26 / 04 / 2024

Çorlu Seymen Köyü maden arama ruhsatı ile gündemde!

Çorlu Seymen Köyü maden arama ruhsatı ile gündemde!

Hürriyet Gazeteyesi köşe yazarı Yalçın Bayer bugün köşesinde "Çorlu'nun üstü bitti şimdi de altına giriyorlar" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları..



TEKİRDAĞ'ın Çorlu ilçesindeki askeriyeye ait Cumhuriyet tarihinin örnek yapılarına el koyulmak istenirken, birinci sınıf tarım alanlarına, meralarına  TOKİ  göz koymuştu, şimdi de yeraltı zenginliklerine (kum) saldırı başladı.


Türkiye coğrafyasının yüzde 3’ünü oluşturan Avrupa yakasındaki bu yağma ilginç boyutlara ulaştı.


Çorlu, Trakya’nın üç ilinden daha büyük nüfusa (yaklaşık 300 bin) sahip iken Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanarak toprakları ve nüfusu elinden alındı, yağmaya zemin hazırlandı.


Seymen, ‘göz koyulan’ bir köy oldu her zaman... Büyükşehir Kanunu nedeniyle köylünün elinden alınan meralar meselesi ve Seymen Mahallesi (Seymen köyü) merasına yapılması düşünülen sanayi sitesi projesi ile gündeme gelmişti. Şimdi, aynı bölgede bu defa da maden arama ruhsatı ile gündemde!


Seymenliler, yeni bir tecavüze karşı iki gündür telefon ediyor... Bizim çevreci dostumuz Murat Sevgi “E-5 üzerinde Çorlu’ya 15 km uzaklıkta havalimanının yakınındaki Seymen, sınırları köyün yerleşim alanına dayanan, dev bir tarım arazisi, sekiz milyon iki yüz seksen bin metrekare, (8.280.000 m2) alan için maden arama ruhsatı alınmış! Bölge, Türkiye’nin en önemli tarım arazilerinin bulunduğu Trakya’nın tam ortası. Hemen altımızda, doğanın milyonlarca yılda örttüğü dev bir çöl gizli! Birkaç metre altımızda duran bu büyük çölü yüzeye çıkarmak için elimizden geleni yapıyoruz” diyor.


7321 DÖNÜMÜ SORMADAN VERDİLER

KUMLUK alan 732.13 hektarı yani 7321 dekarı buluyor. Hatta Seymen’in içine kadar giriyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü, 4 Eylül 2016 tarihinde en az 10 yıllık süreyle 4. grup kum ocağı işletme ruhsatı kime verildi?


Elimizdeki kayıtlara göre, Tekirdağ AKP yönetiminde de yer alan kömür ocağı işletmecisi İrfan Kullukçu’ya...


İşlemden ne Tekirdağ Büyükşehir’in ne de Çorlu Belediyesi’nin ve de köy muhtarının haberi var.


Hürriyet 


Geri Dön