26 / 04 / 2024

Çukurova Huzurevleri Mahallesi'nde yeşil alan tartışması!

Çukurova Huzurevleri Mahallesi'nde yeşil alan tartışması!

Adana'nın Çukurova ilçesinde, belediyenin yeşil alana spor tesisi yapmak istemesine imar durumu nedeniyle karşı çıkan bazı mahalleliler, alana yapılacak halı saha üzerinden haksız rant elde edileceğini ileri sürdü.



Adana'nın Çukurova ilçesinde, belediyenin yeşil alana spor tesisi yapmak istemesine imar durumu nedeniyle karşı çıkan bazı mahalleliler, alana yapılacak halı saha üzerinden haksız rant elde edileceğini ileri sürdü. Tartışma nedeniyle referandum kararı alan Çukurova Belediyesi yetkilileri ise içerisinde parkın da bulunduğu projenin kamu yararına olduğunu, yapılaşma olmadığı için de imar planındaki yeşil alan üzerine spor tesisi ve halı saha kurmanın hukuka aykırı olmadığını belirtti. Referandumu tanımadıklarını belirten mahalle halkı, dava açmaya hazırlanıyor. 

Çukurova Belediyesi, Huzurevleri Mahallesi'ndeki 77098 ve 77100 sokakları arasında kalan ve imarda yeşil alan olarak kayıtlı 6 dönümlük boş araziye içerisinde halı sahanın da bulunduğu spor tesisi yapma kararı aldı. Belediyenin halk meclisine katılan bazı vatandaşlar, haksız rant ve gürültü olacağı gerekçesiyle alana halı saha yerine park yapılması gerektiğini söyledi. Başkan Soner Çetin ise 7 Şubat Pazar günü için referandum yapılacağını açıkladı.


UZAKTAKİ VATANDAŞ DA OY KULLANACAK

Arazinin çevresindeki binalarda yaşayan yaklaşık 60 kişi boş alanda toplanarak basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan Yasin Kırmızı, arazinin kamuya ait olduğunu belirterek, "Hepimize ait olan bu alanda ticari amaç güdülerek halı saha yapılması, bir yandan ihtiyacımız olan yeşil alanı ortadan kaldırırken diğer yandan oluşturacağı gürültü kirliliği ve diğer nedenlerle yaşamımız olumsuz yönde etkilenecektir. Bu alan hepimizindir. Ticarileştirilmesine karşıyız ve imar planına uygun olarak dinlenme ve çocuk parkı şeklinde düzenlenmesini istiyoruz" dedi. Herkesin ücretsiz olarak yararlanacağı bir spor tesisine değil, ticari amaçlı kullanacak halı saha yapılmasına karşı olduklarını belirten Kırmızı, referandumun ise mahallenin çok geniş alanını kapsadığını ve uzaktaki vatandaşların da oy kullanmasıyla haksızlık olacağını ileri sürdü. Kırmızı, dava açmaya hazırlandıklarını bildirdi.


"ARAZİNİN SADECE YÜZDE 30'U FUTBOL SAHASI"

Çukurova Belediyesi yetkilileri ise araziye yapılacak spor tesisi içerisine basketbol sahası, fitness alanı, spor aletleri, çocuk-engelli oyun alanı, 550 metrelik epdm kaplamalı tartan yürüyüş pisti ve halı saha yapılacağını ifade etti. Tesisin Yap-İşlet-Devret modeliyle İmar A.Ş.'ye tahsis edildiğini ve 10 yıl sonra belediyeye devrolacağını anlatan yetkililer, tesisteki tüm hizmetlerinin ücretsiz olacağını ve sadece futbol sahalarının ücretli olacağını kaydetti. Kamu kurumlarının istekleri doğrultusunda futbol sahalarının da ücretsiz kullanılabileceğine dikkat çeken yetkililer, futbol sahalarının 6 bin 250 metrekarelik alanda sadece bin 800 metrekare (yüzde 30) yer kapladığını bildirdi. Sahaların akşam 22:00'den sonra kapalı olacağı için çevreye gürültü rahatsızlığı da vermeyeceğini belirten belediye yetkilileri, ücretsiz spor eğitimi de verecek tesiste ayrıca dinlenme parkı ve mesire alanı bulunacağını söyledi. 

Alanda asla yapılaşma olmayacağının altını çizen Çukurova Belediyesi yetkilileri, temel atma çalışması dahi olmayacağından bu durumun hukuka aykırı olmadığını ve imar değişikliği gerektirmediğini belirtti.


Adana Çukurova Barış



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Huzurevleri Mahallesi'ndeki bir parkta halı saha yapan Çukurova Belediyesi, vatandaşlardan tepki gelince işi referanduma götürdü. Bugün oylama var

Adana'nın merkez Çukurova ilçesinin Huzurevleri Mahallesi'nde Hoca Ahmet Yesevi İlkokulu yanındaki 6 bin 748 metrekarelik park alanında inşaat çalışmasını görenler şaşkına döndü. Belediye imarda park alanı olarak ayrılmış yerin bir bölümüne halı saha yapmak için kolları sıvamıştı. Park alanının çevresinde oturanlar, durumu Belediye Başkanı Soner Çetin'e ileterek, "Parkımızın içinde halı saha istemiyoruz" dediler. Bunun üzerine Başkan Çetin referandum yapmaya karar verdi. 


SÖZDE PARK ÇALIŞMASI 

Huzurevleri Mahallesi'nin 77098 ile 77100 Sokak arasında kalan alana "Park yapım çalışması" tabelasını koyan Çukurova Belediyesi, parktan önce alanın bir bölümüne halı saha yapmak için çalışmalara başladı. Vatandaşlar, yapılacak halı sahanın 5 yıllığına bir firmaya kiralanacağını duyunca konuyu halk gününde Belediye Başkanı Soner Çetin'e götürdü. Vatandaşın tepkili sözlerini dinleyen Başkan Çetin, "Madem öyle kararı halk versin. Halı saha konusunda referandum yapalım" dedi. Ancak bu teklif park alanının çevresinde oturanları memnun etmedi. Yapılan halı sahanın yasalara uygun olmadığını öne süren Yasin Kırmızı şöyle dedi: "İmara park olarak işlenen 7 dönümlük bu alan hepimizindir. Burasının ticari bir işletmeye dönüştürülmesine karşıyız. Bu alanın çevresinde oturan yüzlerce aile var. Çocuklarımız parkta oynasınlar istiyoruz. Parka spor tesisi yapılmasına karşı değiliz. Sadece halı saha olarak yapılacak yerin kiralanmasına karşıyız. Ayrıca bu bölgenin dışında oturan insanların bizim durumumuz hakkında görüş bildirmesi ne kadar doğru olur?" 


"YASAYA UYGUN" 

Her şeyin yasaya uygun olduğunu savunan Çukurova Belediyesi ise, "Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmenliği'ne göre temel atılmadığı sürece parklarda mevzuata uygun spor tesisi yapılabilir. Bu konuda alınan meclis kararında kamu yararı gözetildi. Yap işlet devret modeliyle halkımız çok güzel bir parka kavuşacak. Halı sahada saat 22.00'den sonra kesinlikle maç oynanmayacak. Halı sahaya talip olan işletmeci parkın tamamının yapımını üstlendi. Bölgede yaşayanların gönlü rahat olsun. Çalışmalar bittikten sonra onlar da mutlu olacak" diye görüş belirtti. 


KARARDA HALI SAHA YOK

Çukurova Belediye Meclisi, 7 Aralık 2015 tarihinde aldığı 107 sayılı kararda, söz konusu parkı 5 bin TL bedelle Çukurova İmar A.Ş.'ye tahsis etti. Alınan kararda amacına uygun yeşil alan, çocuk parkı, koşu parkı (tartan pist) yapılması öngörüldü. Ancak alınan kararda söz konusun park alanındaki çalışmalar içerisinde halı sahanın olmadığı görüldü. Bu kararı gören vatandaşlar, "Belediye yetkilileri her şey yasaya uygun diyor ama aldıkları meclis kararı öyle demiyor" diye konuştu.


Sabah



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Çukurova Belediyesi dördüncü kez referandum yaptı. Daha önce farklı konularda çıkan anlaşmazlıklar üzerine üç kez halka sorarak nihai kararı veren Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Huzurevleri Mahallesi Ahmet Yesevi İlkokul yakınlarındaki yaklaşık 7 dönümlük park alanına halı saha yapımı konusunda çıkan anlaşmazlık üzerine bir kez daha referandum sandığının kurulmasına karar verdi. Yüksek Seçim Kurulu'nun seçmen listeleriyle birebir olan seçmen listelerine uygun yapılan referandumda 3 bin 73 kişi oy kullandı. Vatandaşlardan 2669'u 'evet' oyu kullanırken spor tesisi istemeyenlerin sayısı 414'te kaldı. Başkan Soner Çetin, referandumun katılımcı belediyecilik ve demokrasi anlayışının gereği olduğunu dile getirdi. 


Sabah


Geri Dön