29 / 03 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnşaat sektörünün olmadığı ülke bitmiş demektir!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnşaat sektörünün olmadığı ülke bitmiş demektir!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın arka arkaya inşaat sektörüne destek veren sözleri, yatırımcıları rahatlattı. Sektörün devleri, "Kriz var diye bizi yıpratmaya çalışanlara en iyi cevap verildi" dedi..



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün İran'da, dün de 4'üncü Türk Patent Ödülleri Töreni'nde yaptığı açıklamalarla inşaat sektörünün arkasında olduğunu bir kez daha gösterdi. Uzun zamandır tepkileri üzerine çeken sektörle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Türkiye ne zaman seçime gitse, ortaya inşaat sektörüyle ilgili bir kriz atılır. Ve bu kez de böyle bir krizi o balonu şişirerek ortaya attılar. Bir kere inşaat sektörünün olmadığı ülke bitmiş demektir. Her hâlde çadırda yaşayacak halimiz yok değil mi? İki, taahhütlerde alt yapısı olmayan bir ülkeden bir şey olur mu? Biz modern bir Türkiye'yi konuşuyoruz" ifadeleri sektör temsilcilerini de heyecanlandırdı. 


İYİ Kİ ERDOĞAN VAR

Sayın Cumhurbaşkanımız, inşaat sektörünün Türkiye adına ne ifade ettiğinin farkında. Bize sekte vuran çok olduğu için, özellikle seçim dönemlerinde bu had safhaya çıkıyor. Kriz tellalları türüyor. Bütün bunlar yaşanırken, Cumhurbaşkanımızın bize desteği şevkimizi artırıyor. İyi ki var. 


BÜROKRASİ ALGISI FARKLI

Cumhurbaşkanımızın inşaat sektörüne yaklaşımı, ekonomi yönetiminden yüzde 100 farklı. Bürokrasi sektörümüze algıyla bakarken, Cumhurbaşkanı verilerle bakıyor. Veriyle algı başka olunca değişik fikirler ortaya çıkıyor. Sonuç olarak Cumhurbaşkanımız sektörü iyi biliyor ve arkasında duruyor. 


TALEBİ REALİZE ETMELİYİZ

Söylenecek her şeyi Cumhurbaşkanımız söyledi. Yeni Türkiye'nin yeni keşfedilmiş varlığı olan inşaata, yabancı talebi de çok fazla. Bu talebi realize etmeliyiz. Böyle güçlü bir ihracat kalemini dövize çevirmeliyiz. 


EKONOMİNİN DİNAMOSU

Geçen sene konutta balon olduğunu söyleyenlere, ekonomiye sağladığı katma değeri tam olarak anlamayanlara rağmen bu söylemimizden hiç vazgeçmedik. Sektörün ekonominin dinamosu olduğunu Cumhurbaşkanımız da dile getirdi. 


İNŞAAT GÖZ ARDI EDİLEMEZ

İnşaat sektörünün göz ardı edilmesi imkânsız. Üstelik 250 alt sektörü besleyen inşaata herhangi bir teşvik de verilmiyor. Cumhurbaşkanımızın bizi anlaması bu bakımdan çok önemli. 


'CUMHURİYET TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK HAMLE'

İnşaat sektörü ekonomiyi direkt etkiliyor. Tüm sektörlere olan katkısı tartışılamaz. Ancak tek başına da olmaz. Gayet tabii sanayi sektörünün de desteklenmesi gerekiyor. Her iki sektörün birbirini tetiklemesi gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız 12 yıl boyunca başbakanlık yaptı. Bugüne kadar iktidar döneminde yollar, köprüler, uydukentler, altyapı üreterek Cumhuriyet tarihinin konut hamlesi başlatıldı. 12 yıl boyunca bu atılan adımlar ülkenin gelişiminde büyük rol oynadı. Hükümetimizin inşaat sektörünün arkasında bu derece durması bizi çok mutlu ediyor. 


ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran dönüşü uçakta basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede şunları söylemişti: "Ekonomide de su dere yatağında akar. Dolar ve euro da er geç yatağını bulacak. Ekonomide alt yapımızı güçlü tutmamız lazım. İnşaat sektörünü asla hafife almıyorum. İnşaatla sanayi at başı gider. Asla biri bir kenarda kalsın denilemez. İstihdam diyorsak inşaat sektörünü tahrik etmemiz lazım. Hizmet sektöründe yani turizmde çok güçlüyüz. Bu aydan itibaren istihdamda çok ciddi bir sıçrama başlar. 2015'in istihdam açısından çok daha rahat bir yıl olacağına inanıyorum." 


KRİZ TELLALLARI 

Erdoğan'ın hedefinde 'kriz tellallığı' yapanlar da vardı. Sektörde kriz yaratılmaya çalışıldığını ifade eden Erdoğan, "Bir ara dolar kurunu dillere dolamışlardı. Türk lirasının aşırı değerlenmesinden söz ediyorlardı. Şimdi kur dengeye oturdu, onu da eleştiriyorlar" dedi. 


Seda Tabak-Sabah


Geri Dön