26 / 04 / 2024

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki Beştepe Millet Camii açıldı!

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki Beştepe Millet Camii açıldı!

Cami açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Camimizin Beştepe Millet Camii ve kongre merkezi olarak bugün açılışı yapılıyor. Adı Beştepe Millet Camii. Milletimize hayırlı olsun." dedi.



Cami açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Camimizin Beştepe Millet Camii ve kongre merkezi olarak bugün açılışı yapılıyor. Adı Beştepe Millet Camii. Milletimize hayırlı olsun." dedi.

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:


Camimizin Ankara’ya ve bölgemize kazandırılmasında emeğe geçen herkese çok çok teşekkür ediyorum. Bu camide kılınacak namazların Allah katında kabul olmasını niyaz ediyorum. Bu caminin gerek mimarisi gerek konumu ile hem bölgeye hem Ankara'ya katkılar sağladığına inanıyorum. Bizim medeniyetimizin en önemli maddi unsurları camilerimizdir.


"ANKARA'YI DA AYNI ÖZELLİĞE KAVUŞTURUYORUZ"

İstanbul deyince nasıl Yeditepe aklımıza geliyorsa Ankara’yı da aynı özelliğe kavuşturuyoruz. Bunun gayreti içindeyiz.Çevremizde bambaşka manzara var. Suriye ve Irak'taki kardeşlerimizin yaşadığı sıkıntılar, maruz kaldıkları zulüm tüm şiddeti ile devam ediyor. Orucun ve namazın yasaklandığı yerlerde hayat mücadelesi veren kardeşlerimiz olduğunu biliyoruz. Hastalığını pençesinde olan kardeşlerimizi bildiğimizde sahur yapmak iftar açmak ağır geliyor. Camilerimizde evlerimizde yapılan ibadetlerin bereketiyle tüm Müslümanlar yaşadıkları sıkıntılardan kurtulacaklardır.


"AYETLER HAK, HUKUK, DOĞRULUK ÜZERİNE SEÇİLMİŞTİR"

Kısa bazı teknik bilgileri sizlere vermek istiyorum.

Camini oturumu 5377 metrekaredir. Ana kubbe ve 4 yarım kubbeyle örtülüdür. Yarım kubbelerin bitiminde iki şerefe olan yüksekliği 60 metreyi bulan 4 adet minare mevcuttur. Ana kubbe iç çapı 21 metredir. Zeminden yüksekliği içten yaklaşık 30 metredir. Yarım kubbelerin iç çapı 8 metredir, taç kapı 2.80 genişliğindedir. Kapı mermer kapı ve metal süslemeler. Giriş yazısı Rad suresi 24. Ayet ile taçlandırılmıştır.  Toplam abdesthaneler 138 kişiye aynı anda hizmet vermektedir.  

Ayetler devlet, hak, hukuk, doğruluk üzerine seçilmiştir. Yan cephelerde ve kubbelerde kullanılan bol miktardaki pencerelerde daha çok ışık kullanılması hedef edildi. Cami pencereleriyle vitraylarla kaplandı. Taç Kapısı ibadete gelenleri iç mekan doğru yönlendiriyor.

Hat sanatı ve içeriğindeki mesajlarla cemaatin dikkatini kıbleye yönlendiriyor. Hemen karşımda kongre merkezinin inşaatı devam ediyor, yıl sonuna kadar tamamlanacak. Kamu kurumlarımız, bakanlıklarımız toplantılarını burada yapabilecek.

5 milyon cilt eser alabilecek şekilde cumhurbaşkanlığı kütüphanesinin de projesi bitiyor, 2 sene içinde tamamlanacak. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi de böylece tamamlanmış olacaktır.


Habertürk


Geri Dön