26 / 04 / 2024

Coşkun Beşok: Rant vergisi yeniden ele alınmalı!

Coşkun Beşok: Rant vergisi yeniden ele alınmalı!

İzmir Ticaret Odası Gayrimenkul Faaliyetleri Grubu Komite Başkanı Coşkun Beşok, 'değer artış kazancı vergisi'nin inşaat sektörü açısından yeniden ele alınması gerektiğini söyledi..



İzmir Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Faaliyetleri Grubu Komite Başkanı Coşkun Beşok, Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü proje ile değeri artan arsa ve araziler için talep edilecek "değer artış kazancı vergisi"nin yeniden ele alınması gerektiğini söyledi. Beşok, "Rant vergisi alınması ile birlikte yapılan işler müteahhiti kurtarmayacağı için bu işin sonucu sadece inşaat yatırımcılarına değil, tüketiciye de dokunacak. Bu nedenle bu verginin yeniden gözden geçirilerek ele alınması gerekiyor. Ortak akılla yeni bir çözüm bulunması gerektiğini düşünüyorum. 40 yıl önce dedesinden miras kalmış bir arsanın sahibi ile değer kazanacağını bilip arazi kapatan kişi aynı kefeye konmamalı" diye konuştu.


Ruhsatlar takipte

Kentsel rantları yakın takibe alan Maliye Bakanlığı inşaat sektörüne yönelik yeni bir uygulama başlattı. Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın birlikte yürüttüğü proje kapsamında inşaat sektörü ruhsat aşamasından itibaren takibe alınarak imar değişikliği ile değeri artan gayrimenkullerin envanteri çıkarılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte oluşturulacak denetmen ekibi ile belediyeden alınan ruhsatlar tek tek incelenecek. Değeri artan arsa, araziler için değer artış kazancı vergisi talep edilecek. Gayrimenkulü alan hangi gelir vergisi diliminde yer alıyorsa buna göre vergisini yatıracak. 


Piyasada daralma olacak

"İnşaat sektörü Türkiye ekonomisinin temel taşlarından" diyen Beşok, "Şu sıralar sektörde bir daralma var. İnşaat sektöründe maliyetler artıyor. İmar mevzuatı ile ilgili yasa tasarısı TBMM'de onaylanırsa rant vergisi alınmaya başlanacak. Rant vergisi alınması ile birlikte yapılan işler müteahhiti kurtarmayacağı için bu işin sonucu sadece inşaat yatırımcılarına değil, tüketiciye de dokunacak. Tüketicinin alım gücü düşecek ve bu durum emlak piyasasında daralmaya neden olacak" dedi. 


"Dönüşümdeki yük artar"

"Kentsel dönüşüm demek, kent içinde kaçak yapılaşma alanları ile ekonomik ömrünü doldurmuş bulunan çöküntü alanların yeniden yapılandırılması demektir" diyen  İzmir  Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu da, "Kentsel dönüşüm çalışmaları ile atıl bölgeler değer kazanmaya başladı. Ülkemiz için önemli bir proje. Dönüşümün İzmir'de de hızlanmaya başladığı bugünlerde rant vergisinin alınmasıyla dönüşümdeki yük artar. Bu tür kazanç satışları iyi irdelenmeli" dedi. 


Geri Dön