29 / 03 / 2024

Çorum'a sosyal konut müjdesi!

Çorum'a sosyal konut müjdesi!

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Sosyal Konut Projesi'nde tüm pürüzlerin aşıldığını, mutlu sona yaklaşıldığını açıkladı. Taleplerin toplanmasının ardından imar planı ve konut adedinin netleşeceğini söyledi.



Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, ikinci dönem seçim vaatleri arasında yer alan Sosyal Konut Projesi'nde tüm pürüzlerin aşıldığını, mutlu sona yaklaşıldığını açıkladı. 


Başkan Külcü, düzenlediği basın toplantısında Sosyal Konut Projesi dahil beş ayrı konuda bilgi verdi.

 

Çorum'da Binevler, Yenikent, İkbal ve Buharaevler toplu konut tecrübelerinin bulunduğunu hatırlatan Külcü, inşaattan anlamayanlara sorulsa bile en doğru projenin Buharaevler olduğunu kabul edeceğini ifade etti. 


KONUTLAR 80-125 M2 ARASINDA OLACAK


Sosyal Konut Projesi'nin Mimar Sinan Mahallesi'nin batısına cepheli askeri kışlaya tahsisli atış poligonu olarak belirlendiğini aktaran Külcü, bölgede Buharaevler modeline yakın bir proje uygulanacağını, konutların 80 m2'den başlayıp 125 m2'ye kadar çıkacağını. Talepleri toplamaya başladıktan sonra imar planı ve konut adedinin netleşeceğini dile getirdi.


KRİTİK EŞİĞİ AŞTIK


Atış poligonunun 87 bin m2"sinin Milli Emlak, 150 m2'sinin belediyeye ait olduğunu, toplam 237 bin m2 alanda kritik eşiği, işin zor kısmını aştıklarını açıklayan Külcü, projenin detayları ile ilgili şu bilgileri verdi: 

"Güney Kaıııpüs Asfalt Şantiyesi'ni üniversiteye verirken kafamızda bu alanı trampa etmek vardı. Mülkiyetimizden feragat edeceğiz. Yeni mülkiyeti alacağız. Bir kaç ay içinde tahsis işlemleri tamamlanacak. Kurguladığımız her şeyden ilgili kurumların haberi var. Sosyal Konut Projesi'nde arsanın yüzde 25'lik kısmını inşaat yapacağız. Yani yaklaşık 60 bin m2 alan yapılaşmaya açılacak. Yüzde 75'lik kısım yeşil alan, okul, cami gibi sosyal donatı alanları olacak.

 

ARSADAN ANAHTAR TESLİMİNE KADAR BELEDİYE


Sosyal konutların yapım işi belediye için tecrübe olacak. Çoruııı'da konut projelerinde farklı modeller uygulandı.  TOKİ  ve kooperatif sistemi uygulanan yapılaşmalar oldu. Biz ilk kez sosyal konutlarda yüklenici olacağız.  Ankara  ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kurduğu şirketler aracılığıyla yaptığı konut projeleri gibi arsa temininden anahtar teslimine kadar her işi belediye üstlenecek. Çorum Belediyesi'nin Tansa adlı kuruluşu var. Ayrı bir muhasebe sistemi yapacağız. Bu projenin uygulayıcısının Emekliler Derneği olduğuna dair duyumlar doğru değil. Kanunen bir vakfa, derneğe ve sivil toplum kuruluşuna arsayı vererek konut yapılmasını talep etme yetkimiz kanunen yok. 

Biz belediye olarak gerekli açıklamayı yaptık. Sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmaya açığız.

 

AKSİLİK OLMAZSA KONUTLARIN TEMELİ BİR YIL SONRA


Sosyal konutlarda 300-400 lira aylık taksitlerle üyelik yapılacağı söylentileri de doğru değil. Önce hesap yaparak maliyeti ortaya çıkaracağız. Oııdaıı sonra kaç lira para ödeneceği ve vadeler belirlenecek. Bu tür projelerde finansmanda çözüm ortağı büyük finans kurumları oluyor. Banka veya katılım bankası olabilir. Biz projeyi ve maliyeti götürüp teklifleri alacağız. İşin sahibi vatandaş olacak. Talebe göre konutların durumu belirlenecek. Konutlarda yerel mimari ile Selçuklu ve Osmanlı mimarisi önceliğimiz olacak. Bu proje bittiği zaman örnek olacak. 


Bir aksilik olmazsa bir yıl sonra sosyal konutların temelini atacağımızı düşünüyoruz." batısında kalan atış poligonu sahasına yapılacak. 



Çorum Hakimiyet




Geri Dön