18 / 04 / 2024

Çorum Koyunbaba Köprüsü restore ediliyor!

Çorum Koyunbaba Köprüsü restore ediliyor!

Osmancık’ta restorasyon çalışmaları devam eden Koyunbaba Köprüsü ile ilgili iddialara son noktayı yetkililer koydu. Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, çalışmalarla ilgili basın açıklaması yaptı.




Osmancık’ta restorasyon çalışmaları devam eden Koyunbaba Köprüsü ile ilgili iddialara son noktayı yetkililer koydu. Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, Ak Parti İlçe Başkanı Cafer Karlı ve restorasyondan sorumlu Yüksek Sanat Mimarı Kalbiye Noyan, çalışmalarla ilgili basın açıklaması yaptı.


Belediye Başkanı Hamza Karataş beraberinde Ak Parti İlçe Başkanı Cafer Karlı, Belediye Meclis Üyesi Kadir Delibaş ve gazeteciler ile birlikte Koyunbaba Köprüsündeki restorasyon çalışmalarını inceleyerek sorumlu Yüksek Sanat Mimarı Kalbiye Noyan’dan bilgi aldı.


Çalışmalarla ilgili detaylı bilgi veren Yüksek Sanat Mimarı Kalbiye Noyan, firmanın Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından lisans verilen yetkili bir firma olduğunu belirterek çalışmaların da düzenli olarak denetlendiğini söyledi.


Köprüde yürütülen restorasyon çalışmalarının aslına uygun bir şekilde yapıldığını kaydeden Noyan “Köprünün ilk yapım sistemi neyse taşlar ona uygun olarak yerleştirilmektedir. Sökülen taş aynı ebatta, aynı özellikte, aynı teknikte yerine yerleştirilmektedir. Taşlar birbirine bağlanıyor, paslanmaz çelikle perçinleniyor ve bağlantı noktalarına kurşun dökülüyor. Köprünün aslında teknik neyse o teknik uygulanıyor.  Restorasyonda kural şudur; taş bozulmuş ise söküp alıyoruz o taşı. Yerine aynı büyüklükte aynı yapım tekniği ile bir taş yerleştiriyoruz. Aynı ocağından aldığımız taşı işleyip koyabiliyoruz. Ancak köprüden söktüğümüz bir taşı da ıslah ederek kullanmamız restorasyon tekniklerinde geçerli bir şeydir. Yani köprünün sağlamlığını yitirmemiş taşlarını da değerlendiriyoruz, atmıyoruz. Ama taş tamamen sağlamlığını kaybetmişse, fiziki ömrünü tamamlamışsa onu değiştirmek zorundayız.” dedi.


ÇİMENTOLU HARÇ KULLANILMIYOR


Köprünün ilk yapım tekniğinde kullanılan malzemelerin dışında her hangi bir malzeme kullanılmadığını ifade eden Noyan “Restorasyonda çimento bazlı hiçbir malzeme kullanılmamaktadır. Kendi harcı laboratuvarlarda analiz edilmiştir. Kullanılan taşlar da kendi özgün taşının aynısıdır, orijinal kaynağından alınmaktadır.” diye konuştu.


ÇALIŞMALAR DÜZENLİ OLARAK DENETLENİYOR


Yapılan çalışmaların sık sık denetlendiğini kaydeden Noyan “Belediye bünyesinde süren bir iş değildir. Karayolları tarafından yürütülen bir iştir. Çalışmalar idare tarafından haftada iki defa denetlenmektedir. Anıtlar Kurulu yetkilileri de zaman zaman denetim yapmaktadır. Osmancık halkının tarihi eserlere gösterdiği bu duyarlılık bizleri mutlu etmektedir. Yapıcı eleştirilere açığız.” İfadelerini kullandı.


KEPÇE İLE SADECE TAŞLAR TAŞINIYOR


Vatandaşların kepçe tepkilerine de yanıt veren Noyan “Köprünün taşları önce hilti ile sökülüyor. Yerinden oynatıldıktan sonra ekskavatör ile alınıyor. Bunlar insan eliyle kaldırılıp taşınabilecek boyutta taşlar değil. Yerine yeni taşlar da aynı şekilde getiriliyor. Daha sonra hassasiyetle ölçülerek yerleştiriliyor ve birleşim noktalarına kurşun dökülüyor” dedi.


KARLI, KARAYOLLARINA SORDU


Ak Parti İlçe Başkanı Cafer Karlı, yapılan çalışmalarla ilgili Karayollarına başvuruda bulunarak resmi bilgi istediğini söyledi.


Karayollarının kendisine gönderdiği cevabı basınla paylaşan Karlı, Koyunbaba Köprüsünün restorasyonunun hassasiyetle yürütüldüğünü, tamamlandığında asıl kimliğine kavuşacağını ifade etti.


BAŞKAN KARATAŞ “HALKIMIZ ENDİŞE ETMESİN”


Çalışmaların belediye tarafından yaptırılmasa da hassasiyetle takip edildiğini vurgulayan Belediye Başkanı Hamza Karataş “Vatandaşlarımız bu konuda müsterih olsunlar. Restorasyonu gerçekleştiren firma bu konuda kendini ispatlamış bir firmadır. Köprünün restorasyonu orijinaline uygun bir şekilde yapılıyor. Vatandaşlarımızın endişe etmelerine gerek yoktur.” ifadelerini kullandı.


Osmancık Belediyesi



Geri Dön