19 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan: TANAP planlanandan önce bitecek!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: TANAP planlanandan önce bitecek!

2018 yılında tamamlanması planlanan TANAP’la ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan “TANAP’ta çalışmalar öngörülen planlamaya uygun şekilde hızla ilerliyor, hatta projenin planlanan süreden önce tamamlanması için çalışıyoruz” dedi.



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesinde çalışmaların öngörülen planlamaya uygun şekilde ilerlediğini ve belirlenen süreden önce tamamlanması için çalıştıklarını söyledi. 5. Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi toplantısı için Ankara’ya gelen Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, toplantıda enerji, ulaştırma, savunma ve askeri işbirliği ile ikili ticaret konularını ele aldıklarını söyledi. Azerbaycan’la birlikte geliştirdikleri en önemli projenin TANAP olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti: “TANAP’ta çalışmalar, öngörülen planlamaya uygun şekilde hızla ilerliyor, hatta projenin planlanan süreden önce tamamlanması için çalışıyoruz. TANAP’ın bel kemiğini teşkil ettiği Güney Gaz Koridoru konusunda da tüm paydaşlarla yakın koordinasyon halindeyiz. Bu vesileyle 29 Şubat’ta Bakü’de gerçekleştirilen Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu toplantısı için Azerbaycan’ı tebrik ediyorum.”  Avrupa’nın Rusya’ya bağımlılığını azaltması, Türkiye’nin her yıl hızla artan doğalgaz talebinin karşılanması açısından kritik öneme sahip olan ve Azeri Şah Deniz sahasındaki gazı Avrupa’ya taşıyacak 10 milyar dolarlık TANAP’ın temeli Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan cumhurbaşkanlarının katıldığı törenle 17 Mart 2015’te Kars’ta atılmıştı. Projenin 2018 yılında tamamlanması planlanıyor.


BAKÜ-TİFLİS-KARS ARALIKTA AÇILIYOR


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin ulaştırma sahasındaki öncelikli projeleri olduğuna işaret etti. Londra’dan Pekin’e kadar demiryolu ulaşımını mümkün kılacak projenin açılışını aralık ayında birlikte yapacaklarına vurgulayan Erdoğan, “Bu dev proje de açılışıyla birlikte dünyaya önemli bir mesaj olacaktır” ifadesini kullandı. İki ülkenin ticari ilişkilerinin küresel,ekonomik, konjonktür ve düşen petrol fiyatları nedeniyle 2015’te bir ivme kaybı yaşadığını belirten Erdoğan, 2023 için 15 milyar dolar hedeflerini saklı tuttuklarını ve bunun için de gerekenleri yapacaklarını söyledi.    


20 MİLYAR DOLAR YATIRIM 


Cumhurbaşkanı Erdoğan, karşılıklı yatırımların iki ülke arasında 13 milyar dolar düzeyinde seyrettiğini ve bunu 5 yıl içinde 20 milyar dolar seviyelerine çıkarmayı planladıklarını dile getirdi.  Toplantıda, Nahçıvan’ın artan ihracat potansiyelini değerlendirmek üzere müşterek çalışmalara karar verdiklerini bildiren Erdoğan, Nahçıvan’ın ürünlerini Türkiye’de görmek ve buranın turizme kazandırılması konusunu ele aldıklarını ifade etti.  Erdoğan, askeri ve savunma sanayi konularının da gündemlerinde olduğuna işaret ederek, önümüzdeki günlerde yapılacak 3. Türkiye-Azerbaycan Savunma Sanayi İşbirliği toplantısının önemli bir fırsat teşkil edeceğine inandığını söyledi.    


Star 



Geri Dön