28 / 03 / 2024

Çukurova Havaalanı için ortak aranıyor!

Çukurova Havaalanı için ortak aranıyor!

Mersin'in Tarsus ilçesinde 28 Mayıs 2013 günü temeli atılan Türkiye'nin ilk bölgesel nitelikli Çukurova havaalanı yatırımını üstlenen şirket yabancı ortak arayışında. İşte Bakan'ın açıklaması...



Mersin'in Tarsus ilçesinde 28 Mayıs 2013 günü temeli atılan Türkiye'nin ilk bölgesel nitelikli Çukurova havaalanı yatırımını üstlenen şirket yabancı ortak arayışında. 


Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan Mersin Milletvekili Vahap Seçer'in Çukurova Havalanının akıbetine yönelik soru önergesine yanıt verdi. 


Bakan Elvan Seçer'e verdiği yanıt da, havaalanı projesinin 9 yıl 9 ay 10 günlük işletme süresi karşılığında özel sektör tarafından YİD kapsamında üstlenilmiş bir proje olduğunu anımsattı ve "Projeyi üstlenen firma yatırımı özkaynakları ile başlatmış ve mevcut durum itibariyle yüzde 17'lik bir fiziki gerçekleşmeye ulaşılmıştır. Ancak, yatırımı üstlenen şirket 357 milyon Euro tutarındaki yatırımın tamamını özkaynakları ile yürütme imkanı bulamadığı için şirkete ortak arayışına girmiş ve bulduğu yabancı bir ortak ile yaptığı ön sözleşmeyi Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'ne sunmuştur" dedi. 


Bakan Lütfi Elvan, şirkete finansman sağlayacak yerli ya da yabancı ortağın bulunması halinde çalışmaların hız kazanacağın ve "Yatırımın süresinin resmi bitiş tarihi 2016 yılı Mart ayıdır. Bu yılın sonuna kadar ortak arayışının netleşmesi beklenmektedir" dedi. 


Elvan, Seçer'in Mersin Tarsus-Adana bölünmüş yolu hakkındaki sorusuna ise, söz konusu güzergah üzerinde 25 adet seviyeli kavşağın yer aldığını ve öncelikli olarak liman kavşağından itibaren çalışmalara başlanacağını açıkladı. 


Bakanı Elvan, Mersin'deki Konteyner Limam'nın çalışmalarının devam ettiğini ve limanın fizibilite çalışmalarının tamamlandığını belirtti. 


Limanın ÇED raporunun onaylandığını ve 1/1000 ölçekli uygulama İmar Planı Çevre ve Şehirilik Bakanlığı'nda onay aşamasında olduğunu da bildiren Lütfi Elvan, "Yapım metodunun belirlenmesini mütakiben ihale çalışmalarına başlanacaktır. 


Ayrıca Anamur İskelesi ve Aydıncık Yat Limanı uygulama projeleri ise devam etmektedir" yanıtını verdi.


Güney




Geri Dön