29 / 03 / 2024

Çorum Hitit Barajı'na 22 milyon TL'ye arkeopark yapılacak!

Çorum Hitit Barajı'na 22 milyon TL'ye arkeopark yapılacak!

Anadolu'nun en eski barajı olarak değerlendirilen Çorum'daki Hitit Barajı'nın koruma altına alınması ve turizme kazandırılması için rekreasyon projesi hazırlandı. DSİ Genel Müdürlüğünce hazırlanan 22 milyon liralık arkeopark ile rekreasyon projesiyle Çorum'un turizm merkezi olması sağlanacak.




Hititler tarafından 3 bin 260 yıl önce inşa edildiği tahmin edilen ve Anadolu'nun en eski barajı olarak değerlendirilen Çorum'daki Hitit Barajı, Devlet ve Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce hazırlanan 22 milyon liralık arkeopark ile rekreasyon projesiyle turizme kazandırılıyor.


Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa ile diğer önemli merkezlere ev sahipliği yapan Çorum'a 80 kilometre uzaklıktaki Alacahöyük ören yerinde 2002 yılında ortaya çıkarılan Hitit Barajı'nın turizme kazandırılması amacıyla DSİ Genel Müdürlüğü harekete geçti.


Türkiye'nin "ilk milli kazı alanı" unvanına sahip Alacahöyük'te  Ankara  Üniversitesince gerçekleştirilen çalışmaları yürüten kazı heyetinin başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu'nun girişimleri sonucu DSİ Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında, bölgede gerçekleştirilecek yatırım ve düzenlemeler için çalışmalar başladı.


DSİ 5. Bölge Müdürlüğünün koordinesi ve denetiminde yürütülen proje ile 15 milyon lira harcanarak kamulaştırması yapılan 28 hektarlık alanda Hitit Ormanı, Hitit yemeklerinin sunulacağı restoran, Alacahöyük Kazıları Araştırma Merkezi, 20 yataklı misafirhane, kütüphane, sergi ve konferans salonu, satış büfeleri, yürüyüş bantları, otopark, Hitit arabalarıyla yapılabilecek geziler için yollar, baraj ile kazı alanları için seyir terasları, doğal tarım alanları, laboratuvar, atölyeler ile çalışma ofisleri yapılacak.

"Amacımız ziyaretçilere Hitit dönemini yansıtmak"

Alacahöyük'teki kazılara 20 yıldır başkanlık eden Prof. Dr. Çınaroğlu, AA muhabirine, Hitit Barajı'nın dünyada işleyen en eski baraj olduğunu söyledi.


Alacahöyük'ün 4 bin 500 yıl önce eyalet bölge merkezi olduğunu anlatan Çınaroğlu, şöyle dedi:


"Şimdi Alacahöyük o konuma getirilecek. Bu proje çok büyük gelir getirecektir. Amacımız ziyaretçilere Hitit dönemini yansıtmak olacak. Yüklenici firma çalışmalara başladı. Yaklaşık 28 hektarlık alana Hitit ormanından araştırma merkezine, misafirhaneden kütüphaneye kadar birçok yatırım yapılacak. Proje alanı büyüyebilir. Çünkü proje ilerledikçe daha farklı fikirler ortaya çıktı. DSİ'nin konuya bakışı gayet güzel. DSİ kültüre büyük bir yatırım yaptı ve örnek olacaktır. Dünya'da buna benzer bir şey yok. Dünyanın en eski barajı demiyorum ama dünyada çalışan en eski baraj burası. DSİ dünyada bir ilki gerçekleştiriyor." 


 



Önce Vatan 


Geri Dön