23 / 04 / 2024

Daire içi tadilata engel olunabilir mi?

Daire içi tadilata engel olunabilir mi?

Kat malikleri kendilerine ait ve bağımsız bölümleri kullanırken doğruluk kurallarına uyması ve diğerler kat maliklerini rahatsız etmemesi gerekiyor. Peki, daire içi tadilata engel olunabilir mi?



Daire içi tadilata engel olunabilir mi?


Komşuluk ilişkileri altında bir arada yaşamak her daire sakini için önemli olan kuralların düzenlenmesiyle sağlanabiliyor. Bu esaslara Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer veriliyor. 


Apartmanda daha refah ve sakin yaşanabilmesi için apartman yönetim planının hazırlanması ve bu plana apartmanda uyulması gereken kuralların eklenmesi gerekli oluyor.


Yönetim planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenler. Yönetim planı, bütün kat maliklerini bağlıyan bir sözleşme hükmünü taşıyor. Peki, daire içi tadilata engel olunabilir mi?


A) Kat Maliklerinin borçları:

 I - Genel kural:

 Madde 18 – Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler. Bu kanunda kat maliklerinin borçlarına dair olan hükümler, bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma (Sükna) hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlara da uygulanır; bu borçları yerine getirmiyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur.


II - Anayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk:

Madde 19 – 

Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. 


Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir. Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.


Ortak giderler neye göre ödenir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön