20 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 3. havalimanı dünyanın en büyük havalimanı olacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 3. havalimanı dünyanın en büyük havalimanı olacak!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da yapımı devam eden 3. Havalimanı’nın şantiyesinde işçilerle birlikte iftar yaptı.Erdoğan, helikopterle İzmit Körfez Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 3. Havalimanı inşaatlarını havadan inceledi.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’da yapımı devam eden 3. Havalimanı’nın şantiyesinde işçilerle birlikte iftar yaptı.


İftar programı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, helikopterle İzmit Körfez Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve 3. Havalimanı inşaatlarını havadan inceledi ve yetkililerden bilgi aldı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan iftar sonrasında, birlikte oruç açıp sofraya oturduğu inşat işçilerine hitaben bir konuşma yaptı. Konuşmasının başında işçilerin Ramazan ayını ve bayramını kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu projede tüm emeği geçenlerle birlikte böyle bir Ramazan sofrasında bir arada olmanın mutluluğu içinde sizleri selamlıyorum” dedi.


"TÜRKİYE DÜNYA ÇAPINDA PROJELERİ HAYATA GEÇİRİYOR"


Projede yer alan müteşebbis firma yetkililerine ve işçilere hitaben, “Türkiye’nin kalkınmasına, gelişmesine ve büyümesine verdiğiniz katkı için sizleri şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin geçtiğimiz 12 yılda sağladığı iftihar verici ilerleme sayesinde, dünya çapında projeleri hayata geçiren, dünyada kendinden söz ettiren bir ülke haline geldiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, inşaatı devam eden yeni havalimanının bu projelerin en önemlilerinden biri olduğunu ifade ederek, iftar programından önce Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile ona bağlanan yolların, İzmit Körfez Köprüsü’nün ve 3. Havalimanı’nın şantiyelerini helikopter gezisi ile incelediğini söyledi ve bu projeleri havadan izlemenin başka bir onur ve gurur olduğunu ifade etti.


Marmaray ve İstanbul Boğazı’nın altından geçecek çift katlı tünel gibi, 3. Havalimanı’nın Türkiye’ye bir heyecan ve güç kattığını, bütün dünyada Türkiye için bir iftihar vesilesi olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu projelerin en önemlilerinden biri olan Kanal İstanbul’u da bizim Kanal İstanbul’u da ne yapıp edip gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bunu da bitirdiğimiz zaman İstanbul farklı bir cazibe merkezi haline gelecektir” diye konuştu.


"3. havalimanı dünyanın en büyük havalimanı olacak"


Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3. Havalimanı’nın maliyetinin12 milyar Avroyu bulacağını ve devlete KDV’si hariç 22 milyar Avro gelir sağlayacağını kaydederek, “Fakat bunu hazmedemeyenler var. Ama biz, ‘at denize; balık bilmezse Halik bilir.’ diyor ve yolumuza devam ediyoruz” şeklinde konuştu.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak olan ve inşaatı hızla devam eden proje ile ilgili sayılar verileri de paylaştığı konuşmasında; halen 5 bin 328’i işçi, 533’ü mühendis olmak üzere toplam 5 bin 861 kişinin çalıştığı şantiyede, 1200’ü kamyon olmak üzere 1653 iş makinesinin faaliyet halinde olduğunu, önümüzdeki zamanlarda çalışan sayısının 30 bine, iş makinesi sayısının ise 3 bine kadar çıkabileceğini, tamamlandıktan sonra da 100 bin kişinin burada görev yapacağını söyledi.


"Çalıştıracak işçi bulamıyoruz"


Konuşmasında; başvuran olmadığı için 3. Havalimanı şantiyesinde Vietnam’dan şoför getirtildiğini, sigortası, sendikası ve bütün sosyal güvenceleri olduğu halde buraya başvurulmadığını sonra da ‘işsizim’ diye dolaşıldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de terlemeden, yan gelip yatarak para kazanmaya alışanların olduğunu vurguladı ve dinleyicilere hitaben şöyle dedi: “Ben burada karşımda terleyenleri görüyorum. Onun için de sizleri kutluyorum.”


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanlarının var olan hava trafiğine ve talebe karşı halen yetersiz kaldığını, 3. Havalimanı’nın yapılmasının bu noktada ne kadar önemli olduğunu da sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu projeler dışında yeni proje hazırlıklarının da olduğunu açıkladığı konuşmasında, yapımları devam eden 3. Havalimanı ile birlikte, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün, İstanbul Boğazı’nın altından kara ve demiryolu taşıtlarının geçmesine imkan sağlayacak çift katlı tünelin, İstanbul-İzmir Otoyolu’nun ve bunun üzerinde yer alacak İzmit Köprüsü’nün İstanbul’a ve Türkiye’ye katacağı değer ve sağlayacağı faydalara da değindi.


"Birliğe ve beraberliğe ihtiyacımız var"


Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti: “Benim burada özellikle bu güzel gecede, bu Ramazan gecesinde tabii en çok üzerinde durmak istediğim konu şu: Değerli kardeşlerim, bizim birliğe, beraberliğe çok ihtiyacımız var. Bizi bölmek isteyenlere, ayırmak isteyenlere karşı bu birliğe, bu beraberliğe çok ihtiyacımız var. Biz Türk’üyle, Kürt’üyle, Laz’ıyla, Çerkez’iyle, Abhaza’sıyla, Gürcü’süyle velhasıl 78 milyonuyla bir olacağız, beraber olacağız, diri olacağız, iri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Bunu yakalamamız lazım. Onun için de bugüne kadar hep şunu söyledim: Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet olacağız ve böyle yürüyeceğiz. Millet kavramı içinde her türlü etnik kimliği barındıran bir kavramdır. Bunu farklı yerlere çekmenin hiçbir anlamı yok. Onun için de şu anda bizim kalkıp da burada vatandaşlık bilincini bir kenara koymamızın anlamı yok. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bilinci, bu çok önemli. Bundan niye gocunuyoruz, bundan niye utanıyoruz? Bizim ikinci bir bayrağımız olamaz. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır; bunu böyle göreceğiz. Ve 780 bin kilometrekareyle tek vatan. Ve devlet içinde devlet asla kabul edemeyiz."


İşçilere ikramiye müjdesi


Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının sonunda, işçiler tarafından büyük bir sevinçle karşılanan bir haber de verdi. 3. Havalimanı projesi ihalesini alan ve yürüten müteşebbis firmalardan bir ricada bulunduğunu, ‘Bu bayramda şantiyedeki tüm çalışanlarıı bir sevindirin’ dediğini aktardı ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Firma yöneticileri de sağ olsunlar, ‘ne derseniz biz onu yapalım’ dediler. Bu bayramda ast-üst olarak hiçbir ayrım yapmaksızın buradaki her bir kardeşimize 2500’er lira bu bayramda bayram hediyesi verecekler. Dolayısıyla ben 5 firmamıza da huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum. Allah kendilerinden razı olsun. Veren el, alan elden her zaman üstündür. Verdikçe azalmaz çoğalır. Kendilerine teşekkür ediyorum.”


Konuşmasını ‘bayramı bayram gibi kutlayanlardan olalım’ temennisiyle bitiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan Bayramı’nın Tüm İslam âleminin, tüm insanlığın hayrına vesile olmasını diledi.


Toki Haber


Geri Dön