20 / 04 / 2024

Cizre ve Silopi’de yıkılan camiler imar ediliyor!

Cizre ve Silopi’de yıkılan camiler imar ediliyor!

Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfınca (TDV), Cizre ve Silopi’de kullanılmaz hale gelen 57 caminin tamir ve tadilatı yapılıyor. Camiler tamir ve tadilat çalışmalarının ardından yeniden ibadete açılacak.




Diyanet İşleri Başkanı ve TDV Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, camilerin, toplumun dini, sosyal ve kültürel bakımdan gelişmesinde önemli rolü bulunan müesseseler olduğunu söyledi.


Kubbeleri altında gönülleri buluşturan camilerin, "Müslümanın ilk mektebi, toplumun manevi merkezi, şehrin ruhu, sokağın kalbi, milletin umudu" olduğunu vurgulayan Görmez, “Camiler, Asr-ı Saadet’ten beri hem yapı hem de işlev olarak yüce dinimiz İslam’ın bütün esaslarını ve mesajlarını temsil eden kurum olma niteliğine sahiptir. Kabe’nin birer şubesi ve Allah’ın evi olan camiler, kalplerin huzur ve sükun bulduğu mekanlardır. TDV de kurulduğu günden bu yana yurt içinde ve yurt dışında yaptırdığı bu nadide mekanları Müslümanların ibadetine açmıştır.” dedi.


Görmez, TDV’nin,  Ankara  Kocatepe Camisi dahil bugüne kadar Türkiye'de 6 bin 609, dünyanın farklı coğrafyalarındaki 25 ülkede ise 100’ün üzerinde cami, mescid, Kur’an kursu ve eğitim binası yaptığını anlattı.


TDV’nin ülkede ve yurt dışında cami inşasının bayraktarlığını yaptığını ifade eden Görmez, “Vakfımız bugün ezan sesine hasret Müslümanlar için ABD, İngiltere, Rusya, Haiti, Belarus gibi ülkelerde sevgi mekanları olan camiler inşa etmektedir. Vakfımızın halen 9 ülkede 17 cami inşaatı, 7 ülkede de yer tahsis ve projelendirme işlemleri olmak üzere 24 cami projesi bulunuyor. Ülkemizde ise 5 caminin inşaatı, 4 caminin proje işlemleri devam ediyor” diye konuştu. 


Yıkılan camilerin tadilatına başlandı


Terör örgütü PKK tarafından Cizre ve Silopi’de düzenlenen saldırılarda tahrip olan 57 caminin tamir ve tadilatının Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yapılarak yeniden ibadete açılacağını bildiren Başkan Görmez, şunları kaydetti:


“Kur’an-ı Kerim’de Yüce Allah, Tevbe Suresi’nin 18. ayetinde mealen ‘Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve ahiret gününe iman eden, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte doğru yola ermişlerden olmaları umulanlar bunlardır’ diye buyuruyor. Biz de bu noktadan hareketle Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı ile başlattığımız ‘Şimdi Yaraları Sarma Zamanı’ kampanyası kapsamında, Cizre ve Silopi’de 57 caminin tadilat ve tamirat işlemlerine başladık. İdil ve diğer şehirlerde de operasyonlar bittikten sonra camilerle ilgili incelemelerimiz olacak. Bu iki şehrimizdeki camiler için 2 milyon lira harcama yapacağız. İnşallah kısa zamanda çalışmaları tamamlayarak, harap olmuş bu mabetleri tekrar ibadete açacağız.” 


"Yaraları sarmaya devam ediyoruz”


Mehmet Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının başlattığı “Şimdi Yaraları Sarma Zamanı” yardım kampanyası kapsamında Bayırbucak Türkmenleri, terör saldırılarında yaşamını yitiren şehitlerin yakınları, Güneydoğu'daki terör mağduru vatandaşlar ve Suriyeli sığınmacılara yönelik maddi ve manevi yardımların sürdüğünü de vurguladı. 


Bölgede yaraları sarmaya devam ettiklerini belirten Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü: 


“Vakfımız tarafından görevlendirilen personellerimiz ile bölgede görev yapan müftülerimiz ve din görevlilerimizle birlikte, Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Hatay il ve ilçelerinde terör mağduru vatandaşlarımıza, Bayırbucak Türkmenleri ve Suriyeli mültecilere 155 tırdan oluşan gıda ve battaniye yardımı yaptık. Suriyeli mülteciler, Bayırbucak Türkmenleri, Şırnak Silopi ve Cizre, Mardin Artuklu, Dargeçit, Midyat ve Kızıltepe’de günlük sıcak ekmek dağıtımı yapıyoruz. Suriyeli mülteciler için "Sıcak Yemek Noktası" kurarak 5 bin kişiye yemek dağıtımı gerçekleştiriyoruz. ‘Şimdi Yaraları Sarma Zamanı’ kampanyası çerçevesinde yardımlarımız, il ve İlçe müftülükleri ile TDV Şubeleri aracılığıyla alışveriş yardım kartı şeklinde ve tespit edilen ihtiyaçlara göre devam ediyor.” 


AA


Geri Dön