29 / 03 / 2024

Çocuk Esirgeme Kurumu'na kimse ev kiralamak istemiyor!

Çocuk Esirgeme Kurumu'na kimse ev kiralamak istemiyor!

Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'nun ev ortamına geçişi hedefleyen "Sevgi Evi" projesi, ev sahiplerinin "Evim harap olur" düşüncesine takıldı



Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu'nun koğuş tipi modelden ev ortamına geçişi amaçlayan "Sevgi Evleri" projesi ev sahiplerine takıldı. "Evime kötü davranırlar" ya da "Komşularla aram açılır" diyen ev sahipleri nedeniyle yetkililer kiralık ev bulamıyor. Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK), bünyesindeki çocukların sosyal gelişimlerini sağlamak ve aile ortamı yansıtmasına imkân sağlamak amacıyla, 4 yıl önce 'Sevgi Evleri' projesini hayata geçirmişti. Bugüne kadar dayak, çocuk istismarı gibi hadiselerle gündeme gelen yetiştirme yurtları ve yuvaların yerini alan proje sayesinde, çocukların "ev"lerde yaşamaları sağlandı. Samsun SHÇEK İl Müdürü Adnan İpekdal, "Şu ana kadar kiraladığımız 12 evde 60 çocuğumuz kalıyor. 3 ev için de gerekli anlaşma yapıldı. Yetiştirme yurtları ve yuvalarda toplam 450 çocuğumuz var. Bu projede öncelik kardeşlere veriliyor. Yani kardeşleri bir arada tutmaya çalışıyoruz. Bu kadar evi bir anda tutmamız mümkün değil. Ayda 2 veya 3 ev kiralıyoruz. Kiralanan her ev için de Genel Müdürlük'ten izin almamız gerekiyor" dedi.

'ÖNYARGI VAR'
Samsun'da 'sevgi evi' olarak kiralayacak daire bulmakta sıkıntı yaşadıklarını söyleyen İpekdal, "Birçok ev sahibi evini kiralamak istemiyor. Buna gerekçe olarak da, 'Evimi kırarlar, dökerler', 'Komşularımla kötü olurum' bahanelerini öne sürüyorlar. Oysa evlerini çocuklara değil, devlete kiralıyorlar. Kirayı da her ay hiç aksamadan ödüyoruz. Ama maalesef böyle bir önyargı ve endişe var" diye konuştu. Samsun'da şu ana kadar kiralanan evlerin sahiplerinden ya da komşulardan hiçbir şikayet gelmediğini belirten İpekdal, "Birçok ev sahibi kiralarını alamıyor. Kiracıların elektrik ve su borçları ödemek zorunda kalıyor. Hatta evini kırıp döken kiracıya zararını ödetemiyor. Tüm bu riskleri göze alabiliyor. Ama isteyen biz olunca tuhaf gerekçeler uyduruyorlar" dedi.

SEVGİ EVİ SAYISI ARTIYOR
SON 2.5 yılda Türkiye genelinde sevgi evlerinin sayısı yaklaşık 450 oldu. Burada kalan çocukların sayısı 4 bine yaklaştı. Buna karşılık çocuk yuvası ve yetiştirme yurdu sayısı düştü. 2014 yılı sonuna kadar bütün yurt ve yuvaların evlere taşınması hedefleniyor. 6-8 kişinin bir arada yaşadığı evlere çocuklar yaş ve cinsiyetleri dikkate alınarak yerleştiriliyor. Yaş farkı sebebiyle ayrı yurtlarda barınan kardeşlerin aynı evde kalmasına özen gösteriliyor. Evlerde çocukların bakımından sorumlu, çocuk gelişimi eğitimi almış 3 anne bulunuyor ve bu kişiler sürekli eğitime tabi tutuluyor.

Murat Alhan/Sabah

 


Geri Dön