25 / 04 / 2024

Çorum'daki 300 yıllık Dikiciler arastası restore edilmeyi bekliyor!

Çorum'daki 300 yıllık Dikiciler arastası restore edilmeyi bekliyor!

Osmanlı döneminde Yonca Teşkilatı için kurulan Çorum'daki 300 yıllık dikiciler arastası, yok olmak üzere, dünyanın en küçük pasajı olduğu söylenen arasta yıllardır restore edilmeyi bekliyor...




Osmanlı döneminde Yonca Teşkilatı için kurulan Çorum'daki 300 yıllık dikiciler arastası, yok olmak üzere, dünyanın en küçük pasajı olduğu söylenen arasta yıllardır restore edilmeyi bekliyor.


300 yıllık geçmişe sahip, 37 dükkanı ile 40 çalışanı bulunan ve Yonca Teşkilatı'nın faaliyetleri için hazırlanan arasta, 60 yıl önce dönemin Çorum Belediyesi tarafından kendilerine dükkan arayan ayakkabıcılara tahsis edildi. Bir zamanların en işlek pasajı olan ve 37 dükkanda ayakkabı tamiri yapılan, 'Dünyanın en küçük çarşısı' olarak tanımlanan arastada şimdilerde dükkanların kapılarına kilit vurulmaya başlandı. Tarihi arastanın son müdavimleri 65 ile 80 arasında değişen ustalar ise yıllardır restorasyon beklediklerini belirterek sitem ediyor. ''Her seçim döneminde restore vaadiyle arasta ustalarından oy istiyorlar. Ancak seçimden sonra unutuluyoruz.'' diyen tarihi arastanın son müdavimleri her geçen gün unutulmaktan yakınıyorlar. 


Arastada dükkanları olan ustalar ilerleyen teknolojiye dayanmaya çalışıyorlar. Ayakkabı, mesh ve çarıkları elleriyle diken ya da tamirini yapan ustaların tek istedikleri ise tarihi arastanın restore edilerek, değerini kaybetmemesi. 


Arastada 20 yıldır ayakkabı yapımı ve tamiri ile uğraşan İsmet Burunsuz, pasajın restore edilmemesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, ''Belediye restorasyon yapmadığı gibi bize de dokundurmuyorlar. Tarihi bir yer olduğu için çalışma yapamıyoruz. Burası yıllar önce bize tahsis edildi ancak, tavan artık akmaya başladı. Çalışma da yapamıyoruz.'' diyor.


Vatandaşların ilgisi olup olmadığı sorusuna Burunsuz şöyle cevap veriyor: ''Buraya fotoğraf çekmek için geliyorlar. En fazla ilgiyi aslında gazeteciler ve fotoğrafçılardan görüyoruz. Onun dışında burası unutulmaya yüz tutmuş bir yer haline geldi.''


Her seçim döneminde siyasi partilerin kendilerinden oy talep ettiğini ifade eden arastanın müdavimlerinden Burunsuz, verilen sözlerin tutulmadığından yakınıyor.


Çorum Haber


Geri Dön