26 / 04 / 2024

Çok katlı konutlarda sosyalleşme sorunu yaşanıyor!

Çok katlı konutlarda sosyalleşme sorunu yaşanıyor!

Habertürk Gazetesi'nin yazarlarından Esin Tümer, bugünkü yazısında mahalle ile site arasındaki yaşam farkını anlattı. Tümer, ''Ayrışma kent içinden siteye, site içinden daireye kadar indi'' dedi.



Mahalle yaşamını neredeyse unutmaya başladık. Kapalı duvarlar ardında sokaktan kopuk yaşamın getirdiği sosyal sorunlar da çok kısa sürede kendini göstermeye başladı. Site içinde bile 1+1 dairelerin ayrıştırıldığını düşünürsek, ayrışmanın kent içinden siteye, site içinden daireye kadar indiğini söylebiliriz. Bakkallar gros marketlere devşirildiğinden beri mahalle terzileri de bu gros marketlerin bodrum katlarına sığınmış durumda. Sosyalleşme asansöre bağlı. Çoluk çocuk da servislerde belki sitedeki yaştaşları ile karşılaşacak. Çok katlı sitelerde bu sorun çok amaçlı kapalı açık sosyal alanlarda giderilmeye çalışılsa da mahalle içindeki sosyalleşmeden bahsedemiyoruz elbette. Bir arada yaşama adabı kapı komşusundan haberdar olmaya devşiriliyor sadece. Az katlı konutlar ise daha içe dönük ve genelde sosyalleşmeye sırtını dönmüş durumda. Bahçeşehir'de geliştirilen Eston Şehir Mahallem'de amaç az katlı yapılardan oluşan bir yerleşkede sosyal alanları iyi değerlendirerek mahalle hayatının yaşanabilmesi. Metrekareleri ile konut adedi bu yaklaşım için de oldukça elverişli. 



MİMARİ ÇÖZÜMLER 


Swanke Hayden Connell'un üstlendiği mimari projede 68 dönüm arazide 41 blokta sadece 315 konut yeralıyor. Ticari olarak 6 birim en temel ihtiyaçlara ait dükkânlar. 309 konut içinde 425 metrekarelik müstakil 6 ev bulunuyor ki hepsi satılmış. 73 metrekare 14 adet 1+1,105-125 metrekare 44 adet 2+1, 122-125 metrekare 52 adet 2.5+1, 152-1 75 metrekare 52 adet 3+1, 94 adet 152-210 metrekare 3.5+1, 203-210 metrekare 31 adet 4+1 daireler 28 farklı tipte tasarlanmış. 



Bir milyon metrekare yolda! 


Bölgede 1 milyon 600 bin metrekare araziye konut geliştirecek olan Polatyol, Haziran 2017'de teslimi yapılacak Eston Şehir Mahallem ile ilk konut projesini gerçekleştiriyor. Lansman fiyatları ile 450 bin liradan 1 milyon 110 bin liraya kadar daireler mevcut. 



HER BLOK FARKLI TASARLANMIŞ


Eston Şehir Mahallem, Kuzey Marmara Otoyolu, 3. Boğaz Köprüsü ve 3 Havalimanı'nı şehre bağlayan yolların üzerinde yer alıyor. Projede yer alan 41 blokun her biri kendi içinde fiziksel ve sosyal yaşam koşulları açısından farklı. Örneğin 4 ailenin yaşadığı 4 katlı bloklar kullanıcı tarafından en çok tercih edilen modellerden biri. Buçuklu dairelerin içindeki buçuk ise tam bir oda büyüklüğünde. Blokların eğim yönünde iki farklı cephesi de başka yaşam alternatifleri sunuyor. 


Esin TÜMER/Habertürk


Geri Dön