23 / 04 / 2024

Çocuk evi sayısı yıl sonunda bine çıkacak!

Çocuk evi sayısı yıl sonunda bine çıkacak!

Korunmaya ve bakıma muhtaç çocukların ev ortamına yakın koşullarda yaşaması, sosyal yaşamın içinde yer alması, sorumluluk sahibi olması amacıyla hayata geçirilen çocuk evlerinin sayısı artıyor. Çocuk evi sayısı yıl sonunda bine çıkacak...



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının, "2013 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu"nda, yılın ilk yarısında, korunmaya ve bakıma muhtaç çocuklara yönelik hizmetler değerlendirildi.  


Söz konusu hizmetin kuruluş ağırlıklı modelden aile yanında bakım ağırlıklı modele dönüştürülmesini  öncelikli hedefler arasına alan Bakanlık, politikasını, korunmaya muhtaç çocukların kuruluş bakımına alınmadan aile odaklı hizmet modelinden yararlanması, kuruluş bakımındaki çocukların ise öncelikle aile yanına döndürülmesi, evlat edinme ve koruyucu aile hizmetinden yararlanması, aile odaklı hizmet modellerinden yararlandırılamayan çocukların da çocuk evine yerleştirilmesi olarak şekillendirdi.


Bu çerçevede önümüzdeki yalın sonuna kadar kuruluş hizmetinin sonlandırılmasını hedefleyen Bakanlık, aile odaklı modellere geçemeyen çocuklar için "sevgi evi" ve "çocuk evi" modelleri üzerindeki çalışmalarını yoğunlaştırdı. 


Çocukların ev ortamında yetiştirilmesini amaçlayan, en fazla 30-60 çocuk kapasiteli, ev tipine uygun, her birimde 10-12 çocuğun kalacağı sevgi evlerinin sayısı haziran ayı itibarıyla 46 oldu, bu evlerde bakılan çocuk sayısı ise 2 bin 825'e yükseldi. Bu kapsamda bu yılın ilk yarısında, Sakarya Dostluk Çocuk Yuvası, 35 kapasiteli Sakarya Sevgi Evleri Kız Yetiştirme Yurdu'na taşınarak hizmeti sonlandırıldı. Zonguldak Çaycuma Sevgi Evleri ile Osmaniye Yüksel Özden Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdu hizmet dönüşümü kapsamında "sevgi evi" modeline dönüştürüldü. 


-131 çocuk evi açıldı


Bu yılın ilk yarısında, her odada 2-3 çocuğun kaldığı en çok 5–8 çocuğun barınacağı 131 çocuk evi açıldı, toplamda hizmet veren çocuk evi sayısı 781 oldu. 4 bin 587 kapasiteli çocuk evlerinde kalanların sayısı ise 4 bin 149 olarak açıklandı. 


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yılın ikinci yarısında 219 çocuk evinin açılmasını, 781 olan çocuk evi sayısının yıl sonu itibarıyla bin olmasını hedefliyor. 


Çocuk evlerinin koordinasyonunu sağlayan birimler de çocuk evlerinin sayısına paralel olarak artacak. 81 ilde 82 "Çocuk Evi Koordinasyon Merkezi Müdürlüğü" (ÇEKOM) açılacak.


AA


Geri Dön