28 / 03 / 2024

Çokal Barajı'nda sona gelindi!

Çokal Barajı'nda sona gelindi!

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu imzalı yazılı açıklamada, Gelibolu Yarımadası'nın içme suyu ihtiyacını garanti altına alacak Çokal Barajı'nda sona yaklaşıldığı açıklandı




Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu imzalı yazılı açıklamada, Gelibolu Yarımadası'nın içme suyu ihtiyacını garanti altına alacak projede sona yaklaşıldığı açıklandı. Projeyle yarımadaya 8.18 milyon metreküp su temin edileceğini ve bölgenin 2045 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacının karşılanacağı belirtildi.


Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2011 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını gerçekleştirdiği Çokal Barajı'nı yöre halkının uzun zamandır beklediğini belirterek, "Trakya'da çok sayıda baraj ve sulama tesisi inşa ediyoruz. Bu proje de çok heyecan verici. Bölge halkımız bu barajı uzun zamandır bekliyordu. Bu barajı inşa etmek bize nasip oldu. Çokal Barajı, Tekirdağ Şarköy ilçesi ile Gelibolu Yarımadası'na yılda 16.80 milyon metreküp içme suyu temin edecek. Böylece, bölgenin 2045 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacını karşılayacağız" dedi.


İSALE HATTINDAKİ ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR


Gelibolu İsale Hattı'nda çalışmalar hızla sürdüğünün de belirtildiği yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Projenin tamamlanması ile Gelibolu-Eceabat hattında 33 yerleşim yerine su temin edilecek. Ayrıca, proje kapsamında günlük 50 bin metreküp kapasiteli Gelibolu İçme Suyu Arıtma Tesisinin inşaatı da devam etmekte olup, Mart 2015 itibarıyla tesis de fiziki gerçekleşme yüzde 92'ye ulaştı. Çanakkale'ye Çokal Barajı'ndan içme suyu sağlayacak Çanakkale İçme Suyu Projesi dahilinde 4 adet isale hattı bulunuyor. Mart 2015 itibarıyla isale hatlarında yüzde 85 fiziki gerçekleşme sağlandı. Evreşe'ye içme suyu iletecek 1. Kısım İsale Hattı kapsamında; ana terfi merkezi, 2 adet depo ile 34 km isale hattı bulunuyor. Proje ile yılda 1.1 milyon metreküp içme-kullanma suyu temin edilecek. Projenin 2. Kısım İsale Hattı, Tekirdağ Şarköy'deki 9 yerleşim birimine yılda 7.5 milyon metreküp su temin edecek. Gelibolu Yarımadası'ndaki 33 yerleşim yerine içme suyu iletecek 3. kısım ve 4. kısım isale hattı ile de 33 yerleşim biriminin 2045 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacı karşılanacak. 214 kilometrelik isale hattı ile yarımadaya yılda, 8.18 milyon metreküp içme suyu temin edilecek"


127 BİN 570 DEKAR ZİRAİ ALANI SUYA KAVUŞACAK


Gelibolu Yarımadası'nın uzun vadeli içme suyu ihtiyacını güvence altın alan Çokal Barajı'nın aynı zamanda Tekirdağ'da 26 bin 920 dekar alan cazibe, 100 bin 650 dekar alanda terfili olmak üzere 127 bin 570 dekar zirai alanı suya kavuşturacağı bildirildi. Sulama ile beraber çiftçilerin gelirinin yaklaşık 3 kat artacağı, toplam 250 milyon lira yatırım bedeline sahip Çokal Barajı'nın ekonomiye yılda 80 milyon lira katkı sağlayacağı da vurgulandı.



Yeni Asır


Geri Dön