25 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizim derdimiz faizi düşürmek!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizim derdimiz faizi düşürmek!

Esnaf ve Sanatkarlar Şûrası’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ben de esnaflıktan geldim. Sorunlarınız benim meselem. Derdimiz bu faiz politikasını gözden geçirmek ve faizi düşürmek” dedi.



Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 5’inci Esnaf ve Sanatkarlar Şûrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Ankara’da toplandı. Şûrada konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Derdimiz, ekonomideki bu gidişi, bu faiz politikasını gözden geçirmek ve faiz oranlarını aşağı düşürmek” dedi. Konuşmasına 2014’teki şûrayı hatırlatarak başlayan Erdoğan, alınan kararların hayata geçirilmesi bakımından 2014 şûrasının oldukça verimli geçtiğini söyledi. Yine de eksik kalan hususların olduğunu belirten Erdoğan “Ama kazanılan oldukça önemlidir. Özellikle perakende ticaretin yeniden düzenlenmesiyle ilgili kanun, esnaf ve sanatkarlarımız için adeta bir devrim niteliğindedir. Araçlarını yenilemek isteyen, ulaştırma sektöründeki esnaflarımıza ÖTV muafiyetiyle kolaylık getirdik. Yine vergi ve SGK borçlarıyla ilgili düzenlemelerle finans destekleriyle esnaf ve sanatkarlarımızın nefes almasını sağladık. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifler Merkez Birliği, kuruma borcu bulunan üyelerinin temerrüt faizini silerek esnafımıza ciddi bir kolaylık sundu” dedi.


AHİLİK SİSTEMİ

Ahi Teşkilatı’nı Osmanlı’nın kurduğunu anlatan “Bugün, Batı’da sivil toplum diyorlar ya işte onun en ala örneği Ahi Teşkilatı’dır. İhtiyacımız olan tek şey, esnaf ve sanatkarlarımızın özlerinde zaten var olduğunu bildiğim ahilik geleneğini güçlendirmektir, bunu sistemli hale getirmektir. Bunu başardığımızda mesela faiz batağı sorunu kendiliğinden ortadan kalkacaktır” dedi. Erdoğan “Geçen hafta içinde sadece faiz meselesiyle ilgili olarak ben devlet bankalarının yöneticilerini ve ilgili bakan arkadaşlarımı Sayın Başbakanımızla birlikte topladım, onlarla bu konuları görüştük. Daha sonra da Başbakanımız tüm bankaların genel müdürlerini, yöneticilerini topladı, o da onlarla gö-rüştü. Derdimiz, ekonomideki bu gidişi, bu faiz politikasını gözden geçirmek ve faiz oranlarını aşağı düşürmek. Esnaf ve sanatkarlarımız, ihtiyaçları olan kaynağı kendi aralarında kurdukları güçlü finansal dayanışma araçları vasıtasıyla elde etme imkanına o zaman sahip olacaktır” dedi.


ESNAF İÇİN YOL HARİTASI ÇİZİLECEK

GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, zirvede yaptığı konuşmada, ülkenin potansiyelini daha hızlı biçimde harekete geçirmek için gayret gösterdiklerini dile getirerek “Bu amaçla esnaf ve sanatkar sektör analizlerini devam ettiriyoruz. Proje kapsamında esnaf ve sanatkarlarımız sektör sektör, meslek meslek ele alınıyor ve ülkemizin esnaf-sanatkar haritası çıkarılıyor. Böylece esnaf ve sanatkarlarımıza sektörlere özel vizyon çizeceğiz” dedi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı Abdülkadir Akgül de şûranın esnaf ve sanatkarların geleceğe yönelik makro politikalar oluşturmaya yardımcı olacağını vurguladı. TESK Başkanı Bendevi Palandöken de esnaf ve sanatkarların 15 Temmuz’da demokrasiye sahip çıkmak için canlarını siper ettiklerine dikkat çekti.


SORUNLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIM

Esnaf Birliği’nin 242 milyon liralık alacağının 147 milyon lirasının temerrüt faizi olduğuna dikkati çeken Erdoğan “Bu tablo, esnafımızın nasıl bir faiz batağına sürüklendiğinin en çarpıcı ifadesidir. İnşallah bu şûrada alınacak kararlar sorunların çözümü yönünde önemli adımlar atılmasına vesile olacaktır” dedi. Erdoğan, esnafın bürokraside karşılaştığı sıkıntıların çoğunun küçük düzenlemelerle çözülebilecek mahiyette olduğuna işaret etti. Erdoğan “Mesleki eğitim esnaf ve sanatkarlarımızın geleceği bakımından hayati öneme sahiptir. Bu alanda atılacak her adımın Cumhurbaşkanı olarak bizzat destekçisi olacağımı özellikle belirtmek isterim” ifadesini kullandı. Erdoğan “Türkiye’de esnaf ve sanatkarla en yakın ilişkisi olan başbakan, cumhurbaşkanı kim deseler herhalde ilk sırada şahsımın yer alması lazımdır” diyen Erdoğan “Çünkü esnaflıktan gelme bir siyasetçiyim. Sizlerin meselelerinin takipçisi olacağım. Esnaflıktan gelme bir siyasetçi olarak bunu bizzat kendi meselem olarak görüyorum” dedi.


Star


Geri Dön