27 / 04 / 2024

Daire deprem sigortası!

Daire deprem sigortası!

Daire deprem sigortası ile ilgili yasal hükümlere 18 Mayıs 2012 Cuma günü 28296 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Afet Sigortaları Kanunu kapsamında yer veriliyor. İşte kanundaki tarife ve talimatlar...



Daire deprem sigortası!

18 Mayıs 2012 Cuma günü 28296 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Afet Sigortaları Kanunu kapsamında, daire deprem sigortası ile ilgili hükümlere de yer veriliyor. Bu kanuna istinaden yapılacak Daire Deprem Sigortası için uygulanacak tarife şu şekilde sıralanıyor:


Tarife:

Ödenecek prim, 3 üncü maddede belirtilen esaslara göre tespit edilen sigorta bedeline, deprem bölgesine ve yapı tarzına göre aşağıdaki tarife uygulanmak suretiyle bulunan tutara 10 TL ilave edilerek hesaplanır. İstanbul ilinde bulunan rizikolar için bu tutar 15 TL olarak uygulanır. Ancak ödenecek primin asgari tutarı, deprem bölgesine ve yapı tarzına göre herhangi bir ayrım yapılmaksızın 25 TL’dir.


İnşaat ruhsatı tarihi 2007 yılı veya sonraki yıllar olan binalarda yukarıdaki tarife fiyatı üzerinden %10 oranında indirim yapılır.


28/2/2014 tarihine kadar geçerli olmak üzere, poliçe süresinin sonunda sigortanın en geç 30 gün içinde yenilenmesi durumunda, yenilenen poliçe için yukarıdaki tarife fiyatları üzerinden %20 oranında indirim yapılır.


1/3/2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, poliçe süresinin sonunda sigortanın en geç 30 gün içinde yenilenmesi durumunda, yenilenen poliçe için yukarıdaki tarife fiyatları üzerinden birinci yenilemede %10, ikinci yenilemede %20 oranında indirim yapılır. İkinci yenileme sonrası yapılan müteakip yenilemelerde %20 oranı korunur.


Birleşen indirimler birbiri ile toplanarak uygulanır.


Deprem bölgeleri ayrımında, Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası esas alınır. Ancak yerleşim birimlerinde daha sonra yapılan değişiklik nedeniyle söz konusu haritada karşılığı tam olarak bulunamayan yerleşim birimleri için deprem tehlike bölgesi, kamu kurumlarınca bu konuda yapılan çalışmalar dikkate alınarak Doğal Afet Sigortaları Kurumu Yönetim Kurulunca belirlenir.


Yukarıdaki tarifede belirtilen yapı tarzlarının tanımı aşağıdaki gibidir:


Çelik, betonarme karkas yapılar: Çelik veya betonarme taşıyıcı karkas bulunan yapılardır.


Yığma kagir yapılar: Karkas olmayan ve taşıyıcı duvarları moloz taş, kesme taş, tuğla veya boşluklu, boşluksuz beton briket gibi malzemeden yapılan, döşeme, merpen ve tavanları beton veya betonarme olan yapılardır.


Diğer yapılar: Yukarıdaki gruplara girmeyen yapılardır.


Ev deprem sigortası fiyatları:

Ev deprem sigortası fiyatları, DASK tarafından belirlenen tarife ve talimatlara göre belirleniyor. DASK hesaplama formülünde yapı tarzı ve risk bölgesi dikkate alınıyor.


Yapı tarzına göre tespit edilen metrekare birim maliyetleri şu şekilde sıralanıyor. 


1. Çelik / Betonarme Karkas Yapılar: 700 TL 

2. Yığma Kagir Yapılar: 500 TL 

3. Diğer Yapılar: 260 TL 


Bölge bazındaki dask tarifeleri ise şu şekilde sıralanıyor:

Çelik, betonarme ve karkas yapılar

I. Bölge 2.20; II. Bölge 1.55; III. Bölge 0.83; IV. Bölge 0.55; V. Bölge 0.44


Yığma kagir yapılar

I. Bölge 3.85; II. Bölge 2.75; III. Bölge 1.43; IV. Bölge 0.60; V. Bölge 0.50


Diğer yapılar

I. Bölge 5.50; II. Bölge 3.53; III. Bölge 1.76; IV. Bölge 0.78; V. Bölge 0.58


Daire deprem sigortası yaptırmayanlar, söz konusu gayrimenkulleri ile ilgili bir işlemde bulunamıyor. Örneğin, alım-satım ve kiralama gibi işlemlerde aranan şartlar arasında deprem sigortası koşulu da bulunuyor.


Ev deprem sigortası!
Konut deprem sigortası fiyatları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön