20 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehir hastaneleri 14 yıllık hayalimdi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Şehir hastaneleri 14 yıllık hayalimdi!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir ve Kocaeli şehir hastanelerinin finansman töreninde 14 yıllık rüyasının gerçekleşmek üzere olduğunu belirterek, hastanelerin açılışına gelecek yıldan itibaren başlanacağını, 2019’da ise tümünün tamamlanacağını söyledi.



İZMİR ve Kocaeli’nde kurulacak iki şehir hastanesinde kullanılacak 1.1 milyar dolarlık dış finansman kredisi için ilk imzalar, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda atıldı. Yatırımcılara seslenen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Bu ülke kendisine itimat eden hiç kimseyi mahcup etmemiştir. Türkiye’nin potansiyelini gören herkese kapımız da gönlümüz de sonuna kadar açıktır. Dört bir yanımızda savaş da olsa kriz de olsa biz kendi hedeflerimize odaklanmış bir şekilde yolumuza devam ediyoruz” mesajı verdi. İmza törenine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile ABD’nin  Ankara  Büyükelçisi John Bass da katıldı.


Erdoğan, şehir hastanelerinin 14 yıllık hayali olduğunu dile getirerek “Başbakan olduğum günden bu yana bu projeyi hayata geçirmek için çok çabaladım, mücadele verdim. Hiç de kolay bir süreç olmadı. İnananlar, inanmayanlar vardı. Sonunda yoluna girdi. Pek çok engeli teker teker aşarak 2013 yılında 15 hastaneyle ilgili imzaları attık ve projeye start verdik. Şu anda Türkiye’nin farklı bölgelerinde 21 şehir hastanesi projesinin ihalesi yapıldı veya sözleşmesi imzalandı. Toplamda 41 bin yatağa 30 milyar lira yatırım tutarına sahip 29 projeye hayata geçirmiş olacağız” dedi.


2019’A KADAR TAMAMLANACAK

Şehir hastanelerinin açılışlarına önümüzdeki yıldan itibaren başlanacağını kaydeden Erdoğan, 2019 yılına kadar tüm hastanelerin hizmete alınmasının planlandığını söyledi. Erdoğan şöyle konuştu: “İzmir ve Kocaeli gibi iki önemli şehrimizin şehir hastanelerinin 1.1 milyar dolarlık dış finansmanının yaklaşık 637 milyon dolarlık bölümüne ilişkin anlaşmanın imzalarına hep birlikte şahitlik edeceğiz. Yatırım bedeli 1.4 milyar dolar olan projenin 1.1 milyar doları dış kredi, kalanı öz kaynakla karşılanıyor. Kocaeli hastanemiz bin 180 yatağa sahip olacak 6 ayrı hastaneden teşekkül edecek.  İzmir  Bayraklı şehir hastanemiz 2 bin 60 yatağa sahip 6 ayrı hastaneden oluşacak.”


Erdoğan, Türkiye’nin kendisine itimat eden hiç kimseyi mahcup etmediğini ve etmeyeceğini kaydederek Türkiye ekonomisinin gerçeklerini yansıtmayan değerlendirmelerin ülkemizde de küresel piyasalarda da dikkate alınmadığını görmekten memnuniyet duyduklarını söyledi. Erdoğan şöyle konuştu: “Önümüzdeki ay Yatırım Destek ve Yatırım Ajansımız Türkiye’de Amerikalı şirketlerin CEO’ları, Amerikan medyasıyla bir araya getirerek ülkemiz gerçeklerini kendileriyle paylaşmalarını sağlayacaktır.”


FAİZE DÜŞMANIM MUHABBETİM YOK

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, “Benim biliyorsunuz faizle muhabbetim yoktur. Faize düşmanım çünkü onu bir sömürü aracı olarak görüyorum. Göreve geldiğimizde faiz harcamalarının vergi gelirine oranı yüzde 85.7 seviyesinden yüzde 13’e düştü. Peki bu yeterli mi bu bile bize yeterli değil. Bunun daha da düşmesi lazım” diye konuştu. Erdoğan, işsizlik oranlarıyla ilgili de şu açıklamayı yaptı: “İstihdam oranımız 2015’te yüzde 46’ya yükseldi. Küresel krizin başladığı 2007’den bu yana 6.7 milyon kişiye yeni istihdam sağladık. Bu yılını temmuzu itibariyle işgücüne katılım oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0.3 puan artarak yüzde 52.7’ye yükseldi. İşsizlik oranının temmuzda yüzde 10.7’ye yükselmesinin gerisindeki sebep istihdamdaki daralma değil işgücündeki artıştır. Kadınlarla gençlerden kaynaklanan işgücündeki artış oranı önümüzdeki yıllarda da süreceği için işsizliği kısa sürede çok düşük oranlara indiremeyecek olsak da bu üstesinden gelemeyeceğimiz bir sorun değildir.”


VERDİĞİMİZ SÖZLERE ‘BAĞLILIĞIMIZ TAMDIR’

GENERAL Electric (GE) Türkiye CEO’su Canan Özsoy, “Türkiye’ye taahhütlerimize olan bağlılığımız tamdır” diyerek şöyle dedi: “GE olarak, yenilikçi kamu-özel sektör işbirliği modelinin dünyaya örnek olması için her platformda, yer aldığımız her ülkede bunları paylaşıyoruz. Sorumluğunu aldığımız tüm projeleri zamanında gerçekleştirmek üzere tüm gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz. ABD’den OPIC, Kanada’dan EDC, Avrupa’dan EBRD bankalarından 18 yıl vadeli uygun koşullarda kredi temin edildi. Dış finansman tüm süreçler tamamlandığında 1.1 milyar dolara ulaşacak. Yurtdışından gelen bu finansman hem şehir hastaneleri projelerinin hem de kamu-özel işbirliğinin başarısının göstergesidir.”


Hürriyet 


Geri Dön