25 / 04 / 2024

Çukurova Üniversitesi'nde geleceğin inşaat mühendisleri yarıştı!

Çukurova Üniversitesi'nde geleceğin inşaat mühendisleri yarıştı!

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından 2013 ve 2014 öğretim yılı bitirme ödevi kapsamında "Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı ve Maket Yarışması" düzenlendi.



Yarışmada öğrencilerin tasarladığı bina maketlerinin depreme dayanıklılık performansı yarışırken. betondan yapılan tablolar büyük beğeni topladı. ÇÜ Mühendislik - Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'ııden 12 grup halinde 74 öğrencinin katılımıyla gerçekleşen yarışmada, bir iş kulesi olarak tasarlanan bina maketlerinin depreme dayanıklılık performansı, depremi simüle eden sarsma masasında farklı şiddetteki 5 depreme karşı ölçüldü. Bu yıl bitirme ödevi kapsamında farklı bir uygulama yapmak istediklerini dile getiren ÇÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Çağatay, yarışmayı düzenlemelerindeki amacın, öğrencilere depreme dayanıklı yapı tasarımını teşvik etmek olduğunu söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sadece teorik tasarım değil, uygulamalı olmasını da amaçladığımız için, öğrencilerin tasarladıkları binanın modelini yapmalarını ve onu deprem sarsma tablasında test etmelerini istedik. Bu tür çalışmalarda kullanılan balsa ağacı ve gerekli malzemeleri temin ettikten sonra öğrenciler, önce yapının üç boyutlu modelini kurdular. 


Bunun en iyi performansı sergilemesi (tepe deplasmanı minimum olmalı, uygulanacak deprem sarsma deneyinde yıkılmamalı gibi) için öğrenciler araştırma yaparak, en iyi modeli hesapladıktan sonra. balsa ağacından modellerini yaptılar. Daha sonra bu modeller. 


ÇÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünde bulunan deprem sarsma tablasında, beş farklı deprem etkisinde test edildi. Öğrenciler bu çalışma ile tasarladıkları ve modelini kurdukları yapının davranışını öğrenip, perdeli, perdesiz farklı tip ve modellerin nasıl davrandığını da gördüler." 


Adana Beş Ocak 


Geri Dön