25 / 04 / 2024

Çukurova havalimanı ne olacak?

Çukurova havalimanı ne olacak?

Türkiye'nin 2. büyük havalimanı özelliğindeki Uluslararası Çukurova havalimanının inşaatının kredi temininden dolayı durmasının ve ardından firmanın iflas erteleme talebinde bulunmasıyla yaşanan belirsizlik işadamlarını tedirgin ediyor...



Türkiye'nin 2. büyük havalimanı özelliğindeki Uluslararası Çukurova havalimanının inşaatının kredi temininden dolayı durmasının ve ardından firmanın iflas erteleme talebinde bulunmasıyla yaşanan belirsizlik işadamlarını tedirgin ediyor. İşadamları hukuki sürecin araya girmesi ile havaalanı inşaatının daha da uzayacağı endişesini yaşıyor. 

Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Mehmet Deniz, Hükümet nezdinde Çukurova'daki yatırımların bir aciliyetinin yok gibi göründüğünü belirterek, Çukurova havalimanının başka baharlara kaldığım kaydetti. 


Havalimanını yapacak firmanın iflasını durdurma müracaatında bulunduğunu hatırlatan Deniz, "Sanıyorum mahkeme bunu dikkate aldı. Çünkü ihale-yapişlet- devret modeli ile olduğu için firmanın kendi kaynaklan var işin içinde. Devlet bu şekildeki ihalelere çok sert yaklaşamıyor. Ancak firmanın kendi nzası ile bir takım olumlu yollar bulma şansı doğarsa buda mümkün değil çünkü sözleşmenin şartlarına hiçbir banka kredi vermiyor. Ne uluslararası ne de yerli bankalar. Buraya katkı sağlamaz" değerlendirmesinde bulundu. Sözleşmelerinin sağlıklı olmadığını ilk günden dile getirdiklerini anlatan Deniz, sözlerine şöyle devam etti: "Verimli bir yatırım değil. Karşılığım kısa sürede alma şansı yok. Bu şartlarda kaynak bulmaları zor. Bütün bunlar gerçek çıktı. Karşımızda iflas etmiş, sözleşmesini yerine getiremeyecek bir firma var, bu firma da mağdur durumda. Yüzde 30'unu yapmış, 60 milyon euro civarında bir yaünm yaptığı söyleniyor. Bunu nasıl geri alacak, ne şekilde devredilecek, bütün bu koşullar belirsiz." 


ÜÇ YILDA BİTECEKTİ... 

Koçoğlu Grubu'na bağlı Çukurova Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme Anonim Şirketi'nin 'yap-işlet-devret' modeliyle üstlendiği ve 357 milyon euroya mal olması düşünülen havalimanında geride kalan 19 ayda ancak yüzde 30'lara yakın bir kısım tamamlanabildi.


Taraf


Geri Dön