28 / 03 / 2024

Çok ortaklı bir arsada anlaşmazlık olursa?

Çok ortaklı bir arsada anlaşmazlık olursa?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper Çok ortaklı bir arsada hissederlar arasındaki anlaşmalıklara ve çözüm yollarına değindi. İşte Tamer Heper'in Posta'daki köşe yazısı;



Çok ortaklı bir arsada küçük hissedarlardan biriyim. Büyük hissedar ortaklığın giderilmesi talebi ile dava açtı. Dava sürerken bir başka büyük hissedar benim hisseme talip oldu. Hissemi satmak niyetindeyim, açılmış bulunan dava buna engel mi? Tapuda bir mani olabilir mi? • A.G. 


Bir gayrimenkulün mülkiyeti ihtilaflı ise mahkemeler taleple, bu gayrimenkulün tapu kaydına satılamaması amaçlanan tedbir koyarlar. Bu halde gayrimenkul satılmaz, davayı kazanan adına tescil olunur. Ancak ortaklığın giderilmesi davası gayrimenkulün mülkiyetinin ihtilaflı olması anlamına gelmez. Ortaklığın giderilmesi davasında talep, gayrimenkulün yasal malikleri arasında paylaştırılmasıdır. Dolayısı ile böyle bir davada gayrimenkul üzerine tedbir konulmaz. 


Tedbir bulunmayan hallerde de satışa engel bir durum yoktur. 


Ortaklığın giderilmesi davalarında büyük çoğunlukla ilk talep gayrimenkulün ortaklar arasında paylaştırılmasıdır. Bir daire için paylaştırma söz konusu olamayacağı halde bir arsa için bu mümkün olabilir. Her ortağa en az bir parsel düşebiliyor ise arsa ortaklar arasında paylaştırılır. Bir parsel düşemiyor ise paylaştırılmaz. Bu halde satışma karar verilir. Bir gayrimenkulün ortağı ne kadar çok ise paylaştırma ihtimali de o kadar azdır. Bir gayrimenkulün ortağı ne kadar az ise paylaştırma ihtimali de o kadar çoktur. Bunu söylemekten maksadım şu: Şayet sizin payınız, ortaklardan birine satılırsa ortak sayısı azalacağından bu durum davanın çözümüne yardımcı bile olabilecektir. 


Hatırlatmak istediğim önemli bir konuda şudur: Ortaklar arasında hisse satışında şüfa hakkı (öncelikli alım hakkı) uygulanmaz. 

Dolayısı ile ortaklar arasında satışta ortaya yeni bir ihtilaf da çıkmaz. Bu da davayı daha kolay çözülür hale getirir. 


Posta




Geri Dön