18 / 04 / 2024

Daire satışında 1/25.000 hisse geçerli mi?

Daire satışında 1/25.000 hisse geçerli mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucusunun sorduğu ''Daire satışında 1/25.000 hisse geçerli mi?'' sorunu yanıtladı. İşte o haber...



Bir termal otelden teklif aldım. Bana 1+1 daire satacaklar ancak bunun bir yıl içinde 15 günlük kullanım hakkına sahip olacağım ama bana belli bir daireden söz etmeyecekler, sadece 1/25.000 hisse satışı yapılacak. Bu satış geçerli mi? 



Bir gayrimenkul tapuda tescil sureti ile alınır ve satılır. Bu bir arsa veya tarla değil de bir mesken ise binada ya kat irtifakı kurulmuştur veya kat mülkiyeti. Asıl amaçlanan kat mülkiyetinin kurulmuş olmasıdır. Ancak bizde yaygın biçimde kat irtifak tapusu ile alım-satım yapılmaktadır. Böyle bir gayrimenkul alımında tam olarak malik olunur. Ancak bir de devre mülk satışı vardır. Devremülk de tapu dairesinde alınıp satılır. Bu, belli bir bağımsız bölümü yılda en az 15 gün kullanım hakkı tanır. Aynen kat mülkiyeti gibi malik olunur, ortak giderleri vardır bunlara katılınır. Yani belli bir daire sizindir ama tapuda gösterilen tarihler arasında kullanım hakkına sahip olursunuz. Bir bağımsız bölüme bu yolla sekiz-on kişi malik olur, sırayla kullanırlar. Bu elbette yazlıklar için uygundur. Öyle yeri belli olmayan bir satış yapılmaz. Yeri belli olmayıp da sadece 1/25.000 hisse diye yapılacak bir satış araziden hisse satışı olabilir ki 1/25.000 hisse devede kulaktır, söz sahibi olmazsınız, bu yeri yönetenlerin keyfine kalırsınız. Bu bir devre mülk satışı da değildir, belli bir bağımsız bölüme sahip olamazsınız. Yani yazlık olarak kullanmak üzere amacınızı gerçekleştirmeyebilirsiniz. Şayet size belli bir1 bağımsız bölümün tapusu verilecek ise bu olur ama sadece belli bir parselin 1/25.000 hissesine ait tapu verilecek ise böyle bir şey sizin arzunuzu görçekleştirmez. Bir de devre tatil vardır. Müşteriye tapu vermez sadece otel rezervasyonu gibi bir sözleşmeye tabi olarak meskenin bir yılda bir hafta kullanım hakkı tanınır. Bu satın alan için daha büyük risk taşır. Çok iyi denenmiş, güven kazanmış birkaç firma dışında ihtilafa çok açık bir uygulamadır. "Devre mülk satıyoruz" diye devre tatil satışı yapıldığına çok tanık olmuşuzdur. 



Tamer HEPER/Posta


Geri Dön