26 / 04 / 2024

Çöp vergisi nereye yatırılır?

Çöp vergisi nereye yatırılır?

Belediyelerin çevre temizlik hizmetinden faydalanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödenmesi gereken vergi çöp vergisi oluyor. Peki, çöp vergisi nereye yatırılır? Çöp vergisi ne zaman yatırılır?



Çöp vergisi nereye yatırılır?

Belediyelerin çevre temizlik hizmetinden faydalanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödenmesi gereken vergi çöp vergisi oluyor. Emlak vergisi ile aynı dönemlerde ödenen çöp vergisi çevre temizlik vergisi olarak da ifade ediliyor.


Vergi işyeri ve meskenler için farklı şekillerde hesaplanıp; farklı şekillerde ödeniyor. Meskenler için söz konusu çöp vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına belirlenen fiyat tarifesi ile hesaplanıyor. Peki, çöp vergisi nereye yatırılır?


Çöp vergisi, belediyeye gidilip ödenmiyor; vergi tutarı su faturalarına yansıtılıyor. Böylece su fatuları ödenirken aynı zamanda konutlar için çevre temizlik vergisi de ödenmiş oluyor.


İşyerleri sahip veya kiracılarının çöp vergilerini ödeyebilmeleri için belediyeye gitmeleri gerekiyor. İşyerleri için belirlenen çöp vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.


Kullanılmayan konut ve işyerlerinin de muafiyeti mümkün oluyor. Muafiyetlik için boş bina sahiplerinin belediyeye bir dilekçe ile başvuruda bulunması gerekiyor.


Çöp vergisinin ilk taksiti; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında veriliyor. 


Buna göre 2015 yılı için çöp vergisi ödemeleri devam ediyor. İlk taksit ödemeleri 1 Haziran'da sona eriyor.


Çevre temizlik vergisi sorgulama işlemleri!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön