler aşağıda sıralanıyor.


Cins değişikliği için gerekenler

- İşleme konu olan gayrimenkulün tapu senedi,

- İşleme konu olan gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,

- Gayrimenkulün yapısız iken yapılı hale gelmesinin istendiği durumda; gayrimenkulün cins değişikliği işlemi için yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye veya Valilik'ten alınması gereken yazı.

- Gayrimenkul sahibinin veya hissedarlarının  bir adet vesikalık fotoğrafı.


Yukarıda belgeleri tamamladığınız takdirde, tapu müdürlüğüne cins değişikliği işlemi için başvuruda bulunabiliyorsunuz. Ancak bu noktada karşınıza aldığınız hizmete karşı ödenemeniz gereken "harç masrafı" çıkacak.


Cins değişikliği işlemi için alınan harç, herhangi cins ve kayıt tashihinde emlak vergisi değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değer üzerinden on binde 5 oranında harç tahsil ediliyor.


Ayrıca, "Döner Sermaye" İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret de tahsil edilebiliyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön