20 / 04 / 2024

Daimi irtifak hakkı nedir?

Daimi irtifak hakkı nedir?

İrtifak hakkı, bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hakka deniyor. Peki, daimi irtifak hakkı nedir?



Daimi irtifak hakkı nedir?

Başkasının arsa, yol, bahçe gibi taşınmaz bir malından belirli bir biçimde yararlanma hakkına irtifak hakkı deniyor. İrtifak hakkı, bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hak olarak da tanımlanıyor.


2010/4 sayılı genelgede ise irtifak hakkının tanımı şu şekilde yapılmıştır;


"Medeni Kanun ve ilgili diğer yasalarla tanımlanan hakların, ilgili taşınmaz malların harita ve belgelerinde gösterilmesi ve tescili için yapılması gereken işlemlerdir"


Yapılan işleminin imar mevzuatına uygunluğu onaylattırılır. (Onay mercii; işleme konu parseller belediye ve mücavir alan sınırları içinde ise belediye encümeni; mücavir alan dışında ise il özel idaresidir.)


2010/4 sayılı genelge irtifak hakkı haritasını; talebe bağlı olarak yapılacak işlemlerden olarak belirlenmiştir. Lisanslı büroların kurulduğu yerlerde arzi irtifak hakkı ile ilgili talepler için ilk başvuru bu büroya (bürolardan birine) yapılır. 


Eğer Lisanslı büro kurulmamışsa başvuru kadastro müdürlüğüne yapılır. Ayrıca şahsi irtifak hakkı için talep edilecek haritalar için de başvuru kadastro müdürlüğüne yapılır. Peki, daimi irtifak hakkı nedir?


Daimi irtifak hakkı..

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 19.03.1991 tarih, 1508 sayılı genelgesinde bağımsız ve sürekli (müstakil ve daimi) hak niteliğinde olan üst hakkı ayrıntılı olarak açıklanıyor.


Daimi irtifak hakkı, sürekli olarak yararlanılan; bir süre kısıtlaması olmayan irtifak hakkı olarak karşımıza çıkıyor.


İrtifak hakkı bedeli nasıl hesaplanır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön